Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

 
 

Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

Bardzo kruche i bardzo maślane ciastka orkiszowe 3 2 1. Na zdrowej orkiszowej mące i prawdziwym maśle! Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia.

Jeżeli zastanawiasz się dlaczego ciasteczka mają w nazwie cyfry 3 2 1… to już spieszę z odpowiedzią! Otóż, te kruche ciastka, nazwałam tak ze względu na prostą i łatwą do zapamiętania proporcję składników: na 300 gr. mąki, 200 gr. masła i 100 gr. cukru. W rezultacie bardzo łatwo jest zapamiętać ten przepis🥰 Nie wątpliwym atutem, jest również prostota wykonania tych ciasteczek. W związku z tym, spokojnie możesz je robić razem ze swoją dziecięcą ferajną😁 Radości będzie co nie miara! A zapach jaki będzie się rozchodził po kuchni podczas pieczenia, wprowadzi wszyskich domowników w cudowny nastrój❤

Więcej przepisów na pyszne domowe ciasteczka znajdziesz tutaj, lub tutaj

Więc jak? 3, 2, 1, start!  Zapraszam na ten wspaniały przepis!

Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

Maślane Ciastka Orkiszowe

Przepis w skrócie

Do przesianej mąki z solą ( i ewentualnie pudrem z rozmarynu) i cukrem, dodaję pokrojone masło, jajko i szybko zagniatam. Wkładam do lodówki na 30min. Wałkuję, wykrawam ciasteczka i piekę z termoobiegiem w 170‘C ok. 10 min.

Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

Wskazówki:

  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • tłuszcz i jajka wyciągam z lodówki w ostatniej chwili, produkty muszą być zimne
  • ciasto zagniatam szybciutko i wkładam do lodówki na 30 minut
  • jeżeli ciasto lepi się do rąk, dodaję trochę mąki
  • cukier trzcinowy mielę na puder w młynku
  • rozmaryn rozcieram w moździerzu z odrobiną cukru lub soli (łatwiej się wówczas rozciera)

Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

MAŚLANE CIASTKA ORKISZOWE 3 2 1 – SKŁADNIKI NA CIASTO:

opcjonalnie: łyżeczka rozmarynu roztarta ze szczyptą cukru na puder

 

MAŚLANE CIASTKA ORKISZOWE 3 2 1 – PRZYGOTOWANIE

  • do przesianej mąki dodaję sól, cukier puder trzcinowy (i ewentualnie roztarty rozmaryn) i dokładnie mieszam
  • dodaje pokrojone w kostkę zimne masło
  • siekam chwilę nożem razem z mąką, a następnie dodaje jako
  • bardzo szybko zagniatam na jednolite ciasto
  • wkładam do lodówki na 30 minut aby się schłodziło
  • wałkuję i wykrawam ciastka
  • piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 minut w 170’C z termoobiegiem. Ciasteczka mają być tylko lekko rumiane.

Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1

SMACZNEGO!😊

 
 

5 komentarzy

  • Zwykłe i wspaniałe do kawy lub herbaty. Zastanawia mnie tylko ten rozmaryn, (rozcieramy suszony?) czy nie kłóci się ze słodkim smakiem?

    • Dzień Dobry Tamaro. Bardzo dziękuje za komentarz. Chodzi o suszony rozmaryn, tylko taki rozetrze się na puder🥰 Co do połączenia go ze słodkim smakiem.. zaręczam że będziesz zaskoczona😍 Rozmaryn jeszcze bardziej podkreśli maślany smak ciastek. Odkąd odkryłam to zestawienie (słodkie plus rozmaryn) nie mogę się temu oprzeć. Proszę spróbuj i koniecznie daj mi znać! Pozdrawiam cieplutko😘

  • Dzień dobry, najmocniej dziękuję za odpowiedź, jak najbardziej dam znać, muszę tylko kupić dobrą bio mąkę orkiszową. Teraz realizacja zamówień przez internet jest wydłużona, więc muszę poczekać zanim zacznę popełniać ciasteczka 😉
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Ciasteczka wyszły przepyszne, będę je robić często, bo ich zapach maślano rozmarynowy jest obłędny, do tego są chrupkie i szybko się je robi. Ja, zamiast cukru dodałam xylitol i lucumę, oby były zdrowsze :)) Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie:)

    • Bardzo się cieszę, że polubiłaś moje rozmarynowe ciasteczka🥰 Co do xylitolu… niestety, ale nie można stosować go do pieczenia, gdyż po zadziałaniu temperatury traci swoja aktywność. Powinno się go stosować wyłącznie na surowo. No i zgadzam się z Tobą w pełni, że smak i zapach ciasteczek orkiszowych jest obłędny😍👌 Pozdrawiam cieplutko i życzę wszystkiego zdrowego😊

Dodaj komentarz