Czy wiesz jak smakują kluski śląskie na słodko? Pysznie, soczyście i chrupiąco! Więc jeżeli lubisz takie smaki, to te kluski w wersji na słodko, również Ci posmakują!😍
Czasami jest tak, że mamy mało czasu i szukamy szybkich kulinarnych rozwiązań dla nas, czy też dla naszej rodziny. Zawsze kiedy wiem, że tego czasu będzie zdecydowanie mniej, robię większe porcje jedzenia, by starczyło również na kolejny dzień. Kluski śląskie zdecydowanie są tego przykładem. Za jednym zamachem robię ich większą ilość. Jednak nie podaję dzień po dniu w takiej samej odsłonie. Przecież to by było nudne! Tu chodzi o to, by mieć główny produkt i zrobić z niego różne dania. To coś w stylu jak niedzielny rosół, który później zamienia się… w pomidorową😁 ( tak jak w parodii muzycznej „Pomidorowa”, zrobionej z utworu „Naucz mnie” śpiewanego przez Sarsę )
Tak więc wracając do kluseczek, zazwyczaj okraszone cebulką podawane są w wersji wytrawnej. Ja jednak, chciałam z nich wyczarować coś w stylu: knedli ze śliwkami. Tyle że bez knedli i bez śliwek. 😁 No i moim zdaniem wyszło! Można? A no można!😂
Nie wiem jak Ty, ale ja bardzo lubię takie smaczki. Trochę słodyczy, trochę chrupania, no i te kluseczki rozpływające się w ustach! Oczywiście można by opowiadać jak one smakują, ale po co? Chyba lepiej jest je zrobić i zjeść!😎
Wszystkiego Zdrowego dla Ciebie!❤
Kluski Śląskie Na Słodko
Przepis w skrócie:
Na rozpuszczone masło, wsypuję przyprawy oraz miód, mieszam i dokładam sezam oraz ewentualnie bułkę tartą orkiszową. Po chwili prażenia, dokładam rodzynki i maliny. Wszystko dokładnie mieszam i smażę chwilę. Dokładam wcześniej zrobione kluski śląskie (przepis tutaj). Można wszystko jeszcze dosłodzić (miodem) i polać masłem (według uznania)
Wskazówki:
- zamiast malin możesz dodać inne drobne owoce, ( borówki, jagody) lub np. śliwki (wcześniej je trzeba poddusić na patelni zanim dołożysz kluski) Owoce można wykorzystać mrożone, lub też świeże dostępne w sezonie
- jeżeli chodzi o bułkę tartą orkiszową, ja ją robię sama. Czasami jest to starta czerstwa bułeczka z tego przepisu Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania, lub czerstwy chlebek z tego przepisu Zdrowy Chleb Orkiszowy. Jeżeli zaś nie możesz glutenu, to polecam ten chlebek Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania z którego to można również zrobić suszone kromeczki, a następnie bezglutenową “bułkę tartą”
KLUSKI ŚLĄSKIE NA SŁODKO – SKŁADNIKI
- 3 łyżeczki masła klarowanego
- po pół łyżeczki przypraw: cynamonu, kardamonu, imbiru, oraz szczypta soli
- 3 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki sezamu (plus ewentualnie bułka tarta orkiszowa)
- łyżka rodzynek (jeżeli twarde wcześniej chwilkę namoczyć)
- porządna garść malin ( mrożonych, lub w sezonie świeżych)
- kluski śląskie (przepis tutaj)
oraz ewentualnie: bułka tarta orkiszowa, odrobina cukru kokosowego / trzcinowego do smaku, odrobina klarowanego masła do polania.
KLUSKI ŚLĄSKIE NA SŁODKO – PRZYGOTOWANIE
- do rozpuszczonego masła na patelni, dodaję przyprawy oraz miód. Po krótkiej chwili dodaje sezam i chwilkę prażę
- następnie dodaje rodzynki oraz maliny. Mieszając smażę chwilkę
- na patelnię dorzucam kluski śląskie i wszystko razem mieszam z powstałym sosem
- podaję na ciepło, polane ewentualnie masłem klarowanym i dosłodzone miodem do smaku lub cukrem kokosowym, trzcinowym
SMACZNEGO!😊