Zdrowa Szarlotka Sypana to ciasto które robi się błyskawicznie. Jej karmelowy i chrupiący spód z miękkim wnętrzem, przyciągnie każdego, kto uwielbia takie smaki🥰
Przyznam, że jestem fanką słodyczy, ale tylko tych w zdrowszym wydaniu. Dlatego też od dawna nie używam mąki pszennej, ani zwykłego masła. O szkodliwości mąki pszennej, mogłabym pisać godzinami. A i zwykłe masło ma swoje “za uszami” i do pieczenia się nie nadaje, bo zamienia się w szkodliwe tłuszcze trans. Zaś masło klarowane, zarówno w pieczeniu, jak i w smażeniu, jest bezpieczne. Jeżeli interesowałby Cię przepis na takie klarowane masło, link zamieszam Ci tutaj: Jak Zrobić Masło Klarowane? 🥰
Jeżeli chodzi o gotowanie i pieczenia, to w mojej kuchni ciągle coś się dzieje. Wiecznie coś tworzę, coś przerabiam i wymyślam. Nie lubię nudy i ciągle tych samym potraw. Nawet w tych ulubionych zmieniam choć odrobinę. Przecież życie jest za krótkie, by jeść w kółko to samo. Czyż nie?😁
Po za tym… jestem smakoszem. O tak! No i lubię prostą kuchnię. Jednak musi być w niej coś zmysłowego. Musi być smak. Dobry smak! I o ile szarlotka jest ulubionym ciastem mojego męża, o tyle u mnie nie plasowała się kiedyś zbyt wysoko. Co innego dzisiaj. Dziś, to ja wręcz przepadam za szarlotką. A już tą, na którą podaję Ci właśnie przepis, wręcz ubóstwiam! 🥰
To co? Zmykamy do kuchni i pieczemy zdrową szarlotkę?
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
Zdrowa Szarlotka Sypana
Przepis w skrócie
Wszystkie suche składniki mieszam z kawałkami masła (tylko tak, żeby masło pokryła mąką). Jedną trzecią część wysypuje na blaszkę. Wykładam na nią słoik jabłek i przykrywam drugą częścią suchych składników. Następnie wykładam drugi słoik jabłek i na to wysypuje ostatnia trzecią część. Piekę w 180 C przez ok. 50minut.
Wskazówki:
- do ciasta zawsze używam przesianej mąki
- masło wyciągam z lodówki w ostatniej chwili, bo musi być zimne
- szklanka, którą się posługuje w przepisie, ma 240 ml.
- blaszka jakiej użyłam ma: 32 x 23 x 3 wysokości
ZDROWA SZARLOTKA SYPANA – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- szklana mąki orkiszowej pełnoziarnistej (150 g)
- szklanka kaszy manny orkiszowej (180 g)
- szklanka cukru trzcinowego (200 g)
- 2 szczypty soli
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g masła klarowanego i 30 g smalcu gęsiego
- dwa słoiki „dżemowe” z marmoladą z jabłek, plus 2 szczypty cynamonu
opcjonalnie: łyżeczka rozmarynu roztarta ze szczyptą cukru na puder i dodana do przesianej mąki, lub/i po dwie szczypty kardamonu i imbiru
ZDROWA SZARLOTKA SYPANA – PRZYGOTOWANIE
- do przesianej mąki dodaję, kaszę manną, cukier, sól, proszek do pieczenia (i ewentualnie roztarty rozmaryn lub/i przyprawy) Dokładnie mieszam np. rózgą
- dodaję zimne masło klarowane (ja robię to łyżeczką prosto ze słoika, wówczas mam takie kawałki o jakie chodzi) i lekko mieszam z suchymi składnikami (kawałki masła maja pozostać)
- jedną trzecią wysypuje na blaszkę pokrytą papierem i wykładam na to jeden słoik jabłek
- następnie przysypuję drugą warstwą suchych składników i na to wykładam drugi słoik jabłek
- na koniec wysypuje na marmoladę pozostałą trzecią część suchych składników
- piekę w nagrzanym piekarniku do 180 C przez ok. 50 min. aż ciasto będzie rumiane
- studzę na kratce razem z blaszką
SMACZNEGO!😊