Szybkie Ciasto z Porzeczkami

 
 

Szybkie Ciasto z Porzeczkami

Nie ma nic pyszniejszego niż szybkie ciasto z porzeczkami w śnieżną zimę! Jest tak łatwe i szybkie do zrobienia, że w zasadzie każdy sobie z nim poradzi 🥰 Tylko sobie wyobraź: pada śnieg, lub deszcz, a Ty z kubkiem gorącej kaFki i plastrem porzeczkowego ciasta, siedzisz w wygodnym fotelu. I jak? Cudnie, nie?😁

 

No dobra! Latem też takie porzeczkowe ciasto pysznie smakuje. Robiłam je mnóstwo razy, więc wiem 😉 No ale przecież do lata, jeszcze ho ho ho! A porzeczki w zamrażalniku, chętne do wykorzystania. A skąd to wiem? Ano kiedy tylko czegoś szukałam w zamrażalnikowych szufladach, zawsze, ale to zawsze się napatoczyły i były „pod ręką”. Rzekłabym nawet, że lekko się napraszały swoim porzeczkowym towarzystwem. No i co? Nie pomożesz takim? Nie pomożesz?😁

No i się zaczęło! Lato w środku zimy! Jakże było cudnie! Ten zapach w całym domu! Ten zapach, który przypomina również beztroskie dziecięce lata. Pamiętam krzaki porzeczki u mojej babci, a na nich…pająki. No i oczywiście moje niezapomniane wrzaski 😂 Jednak potrzeba fizjologiczna (jaką jest szamanie. Szamanie! to mam na myśli!) wzięła górę. Powrzeszczałam, powrzeszczałam, ale swoje zjadłam!

Dziś w ogródeczku mam swoje krzaki porzeczki i… swoje pająki. Wrzaski też bywają. Ale trochę rzadziej. Bo wstyd przed sąsiadami😄

No dobra! My tu gadu, gadu, a „chłop śliwki rwie!”. To znaczy… porzeczki😉

Wszystkiego Zdrowego❤

Szybkie Ciasto z Porzeczkami

Szybkie Ciasto z Porzeczkami

Przepis w skrócie

Piekarnik nastawiam na 180 C z termoobiegiem. Mąki, proszek i sól przesiewam. Z jajek i cukru ubijam biały puch. Wlewam do nich rozpuszczone masło i przez chwilę mieszam mikserem. Następnie dosypuje porcjami mąkę i ucieram tylko do połączenia składników. Wsypuję porzeczki wymieszane z łyżka mąki ziemniaczanej (garść odsypuję do kruszonki) Z mąki cukru i masła robię kruszonkę i mieszam z odsypanymi porzeczkami. Ciasto wlewam do blaszki z papierem i posypuje kruszonką. Piekę ok. 1.5 godziny.

 

Wskazówki:

  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • ciasto piekę w blaszce keksówce o wymiarach: 30cm x 10cm (mierząc po wewnętrznej stronie)
  • porzeczki w zależności od sezonu, daje świeże lub mrożone. Tym mrożonym pozwalam lekko się rozmrozić, ale nie jest to konieczne
  • gdyby w Twoim zamrażalniku, znajdowały się maliny, a nie porzeczki, też je możesz wykorzystać do tego ciasta, lub też przygotować Przepis Na Słodką i Dietetyczną Babkę Bez Cukru właśnie z malinami😍

Szybkie Ciasto z Porzeczkami

SZYBKIE CIASTO Z PORZECZKAMI – SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1.5 szk. maki orkiszowej (200 g)
  • ½ szk. mąki ziemniaczanej (90 g)
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • 4 jajka wiejskie
  • ¾ szk. cukru trzcinowego (lub 150 g erytrytolu zmielonego na puder)
  • 1 szk. masła klarowanego rozpuszczonego
    oraz: 2 szk. porzeczek świeżych lub mrożonych (u mnie kolorowe), 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

KRUSZONKA

  • 160 g mąki orkiszowej
  • 80 g cukru trzcinowego (pudru)
  • 80 g masła klarowanego

 

SZYBKIE CIASTO Z PORZECZKAMI – PRZYGOTOWANIE

  • piekarnik nastawiam na termoobieg i 180 C
  • maki przesiewam z proszkiem i solą. Dokładnie mieszam
  • jajka z cukrem ubijam na biały puch (dodaję pastę waniliową jak mam)
  • do jajek dolewam masło klarowane i dalej chwilę ucieram mikserem
  • dosypuje porcjami przesiane mąki i ucieram dalej tylko do połączenia składników
  • następnie dosypuje porzeczki, (troszkę zostawiam do kruszonki) które wcześniej mieszam razem z mąką ziemniaczaną w misce
  • wszystko delikatnie mieszam i wylewam do blaszki wyłożonej papierem
  • składniki na kruszonkę szybko łącze palcami w okruchy, dokładam zostawione porzeczki i wysypuje na wierzch ciasta
  • piekę przez ok 1.5 godziny (do suchego patyczka)
  • studzę na kratce w blaszce przez ok 15 minut, następnie wyciągam razem z papierem i studzę dalej

Szybkie Ciasto z Porzeczkami

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz