Dziś będzie Zupa Dyniowa z Rodzynkami. Jest tak wspaniała i pyszna, że wszyscy zawsze proszą o dokładkę! A w dodatku jest pożywna i zdrowa!🥰
Przyznam, że nie przepadałam kiedyś za zupą dyniową. A teraz? Wręcz uwielbiam! A w tym wydaniu, jest szczególnie smaczna. Dodany do niej sok z ogórków kiszonych podkręca wspaniale jej smak. Zupa jest zarazem lekko kwaśna i lekko słodka za sprawą mleka owsianego, które dolewam, by trochę zupę rozrzedzić. Uwielbiam tak eksperymentować! Po za tym, nic się nie marnuje w kuchni! Nawet pozostały po ogórkach kiszonych sok, czy też górne, zielone i trochę mało atrakcyjne liście pora ! Niech żyje zero waste!
A tu przepisy na inne równie pyszne zupy😍 Zupa Krem z Pieczonych Warzyw, Pyszna Zupa z Dyni na Słodko, Zupa Krem Z Dyni
Wszystkiego Zdrowego❤
Zupa Dyniowa z Rodzynkami
Przepis w skrócie:
Pokrojoną w kostkę dynię, oraz warzywa (oprócz selera, cebuli i czosnku) zalewam wodą (tylko by przykryła warzywa) i wstawiam na gaz. Podduszony na maśle z przyprawami por, cebulę i czosnek, dodaję do gotującej się zupy. Wszystko gotuje ok. godziny. Lekko przestudzoną zupę dyniową blenduję (wcześniej wyciągam liście laurowe i przyprawy w ziarnach). Przed podaniem podgrzewam dodając rodzynki. Zupę podaję z sokiem z ogórków kiszonych, posypaną serem i pestką słonecznika, oraz szczypiorem i rukolą. Na koniec skrapiam dobrą oliwą.
Wskazówki:
- ja do zupy użyłam dyni hokkaido, akurat taką miałam. Po za tym uważam, że wspaniale nadaje się na tą zupę. Jeżeli dynia ma mięciutką skórkę, nie obieram jej. Wyjmuję tylko pestki i kroję razem ze skórką
- zbyt gęstą zupę, rozrzedzam dodając do niej mleko owsiane. Nadaje ono zupie lekko słodkawego i pysznego smaku!
ZUPA DYNIOWA Z RODZYNKAMI – SKŁADNIKI
- 1 mała dynia
- 4 marchewki (ok 400 g)
- 1 pietruszka
- pół małego selera
- po kilka sztuk: liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu czarnego
- ok. 20 cm zielonych liści pora
- 2 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- po płaskiej łyżeczce: cynamonu, kurkumy, papryki słodkiej, zmielonej kolendry, oraz pół łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- garść rodzynek
- sok z ogórków kiszonych do smaku
oraz: starty ser (np. cheddar), pestka słonecznika, szczypior, rukola, oliwa.
ZUPA DYNIOWA Z RODZYNKAMI – PRZYGOTOWANIE
- dynię dokładnie myję, kroję na części i wybieram pestki. Następnie kroję w kostkę i wrzucam do garnka
- pozostałe warzywa (oprócz pora i cebuli i czosnku) dokładnie myję i obieram ze skórki, kroję na kostkę i dorzucam do dyni. Zalewam wodą (tyle, by przykryła warzywa) i gotuję na małym ogniu
- w tym czasie kiedy warzywa się gotują, kroję pora wzdłuż na pół i kroje na plasterki
- obraną cebulę kroję na pół i kroję na plasterki
- czosnek obieram z łupin i również kroje na plasterki
- na patelni rozpuszczam masło klarowane (lub smalec gęsi) wsypuję wszystkie suche przyprawy i dorzucam posolonego pora i cebulę. Wszystko mieszam i po chwili dolewam sos sojowy i pół kubka wody. Duszę ok.10 minut, pod koniec dodając czosnek
- uduszoną cebulkę z porem i czosnkiem, przekładam do garnka z zupą i gotuje wszystko jeszcze około godziny, aż warzywa będą miękkie
- po minionym czasie, wyciągam liście laurowe i ziele angielskie
- lekko przestudzoną zupę blenduję na gładki krem
- zupę podaję podgrzaną z rodzynkami, z sokiem z ogórków kiszonych, posypaną pestką słonecznika, szczypiorem, świeżą rukolą, startym serem i skropioną dobrą oliwą.
SMACZNEGO!😊