Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

27 stycznia 2021
 
 

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Zapraszam na wspaniały przepis na pełnoziarniste bułki śniadaniowe orkiszowe! Jeżeli lubisz leniwe, niedzielne śniadania, koniecznie zrób te bułeczki. Ich zapach i smak sprawi, że łykend będzie cudowny!

Nie ma nic wspanialszego od śniadania w łóżku, kiedy to nie pospiesznie wkładasz kęs jedzenia do buzi i powoli budzisz się do życia leniwie ziewając. Dlatego też każdy powinien znaleźć taką błogą chwilę choć raz na jakiś czas i zacząć dzień na wolniejszych obrotach ciesząc się aromatem kawy i pysznym śniadaniem. Nie wątpliwym śniadaniowym rarytasem są domowe cieplutkie bułeczki. Dlatego pozwól więc sobie na tą przyjemność i upiecz ze mną. Możesz również wykorzystać krótszy przepis który znajdziesz tutaj❤
Smacznego śniadania🥰

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Przepis w skrócie

Do przesianej mąki dodaję drożdże, sól, cukier i mieszam. Dodaję rozpuszczone masło klarowane mleko roślinne i jajko. Zagniatam i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Lekko rozwałkowuje i wykrawam szklanką kółka o grubości 3 cm. Układam na blasze z papierem do wyrośnięcia na 15 min. Górę każdej bułki moczę w wodzie, nacinam z góry nożem i posypuję ulubionymi ziarenkami. Piekę w 180 C z termoobiegiem ok.18 min.

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Wskazówki:

  • z jednej porcji ciasta wychodzi 14 sztuk małych bułek
  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • jeżeli ciasto lepi się do rąk, dodaję trochę mąki

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ŚNIADANIOWE ORKISZOWE – SKŁADNIKI

oraz:

woda w miseczce do maczania bułek, płatki owsiane, czarnuszka lub inne ziarenka do posypania

 

PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ŚNIADANIOWE ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE

  • jak zwykle na początku przesiewam mąkę, dodaję do niej suszone drożdże, sól, cukier i dokładnie mieszam (mieszam suche składniki, a dopiero dodaję ewentualnie miód)
  • dodaję kolejno rozpuszczone masło, mleko roślinne oraz roztrzepane jajko
  • lekko wyrabiam aż połączą się składniki
  • przekładam do miski i przykrywam ścierką na godzinę aż podrośnie
  • po minionym czasie ciasto lekko wałkuję na grubość ok.3 cm i szklanką wykrawam małe kółka (u mnie średnica ok. 7cm)
  • wykładam bułeczki na blachę pokrytą papierem i odstawiam na 15 min. pod przykryciem
  • piekarnik nastawiam na termoobieg na 180°C
  • bułki maczam z wierzchu w miseczce z wodą, nacinam lekko nożem z góry i posypuję każdą płatkami owsianymi i ziarenkami
  • piekę ok. 18 min. w nagrzanym piekarniku
  • wykładam na kratkę do ostudzenia

 

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz