Mizeria do Słoików, to obowiązkowy punkt w zimowej spiżarni. Jest łatwa do przygotowania i genialna w smaku😍
Sezon ogórkowy nadal trwa i właśnie teraz należy zadbać o to, by w zimowe wieczory cieszyć się smakiem sezonowych warzyw!
Bo przecież nie ma nic cudniejszego jak zapach lata wydobywający się z otworzonego słoika w zimowy dzień😍
Biorąc pod uwagę fakt, że zamykać w słoikach można wiele owoców i warzyw, dziś podzielę się z Tobą moim przepisem, na plasterkowane ogóreczki.
W związku z tym, że w moim rodzinnym domu, to moja mama przygotowywała takie plasterkowane ogórki, ja kultywuje ten ogórkowy zwyczaj do dziś.
Pamiętam jak po otwarciu słoiczka, mieszała zawartość z dobrą śmietaną i podawała jako dodatek do obiadu. I choć nie znam dokładnego przepisu mojej mamy, to ten, który Ci dziś podaję, najbardziej mi przypomina smak tej pysznej mizerii sprzed lat…❤
Gdyby Cię interesowały również moje inne przepisy do słoika, to zamieszczam tu linki: Jak Zrobić Najlepsze Pesto z Rukoli?, Jak Zrobić Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki?, Jak Zawekować Pesto Z Rukoli Na Zimę?
Wszystkiego zdrowego❤
MIZERIA DO SŁOIKÓW – SKŁADNIKI
- 4 kg ogórków
- 2 łyżki soli (ok. 40 g)
- 2 pełne łyżki cukru trzcinowego
- 8 łyżek octu winnego
- 2 Pęczki koperku
MIZERIA DO SŁOIKÓW – PRZYGOTOWANIE
- umyte i obrane ogórki kroję na cieniutkie plasterki. Można za pomocą tarki, melaksera, lub po prostu pokroić nożem
- plasterki wrzucam do miski, dosypuję sól i cukier i dokładnie mieszam
- następnie dolewam ocet i drobniutko pokrojony czysty koperek
- wszystko jeszcze raz dokładnie mieszam i odstawiam na ok. godzinę
- przekładam do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcam zakrętką i pasteryzuję w garnku z wodą ok. 15 minut od zagotowania
- z porcji podanej w przepisie wychodzi ok. 10 słoiczków „dżemowych”
- przechowuje w chłodnej spiżarni