Zastanawiasz się czy można zrobić zdrowe i pyszne cukierki? Naturalnie! Z dobrym i zdrowym składem na pewno Ci się uda!🥰
Każdy z nas lubi czasami zjeść coś słodkiego, jednak to, co dziś można kupić w sklepie, woła o pomstę do nieba. Wystarczy dokładnie przyjrzeć się „cukierkowemu opakowaniu” i od samego już czytania robi się nie dobrze. Oczywiście obowiązkowym składnikiem na takim papierku jest syrop glukozowo- fruktozowy. A jakże! Toż bez niego ani rusz! (to jest oczywiście SARKAZM, gdyby ktoś nie zajarzył!🤨)
Dziwnym trafem x lat temu, też przecież były cukierki, jednak o takowym syropie, nikt nigdy nie słyszał. Podstawowymi składnikami używanymi do produkcji było po prostu masło, cukier, mleko w proszku, kakao i jakieś waniliowe lub inne aromaty. Można? Można! Tylko po co? (tu znowu SARKAZM🤨) Przecież zamienniki są dużo tańsze, a że szkodzą zdrowiu? Ciiiicho… Nie istotne! (dla producenta, rzecz jasna!)
Najgorsze jest to, że po te wątpliwe „delicje” sięgają najmłodsi. I jeżeli myślisz, że jest to obojętne dla ich zdrowia… To się grubo mylisz! A przecież wystarczy chwila, by zrobić coś samemu, np. te cukierki na które przepis przedstawiam poniżej. Lista składników wygląda na długą, ale robi się je naprawdę szybko. Jeżeli żyjesz zdrowo, na pewno masz różne ziarenka, orzechy i płatki owsiane zamknięte w słoikach. ( a jeżeli nie, to czas to zmienić i zakupić co nie co😘 ) Wystarczy, że użyjesz odpowiednich ilości podanych w przepisie i voila.
Najfajniejsze jest to, że możesz je robić razem ze swoimi dziećmi, potraktować to jako wspólną zabawę i spędzić kreatywnie razem trochę czasu. Oczywiście mam na myśli robienie cukiereczków przez dzieci już z gotowej masy (tylko czystymi rączkami! Czystymi!😜) Pamiętaj też, że dzieci przygotowując osobiście takie łakotki, chętniej będą je jadły.
Aha! Podam Ci jeszcze inny mój przepis na równie pyszne domowe czekoladki
To co? Robimy?🤩
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
Zdrowe i Pyszne Cukierki
Przepis w skrócie
Płatki, słonecznik i sezam prażę na patelni. Wyłączam gaz i dodaję mąkę, mak, orzechy i rodzynki. W garnku podgrzewam mleko i do gotującego dodaję masło, przyprawy i kakao. Do lekko przestudzonego mleka dodaje tahini, miód i wodę różną (można pominąć jak nie masz, dodaj np. wanilię) wszystko dokładnie mieszam i dodaje do składników na patelni. Wszystko jeszcze raz mieszam i robię kulki wielkości orzecha włoskiego, lub też wypełniam małe silikonowe foremki. Wstawiam do zamrażalki na 60min. Lub do lodówki na 2-3 godziny. Ozdabiam migdałem i oprószam pudrem. Z podanych składnków wychodzi ok.30-40 cukierków.
ZDROWE I PYSZNE CUKIERKI – SKŁADNIKI
- 8 pełnych łyżek płatków owsianych (bez glutenu, jeżeli takich nie możesz)
- 2 pełne łyżki słonecznika
- 1 łyżka sezamu
- 1 pełna łyżka mąki kokosowej
- 1 pełna łyżka maku mielonego
- 10 orzechów brazylijskich pokrojonych
- 5 orzechów włoskich pokrojonych
- 3 pełne łyżki rodzynek (namoczonych i wyciśniętych)
- 8 łyżek mleka owsianego (lub innego roslinnego)
- 1 pełna łyżka masła klarowanego
- po pół łyżeczki: cynamonu, kardamonu, imbiru,
- porządna szczypta soli
- 1 pełna łyżka kakao
- 1 pełna łyżka pasty tahini
- 3 pelne lyżki miodu
- 1 łyżka wody różanej (lub wanilii)
oraz: migdały do przybrania cukierków, odrobina cukru pudru trzcinowego (możesz pominąć)
ZDROWE I PYSZNE CUKIERKI – PRZYGOTOWANIE
- płatki owsiane, słonecznik i sezam podprażam lekko na suchej patelni, wyłączam gaz, a następnie dodaję mąkę kokosową, mak, orzechy i rodzynki. Wszytko mieszam i zostawiam na patelni
- w garnku gotuję mleko, dodaję masło oraz przyprawy, a następnie wsypuję kakao. Wszystko krótką chwilę gotuję i wyłączam gaz
- następnie do lekko przestudzonego mleka w garnku dodaję tahini, miód i wodę różaną
- masę z garnka przelewam na patelnie i wszystko razem łączę za pomocą drewnianej łopatki
- z powstałej masy robię kulki lub wypełniam nią małe silikonowe foremki i wstawiam do zamrażalnika na ok. 60 minut, lub do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny
- w każdego cukierka wciskam migdała i posypuje lekko pudrem
SMACZNEGO!😊