Zdrowe Cukierki Chałwowe, to jedne z moich ulubionych cukierków. Nie dość, że domowe, to w dodatku z najlepszych, zdrowych składników. I jak tu nie kochać tych małych, słodkich przyjemności? No jak?🥰
Jeżeli chodzi o słodkości, to są tacy, co nie wyobrażają sobie małej czarnej, bez słodkiego co nie co. Ja akurat do tych nie należę. Już samą kawę traktuję jako pyszny rarytasik i nie muszę jej wypijać zawsze w towarzystwie słodyczy. Jednak kiedy na horyzoncie pojawia się jakiś smakołyk, a w dodatku zdrowy smakołyk, no cóż, ja i Pani Kawa jesteśmy pierwsze by się nim zaopiekować.
Taką właśnie to „opieką”, otoczyłam te cukiereczki chałwowe. Wciągnęły mnie niczym „brazylijska telenowela” i nawet się nie obejrzałam, kiedy zostało dosłownie kilka.
„ O rany!” – pomyślałam – „ przecież muszę jeszcze zrobić zdjęcia!”. Z trudem więc opanowałam zgęszczone ruchy wokół cukierków i wyciągnęłam aparat. Zdawałam sobie sprawę, że jeżeli nie teraz, to nigdy! To zdecydowanie był ostatni dzwonek by „cyknąć” foto.
Na swoje usprawiedliwienie tylko dodam, że bardzo lubię chałwę, a te cukierki poprzez dodanie tahiny, czyli pasty sezamowej, smakują trochę właśnie jak chałwa. Jeżeli lubisz więc te wszystkie sezamowo – chałwowe smaki, te zdrowe cukierki są właśnie dla Ciebie🥰
No i może się powtórzę, ale… i jak tu nie kochać tym małych, słodkich przyjemności?
Ps. mój słownik uparł się i próbuje zamienić “cukierki chałwowe” na “cukierki chałowe”. Nie zna się😋😁
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie!❤
Zdrowe Cukierki Chałwowe
Przepis w skrócie
Pastę sezamową, miód, wiórki, kakao oraz sól, dokładnie mieszam i na koniec dodaje rodzynki. Gotową masą uzupełniam foremki silikonowe i wsadzam do zamrażalnika na min. 30 minut. Po minionym czasie, cukierki oblewam domową polewą czekoladową.
Wskazówki
- cukierki najlepiej przechowywać w lodówce
- jeżeli chodzi o migdały, najlepiej je zalać na noc ciepłą wodą, i obierać ze skórek następnego dnia, wówczas nie stracą swoich wartości
- inne przepisy na domowe cukierki tutaj: Zdrowe i Pyszne Cukierki, Czekoladki Sezamowe🥰
ZDROWE CUKIERKI CHAŁWOWE – SKŁADNIKI
- 2 pełne łyżki pasty sezamowej (120 gr.)
- 2 pełne łyżki miodu (120 gr.)
- 2 pełne łyżki wiórków kokosowych (zmielonych)
- 2 płaskie łyżeczki kakao
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka namoczonych rodzynek
oraz: obrane ze skórki migdały do przybrania cukierków
POLEWA CZEKOLADOWA – SKŁADNIKI
- 3 łyżki wody
- 3 pełne łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki masła klarowanego
- 1 pełna łyżeczka kakao i szczypta soli
ZDROWE I PYSZNE CUKIERKI – PRZYGOTOWANIE
- pastę sezamową mieszam razem z miodem, dodaję zmielone wiórki kokosowe, kakao i sól. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodaję namoczone rodzynki
- gotową masą uzupełniam foremki silikonowe i wsadzam do zamrażalnika na przynajmniej 30 minut
- w tym czasie gotuję polewę czekoladową z podanych składników, odstawiam do przestudzenia
- kilka migdałów zalewam gorącą wodą i odstawiam na bok (to szybsza wersja, czyt. wskazówki). Po kilku minutach obieram ze skórek
- wyciągam z zamrażalnika i z foremek silikonowych cukierki układam je na tacy i polewam ugotowaną czekoladą
- ozdabiam połówką migdała
SMACZNEGO!😊