Uwielbiam ten domowy jogurt roślinny! To bardzo prosty przepis. Wystarczy krótka chwila by go przygotować i używać tam, gdzie dusza zapragnie😊
Moja dusza ostatnio odzwyczaja się od nabiału zwierzęcego, dzięki czemu czuje się o niebo lepiej. Mleka krowiego to już nie piję od kilku lat. Zyskało na tym zarówno moje zdrowie jak i samopoczucie. Pewnie ciężko uwierzyć tym, którzy każdego ranka wypijają gar mleka, jak bardzo mogą sobie zaszkodzić. W sumie nic dziwnego, jeżeli nawet zza szklanego ekranu słyszało się całe życie hasła typu: „Pij mleko będziesz wielki”. Zachęcanie do picia mleka było tak nagminne, że zakorzeniło się w pamięci na dłuugie lata. Jednak każdy z nas ma wolna wolę i przy wnikliwej obserwacji własnego organizmu, prędzej czy później powinien dojść do własnych wniosków.
Oczywiście nie namawiam do odstawienia od razu całego nabiału zwierzęcego, ale na początek chociażby do zastąpienia mleka krowiego mlekiem roślinnym. Można go kupić np. tutaj, bądź też przygotować domowym sposobem, przepisy tutaj: Mleko kokosowe, Mleko Słonecznikowe, Jak Zrobić Pyszne, Tanie i Zdrowe Mleko Owsiane?
Można również poeksperymentować i zrobić sobie dzień z nabiałem roślinnym. Proponuję zrobić domowy jogurt owsiany, na który przepis zamieszczam poniżej🥰
Na koniec, dla zgłębienia “tematu mlecznego” polecam lekturę „ Pij mleko będziesz chory” Hamilton Alissy, a także książkę „Nowoczesne zasady odżywiania” napisaną przez ojca i syna, czyli dr T. Colina Campbell i dr M. Thomasa Campbell. W trwającym przez 27 lat programie laboratoryjnym odkryli, że wpływ białka zawartego w diecie okazał się być tak silny, że byli w stanie pobudzić i hamować rozwój raka, jedynie poprzez zmianę poziomu konsumpcji. Odkryli również, że to właśnie kazeina, która stanowi 87% białka w krowim mleku, sprzyjała rozwojowi raka we wszystkich jego stadiach.
Nie ma więc co ukrywać, że po przeczytaniu takiej lektury (swoją drogą po jej przeczytaniu Bill Clinton przeszedł na weganizm🙂) na język cisną się słowa: PIJ MLEKO A BĘDZIESZ KALEKĄ…
Prosty Przepis na Domowy Jogurt Roślinny
przepis w skrócie:
Płatki owsiane zalewam taka ilością ciepłej wody, aby była 4cm ponad płatki. Mieszam łyżką i odstawiam na całą noc. Rano blenduję na jednolitą masę i odstawiam na 24 godziny w pokojowej temperaturze przykryte serwetką. Lekko solę do smaku oraz dodaję trochę miodu. Jogurt wstawiam do lodówki, by przerwać proces fermentacji. Używam do zup, sosów, deserów i wszędzie tam, gdzie jest taka potrzeba.
Wskazówki:
- należy pamiętać o tym, że płatki owsiane pęcznieją i z porcji płatków podanych w przepisie, wyjdzie co najmniej drugie tyle gotowego jogurtu
- płatki owsiane zalewam wodą w dużym słoiku litrowym, gdyż łatwiej mi je potem zblendować. Jeżeli będziesz nastawiać płatki w innym naczyniu, to rób to najlepiej w szklanym lub ceramicznym.
PROSTY PRZEPIS NA DOMOWY JOGURT ROŚLINNY – SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki płatków owsianych lub taką ilość jaką potrzebujesz
- gorąca woda
- 2 szczypty soli
- 2 pełne łyżeczki miodu lub innego zdrowego słodziwa
PROSTY PRZEPIS NA DOMOWY JOGURT ROŚLINNY – PRZYGOTOWANIE
- płatki owsiane wsypuję do słoika litrowego (taki jak na ogórki kiszone) zalewam taką ilością gotującej się wody by przykryły tylko płatki. Całość mieszam
- następnie dolewam tyle wody by wystawała ponad powierzchnie płatków ok 4cm.
- odstawiam na całą noc i rano blenduję na jednolity krem
- przykrywam słoik serwetką wraz z gumka i zostawiam na blacie na 24 godziny, by przebiegł proces fermentacji
- doprawiam do smaku solą i miodem według uznania, zakręcam słoik i wstawiam do lodówki. Używam przez najbliższe kilka dni.
SMACZNEGO!😊
Dzień dobry, czy płatki mogą być uprażone? Ja kupuję zwykle, proszę i mam od razu do jedzenia bez gotowania. Ciekawe czy taki sfermentują…
Dzień Dobry Agnieszko😉 Trudno mi powiedzieć czy płatki na jogurt mogą być uprażone, (podejrzewam, że tak) bo na takich jeszcze nie robiłam 😁 Ale przyznam, że mnie zaintrygowałaś i chyba któregoś dnia spróbuję zrobić 🥰 Oczywiście pochwal się w komentarzu, jeżeli takowy jogurt wcześniej zrobisz. Pozdrawiam cieplutko i Wszystkiego Zdrowego dla Ciebie❤
Wychodzi ciągnący i brzydko pachnący. Robiony wg przepisu. Co mogło pójść nie tak?
Dzień dobry Paula😊 Przyznam, że na tyle razy ile robiłam, jogurt zawsze wychodził pyszny. Przepis jest nie zwykle prosty, więc jedyne co mi przychodzi do głowy to…nieodpowiednie płatki owsiane. Być może ktoś sprzedał Ci zleżałe i nieświeże. Jednak nie poddawaj się!😍 Następnym razem kupując, sprawdź jakość produktu (kupuj najlepiej bio) Życzę powodzenia i wszystkiego zdrowego dla Ciebie ❤
A czy nie są potrzebne żadne bakterie ? Na przykład łyżka jogurtu naturalnego owsianego?
Marto, jeżeli masz taki jogurt, to oczywiście! Jak najbardziej!🥰 Możesz też dodać starter z probiotycznymi kulturami bakterii, dzięki którym Twój wegański jogurt zyska bogaty skład. Życzę powodzenia w produkcji własnego domowego jogurtu roślinnego!😍 Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤