Nie ma nic pyszniejszego niż szybkie ciasto z porzeczkami w śnieżną zimę! Jest tak łatwe i szybkie do zrobienia, że w zasadzie każdy sobie z nim poradzi 🥰 Tylko sobie wyobraź: pada śnieg, lub deszcz, a Ty z kubkiem gorącej kaFki i plastrem porzeczkowego ciasta, siedzisz w wygodnym fotelu. I jak? Cudnie, nie?😁
No dobra! Latem też takie porzeczkowe ciasto pysznie smakuje. Robiłam je mnóstwo razy, więc wiem 😉 No ale przecież do lata, jeszcze ho ho ho! A porzeczki w zamrażalniku, chętne do wykorzystania. A skąd to wiem? Ano kiedy tylko czegoś szukałam w zamrażalnikowych szufladach, zawsze, ale to zawsze się napatoczyły i były „pod ręką”. Rzekłabym nawet, że lekko się napraszały swoim porzeczkowym towarzystwem. No i co? Nie pomożesz takim? Nie pomożesz?😁
No i się zaczęło! Lato w środku zimy! Jakże było cudnie! Ten zapach w całym domu! Ten zapach, który przypomina również beztroskie dziecięce lata. Pamiętam krzaki porzeczki u mojej babci, a na nich…pająki. No i oczywiście moje niezapomniane wrzaski 😂 Jednak potrzeba fizjologiczna (jaką jest szamanie. Szamanie! to mam na myśli!) wzięła górę. Powrzeszczałam, powrzeszczałam, ale swoje zjadłam!
Dziś w ogródeczku mam swoje krzaki porzeczki i… swoje pająki. Wrzaski też bywają. Ale trochę rzadziej. Bo wstyd przed sąsiadami😄
No dobra! My tu gadu, gadu, a „chłop śliwki rwie!”. To znaczy… porzeczki😉
Wszystkiego Zdrowego❤
Szybkie Ciasto z Porzeczkami
Przepis w skrócie
Piekarnik nastawiam na 180 C z termoobiegiem. Mąki, proszek i sól przesiewam. Z jajek i cukru ubijam biały puch. Wlewam do nich rozpuszczone masło i przez chwilę mieszam mikserem. Następnie dosypuje porcjami mąkę i ucieram tylko do połączenia składników. Wsypuję porzeczki wymieszane z łyżka mąki ziemniaczanej (garść odsypuję do kruszonki) Z mąki cukru i masła robię kruszonkę i mieszam z odsypanymi porzeczkami. Ciasto wlewam do blaszki z papierem i posypuje kruszonką. Piekę ok. 1.5 godziny.
Wskazówki:
- do ciasta zawsze używam przesianej mąki
- ciasto piekę w blaszce keksówce o wymiarach: 30cm x 10cm (mierząc po wewnętrznej stronie)
- porzeczki w zależności od sezonu, daje świeże lub mrożone. Tym mrożonym pozwalam lekko się rozmrozić, ale nie jest to konieczne
- gdyby w Twoim zamrażalniku, znajdowały się maliny, a nie porzeczki, też je możesz wykorzystać do tego ciasta, lub też przygotować Przepis Na Słodką i Dietetyczną Babkę Bez Cukru właśnie z malinami😍
SZYBKIE CIASTO Z PORZECZKAMI – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1.5 szk. maki orkiszowej (200 g)
- ½ szk. mąki ziemniaczanej (90 g)
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- 4 jajka wiejskie
- ¾ szk. cukru trzcinowego (lub 150 g erytrytolu zmielonego na puder)
- 1 szk. masła klarowanego rozpuszczonego
oraz: 2 szk. porzeczek świeżych lub mrożonych (u mnie kolorowe), 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
KRUSZONKA
- 160 g mąki orkiszowej
- 80 g cukru trzcinowego (pudru)
- 80 g masła klarowanego
SZYBKIE CIASTO Z PORZECZKAMI – PRZYGOTOWANIE
- piekarnik nastawiam na termoobieg i 180 C
- maki przesiewam z proszkiem i solą. Dokładnie mieszam
- jajka z cukrem ubijam na biały puch (dodaję pastę waniliową jak mam)
- do jajek dolewam masło klarowane i dalej chwilę ucieram mikserem
- dosypuje porcjami przesiane mąki i ucieram dalej tylko do połączenia składników
- następnie dosypuje porzeczki, (troszkę zostawiam do kruszonki) które wcześniej mieszam razem z mąką ziemniaczaną w misce
- wszystko delikatnie mieszam i wylewam do blaszki wyłożonej papierem
- składniki na kruszonkę szybko łącze palcami w okruchy, dokładam zostawione porzeczki i wysypuje na wierzch ciasta
- piekę przez ok 1.5 godziny (do suchego patyczka)
- studzę na kratce w blaszce przez ok 15 minut, następnie wyciągam razem z papierem i studzę dalej
SMACZNEGO!😊