Chrupiący Omlet z Białek Szybki Przepis

21 października 2020
 
 

Szybki Przepis Na Omlet z Białek

Ten chrupiący omlet z białek to szybki przepis i poezja smaku! W środku mięciutki, a na zewnątrz z chrupiącą skorupką. A ten smak? Rewelacja! Robi się go błyskawicznie i zajada równie szybko 😀

Można go przygotować na śniadanko lub przekąskę. Moim zdaniem, spokojnie można go zabrać nawet do pracy, bo na zimno też smakuje niczego sobie. Wiem, bo zanim zrobiłam sesję zdjęciową, omlet już zupełnie ostygł, a i tak zajadałam go z apetytem 😁

Nie wiem… Może dlatego, że jestem omletowym żarłokiem? No dobra, nie wnikajmy w szczegóły😜

Bierzmy się za ten Szybki Przepis Na Chrupiący Omlet z Białek!😊

A tu zostawiam Ci inne przepisy na równie smaczne omlety: Wypasiony Omlet z WarzywamiOmlet Bananowo TruskawkowySzybki i Pyszny Omlet z Borówkami

Omlet z Białek

Chrupiący Omlet z Białek

Przepis w skrócie

Ubite białka z solą, syropem ryżowym i mąką kukurydzianą wylewam na rozgrzaną patelnię z ułożonymi plastrami żółtego sera. Smażę do zrumienienia.

Szybki Przepis Na Omlet z Białek

Wskazówki

  • do ciasta na omlet dodaję czasami nasiona chia, sezam lub mak
  • bardzo często posypuję też omlet orzechami lub pestkami słonecznika, w zależności od tego na co mam ochotę 😉
  • do zrobienia ciasta omletowego używam też czasami innej mąki, np. orkiszowej lub jaglanej
  • często również dokładam sezonowe owoce (lub też mrożone, jeżeli mam zapasy)

 Chrupiący Omlet z Białek

CHRUPIĄCY OMLET Z BIAŁEK– SKŁADNIKI

oraz: miód do polania omleta z góry

Chrupiący Omlet z Białek

CHRUPIĄCY OMLET Z BIAŁEK – PRZYGOTOWANIE

  • białka ze szczyptą soli ubijam mikserem na sztywną pianę
  • do ubitej piany dodaje łyżeczkę syropu ryżowego
  • dodaję mąkę kukurydzianą i mieszam chwilę mikserem do uzyskania jednolitej masy
  • na rozgrzaną suchą patelnię kładę dwa plastry żółtego sera i po chwili wykładam pianę
  • smażę aż masa zastygnie a ser pod spodem się zarumieni
  • wykładam na talerz i polewam z góry miodem

Chrupiący Omlet

SMACZNEGO!😊

 
 

2 komentarze

    • Renatko, nie ma co się martwić 🙂 Oczywiście trzeba spód kontrolować, np. podważyć łopatką i zerkać czy wszystko w porządku (ogień pod patelnią powinien być mały). To właśnie “ścięta” góra i rumiany spód jest wyznacznikiem, że omlet jest gotowy! Do dzieła moja droga! I jak coś, śmiało pytaj! Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤

Dodaj komentarz