Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

 
 

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Zapraszam na wspaniały przepis na pełnoziarniste bułki śniadaniowe orkiszowe! Jeżeli lubisz leniwe, niedzielne śniadania, koniecznie zrób te bułeczki. Ich zapach i smak sprawi, że łykend będzie cudowny!

Nie ma nic wspanialszego od śniadania w łóżku, kiedy to nie pospiesznie wkładasz kęs jedzenia do buzi i powoli budzisz się do życia leniwie ziewając. Dlatego też każdy powinien znaleźć taką błogą chwilę choć raz na jakiś czas i zacząć dzień na wolniejszych obrotach ciesząc się aromatem kawy i pysznym śniadaniem. Nie wątpliwym śniadaniowym rarytasem są domowe cieplutkie bułeczki. Dlatego pozwól więc sobie na tą przyjemność i upiecz ze mną. Możesz również wykorzystać krótszy przepis który znajdziesz tutaj❤
Smacznego śniadania🥰

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Przepis w skrócie

Do przesianej mąki dodaję drożdże, sól, cukier i mieszam. Dodaję rozpuszczone masło klarowane mleko roślinne i jajko. Zagniatam i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Lekko rozwałkowuje i wykrawam szklanką kółka o grubości 3 cm. Układam na blasze z papierem do wyrośnięcia na 15 min. Górę każdej bułki moczę w wodzie, nacinam z góry nożem i posypuję ulubionymi ziarenkami. Piekę w 180 C z termoobiegiem ok.18 min.

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

Wskazówki:

  • z jednej porcji ciasta wychodzi 14 sztuk małych bułek
  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • jeżeli ciasto lepi się do rąk, dodaję trochę mąki

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ŚNIADANIOWE ORKISZOWE – SKŁADNIKI

oraz:

woda w miseczce do maczania bułek, płatki owsiane, czarnuszka lub inne ziarenka do posypania

 

PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ŚNIADANIOWE ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE

  • jak zwykle na początku przesiewam mąkę, dodaję do niej suszone drożdże, sól, cukier i dokładnie mieszam (mieszam suche składniki, a dopiero dodaję ewentualnie miód)
  • dodaję kolejno rozpuszczone masło, mleko roślinne oraz roztrzepane jajko
  • lekko wyrabiam aż połączą się składniki
  • przekładam do miski i przykrywam ścierką na godzinę aż podrośnie
  • po minionym czasie ciasto lekko wałkuję na grubość ok.3 cm i szklanką wykrawam małe kółka (u mnie średnica ok. 7cm)
  • wykładam bułeczki na blachę pokrytą papierem i odstawiam na 15 min. pod przykryciem
  • piekarnik nastawiam na termoobieg na 180°C
  • bułki maczam z wierzchu w miseczce z wodą, nacinam lekko nożem z góry i posypuję każdą płatkami owsianymi i ziarenkami
  • piekę ok. 18 min. w nagrzanym piekarniku
  • wykładam na kratkę do ostudzenia

 

Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz