Zapraszam na wspaniały przepis na pełnoziarniste bułki śniadaniowe orkiszowe! Jeżeli lubisz leniwe, niedzielne śniadania, koniecznie zrób te bułeczki. Ich zapach i smak sprawi, że łykend będzie cudowny!
Nie ma nic wspanialszego od śniadania w łóżku, kiedy to nie pospiesznie wkładasz kęs jedzenia do buzi i powoli budzisz się do życia leniwie ziewając. Dlatego też każdy powinien znaleźć taką błogą chwilę choć raz na jakiś czas i zacząć dzień na wolniejszych obrotach ciesząc się aromatem kawy i pysznym śniadaniem. Nie wątpliwym śniadaniowym rarytasem są domowe cieplutkie bułeczki. Dlatego pozwól więc sobie na tą przyjemność i upiecz ze mną. Możesz również wykorzystać krótszy przepis który znajdziesz tutaj❤
Smacznego śniadania🥰
Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe
Przepis w skrócie
Do przesianej mąki dodaję drożdże, sól, cukier i mieszam. Dodaję rozpuszczone masło klarowane mleko roślinne i jajko. Zagniatam i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Lekko rozwałkowuje i wykrawam szklanką kółka o grubości 3 cm. Układam na blasze z papierem do wyrośnięcia na 15 min. Górę każdej bułki moczę w wodzie, nacinam z góry nożem i posypuję ulubionymi ziarenkami. Piekę w 180 C z termoobiegiem ok.18 min.
Wskazówki:
- z jednej porcji ciasta wychodzi 14 sztuk małych bułek
- do ciasta zawsze używam przesianej mąki
- jeżeli ciasto lepi się do rąk, dodaję trochę mąki
PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ŚNIADANIOWE ORKISZOWE – SKŁADNIKI
- 200 gr. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 300 gr. mąki orkiszowej jasnej
- 8gr. suszonych drożdży
- pełna łyżeczka soli
- 2 łyżeczki miodu rozpuszczonego lub cukru trzcinowego
- 50 gr masła klarowanego rozpuszczonego
- 210 gr. mleka roślinnego (lub dwie pełne łyżki jogurtu wymieszanego z wodą)
- 1 jajko
oraz:
woda w miseczce do maczania bułek, płatki owsiane, czarnuszka lub inne ziarenka do posypania
PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ŚNIADANIOWE ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE
- jak zwykle na początku przesiewam mąkę, dodaję do niej suszone drożdże, sól, cukier i dokładnie mieszam (mieszam suche składniki, a dopiero dodaję ewentualnie miód)
- dodaję kolejno rozpuszczone masło, mleko roślinne oraz roztrzepane jajko
- lekko wyrabiam aż połączą się składniki
- przekładam do miski i przykrywam ścierką na godzinę aż podrośnie
- po minionym czasie ciasto lekko wałkuję na grubość ok.3 cm i szklanką wykrawam małe kółka (u mnie średnica ok. 7cm)
- wykładam bułeczki na blachę pokrytą papierem i odstawiam na 15 min. pod przykryciem
- piekarnik nastawiam na termoobieg na 180°C
- bułki maczam z wierzchu w miseczce z wodą, nacinam lekko nożem z góry i posypuję każdą płatkami owsianymi i ziarenkami
- piekę ok. 18 min. w nagrzanym piekarniku
- wykładam na kratkę do ostudzenia
SMACZNEGO!😊