Kandyzowana Skórka Pomarańczowa w Syropie

 
 

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa w Syropie

Ta pyszna i pachnąca cytrusami kandyzowana skórka pomarańczowa, jest przygotowana w syropie bez cukru. Jest i smaczna i zdrowa – czyli tak jak lubię najbardziej😊

Ze względu na fakt, że robię ją w bardzo łatwy sposób, a także ze zdrowych pomarańczy Bio, u mnie w słoiczku w lodówce stoi praktycznie zawsze. Kandyzowana skórka pomarańczowa swoim cytrusowym aromatem potrafi orzeźwić praktycznie każdy deser, nadając mu egzotyczny i bardzo przyjemny smak (przepis z użyciem skórki tutaj, lub tutaj) Ponieważ używam ją również do nie których dań wytrawnych, kiedy jeden słoiczek ze skórką kandyzowaną się kończy, w mgnieniu oka robi się już następny!

Dlatego polecam ją i Tobie, by Twoje desery również dostały nieco egzotycznej nuty smakowej!❤

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa w Syropie

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa w Syropie

Przepis w skrócie:

skórki pomarańczowe gotuję 10 minut, a następnie wycinam z każdej białą część. Kroję w malutką kostkę, zalewam wodą i gotuję kolejne 10 min. Dodaję miód, szczyptę soli i mieszając co jakiś czas gotuję, aż syrop zgęstnieje, a skórka będzie miękka (ok.30min.) Przekładam do słoiczka i trzymam w lodówce.

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa w Syropie

Wskazówki:

  • do zrobienia kandyzowanej skórki zawsze używam pomarańczy Bio, ponieważ na pomarańczach które nie są organiczne, znajdują się substancje konserwujące i grzybobójcze, oraz wszelkiego rodzaju nabłyszczacze!
  • zawsze gotuję najpierw skórkę z białą częścią po czym wylewam wodę. Dzięki temu skórka będzie mniej gorzka i miększa do obróbki nożem
  • zrobioną skórkę pomarańczową przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiczku przez wiele tygodni
  • używam do deserów, wypieków itp.

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa w Syropie

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa w Syropie

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA W SYROPIE – SKŁADNIKI

  • skórki z 8 pomarańczy Bio (lub dowolna ilość)
  • 3-4 pełne łyżki miodu
  • szczypta soli

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA W SYROPIE – PRZYGOTOWANIE

  • skórki z pomarańczy zalewam wodą i gotuję ok. 10 min
  • odcedzam i na desce do krojenia wycinam całą białą część z każdej skórki (powinna zostać sama cieniutka pomarańczowa skórka)
  • następnie składam na kupkę kilka skórek i kroję w cieniutkie paseczki a następnie w kostkę
  • pokrojoną skórkę zalewam wodą (trochę ponad skórkę) i gotuję ok. 10 min
  • do gotującej się skórki wlewam miód, szczyptę soli i mieszam
  • gotuję wszystko ok. 30 min. aż skórka będzie miękka, a syrop zgęstniały. Cały czas mieszam by nie dopuścić do przypalenia
  • jeszcze ciepłą przekładam do słoiczka razem z syropem i zakręcam słoiczek

 

 

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa w Syropie

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz