Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

 
 

Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

Bardzo kruche i bardzo maślane ciastka. Na zdrowej orkiszowej mące i prawdziwym maśle! Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia.

A dlaczego w nazwie mają cyfry 3 2 1? Te kruche, maślane ciastka, nazwałam tak ze względu na prostą i łatwą do zapamiętania proporcję składników: na 300 gr. mąki, 200 gr. masła i 100 gr. cukru.

Czyli…  3, 2, 1, start! Zapraszam na ten wspaniały przepis!

Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

Przepis w skrócie

Do przesianej mąki z solą ( i ewentualnie pudrem z rozmarynu) i cukrem, dodaję pokrojone masło, jajko i szybko zagniatam. Wkładam do lodówki na 30min. Wałkuję, wykrawam ciasteczka i piekę z termoobiegiem w 170‘C ok. 10 min.

Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

Wskazówki:

  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • tłuszcz i jajka wyciągam z lodówki w ostatniej chwili, produkty muszą być zimne
  • ciasto zagniatam szybciutko i wkładam do lodówki na 30 minut
  • jeżeli ciasto lepi się do rąk, dodaję trochę mąki
  • cukier trzcinowy mielę na puder w młynku
  • rozmaryn rozcieram w moździerzu z odrobiną cukru lub soli (łatwiej się wówczas rozciera)

Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

MAŚLANE CIASTKA ORKISZOWE 3 2 1 – SKŁADNIKI NA CIASTO:

opcjonalnie: łyżeczka rozmarynu roztarta ze szczyptą cukru na puder

 

MAŚLANE CIASTKA ORKISZOWE 3 2 1 – PRZYGOTOWANIE

  • do przesianej mąki dodaję sól, cukier puder trzcinowy (i ewentualnie roztarty rozmaryn) i dokładnie mieszam
  • dodaje pokrojone w kostkę zimne masło
  • siekam chwilę nożem razem z mąką, a następnie dodaje jako
  • bardzo szybko zagniatam na jednolite ciasto
  • wkładam do lodówki na 30 minut aby się schłodziło
  • wałkuję i wykrawam ciastka
  • piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 minut w 170’C z termoobiegiem. Ciasteczka mają być tylko lekko rumiane.

Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

SMACZNEGO!😊

 
 

3 Komentarze

  • Zwykłe i wspaniałe do kawy lub herbaty. Zastanawia mnie tylko ten rozmaryn, (rozcieramy suszony?) czy nie kłóci się ze słodkim smakiem?

    • Dzień Dobry Tamaro. Bardzo dziękuje za komentarz. Chodzi o suszony rozmaryn, tylko taki rozetrze się na puder🥰 Co do połączenia go ze słodkim smakiem.. zaręczam że będziesz zaskoczona😍 Rozmaryn jeszcze bardziej podkreśli maślany smak ciastek. Odkąd odkryłam to zestawienie (słodkie plus rozmaryn) nie mogę się temu oprzeć. Proszę spróbuj i koniecznie daj mi znać! Pozdrawiam cieplutko😘

  • Dzień dobry, najmocniej dziękuję za odpowiedź, jak najbardziej dam znać, muszę tylko kupić dobrą bio mąkę orkiszową. Teraz realizacja zamówień przez internet jest wydłużona, więc muszę poczekać zanim zacznę popełniać ciasteczka 😉
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz