Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

 
 

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Wspaniały przepis na zdrowe śniadaniowe bułki! Jeżeli lubisz leniwe, niepospieszne niedzielne śniadania, koniecznie zrób te bułeczki. Ich zapach i smak sprawi, że łykend będzie cudowny! Najlepiej upiecz je dzień wcześniej🥰

Nie ma nic wspanialszego od śniadania w łóżku, kiedy to niepospiesznie wkładasz kęs jedzenia i powoli budząc  się do życia leniwie ziewasz.  No cudny jest taki poranek! Każdy z nas powinien znaleźć taką leniwą śniadaniową chwilę, choć raz na jakiś czas.Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Przyznam, że to niezwykła przyjemność i błogostan zaczynać dzień na trochę wolniejszych obrotach.  I ciesząc się aromatem kawy, delektować powoli pyszne śniadanie. A jeszcze kiedy w śniadaniowym menu są domowe bułki? To już w ogóle nie mam pytań🥰

Pozwól więc sobie i Ty na tą przyjemność i upiecz ze mną Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe. Możesz również wykorzystać krótszy przepis który znajdziesz tutaj

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Przepis w skrócie

Do przesianej mąki dodaję drożdże, sól, cukier i mieszam. Dodaję rozpuszczone masło klarowane mleko roślinne i jajko. Zagniatam i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Lekko rozwałkowuje i wykrawam szklanką kółka o grubości 3 cm. Układam na blasze z papierem do wyrośnięcia na 15 min. Górę każdej bułki moczę w wodzie, nacinam z góry nożem i posypuję ulubionymi ziarenkami. Piekę w 180 C z termoobiegiem ok.18 min.

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Wskazówki:

  • z jednej porcji ciasta wychodzi 14 sztuk małych bułek
  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • jeżeli ciasto lepi się do rąk, dodaję trochę mąki

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ŚNIADANIOWE ORKISZOWE – SKŁADNIKI

oraz:

woda w miseczce do maczania bułek, płatki owsiane, czarnuszka lub inne ziarenka do posypania

 

PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ŚNIADANIOWE ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE

  • do przesianej mąki, dodaję suszone drożdże, sól, cukier i dokładnie mieszam (najpierw mieszam suche składniki, a dopiero dodaję ewentualnie miód)
  • dodaję kolejno rozpuszczone masło, mleko roślinne oraz roztrzepane jajko
  • lekko wyrabiam aż połączą się składniki
  • przekładam do miski i przykrywam ścierką na godzinę aż podrośnie
  • po minionym czasie ciasto lekko wałkuję na grubość ok.3 cm i szklanką wykrawam małe kółka (u mnie średnica ok. 7cm)
  • wykładam bułeczki na blachę pokrytą papierem i odstawiam na 15 min. pod przykryciem
  • piekarnik nastawiam na termoobieg na 180°C
  • bułki maczam z wierzchu w miseczce z wodą, nacinam lekko nożem z góry i posypuję każdą płatkami owsianymi i ziarenkami
  • piekę ok. 18 min. w nagrzanym piekarniku
  • wykładam na kratkę do ostudzenia

 

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz