Mizeria do Słoików

7 września 2023
 
 

Mizeria do Słoików

Mizeria do Słoików, to obowiązkowy punkt w zimowej spiżarni. Jest łatwa do przygotowania i genialna w smaku😍

 

Sezon ogórkowy nadal trwa i właśnie teraz należy zadbać o to, by w zimowe wieczory cieszyć się smakiem sezonowych warzyw!
Bo przecież nie ma nic cudniejszego jak zapach lata wydobywający się z otworzonego słoika w zimowy dzień😍
Biorąc pod uwagę fakt, że zamykać w słoikach można wiele owoców i warzyw, dziś podzielę się z Tobą  moim przepisem, na plasterkowane ogóreczki.
W związku z tym, że w moim rodzinnym domu, to moja mama przygotowywała takie plasterkowane ogórki, ja kultywuje ten ogórkowy zwyczaj do dziś.
Pamiętam jak po otwarciu słoiczka, mieszała zawartość z dobrą śmietaną i podawała jako dodatek do obiadu. I choć nie znam dokładnego przepisu mojej mamy, to ten, który Ci dziś podaję, najbardziej mi przypomina smak tej pysznej mizerii sprzed lat…❤

Gdyby Cię interesowały również moje inne przepisy do słoika, to zamieszczam tu linki: Jak Zrobić Najlepsze Pesto z Rukoli?, Jak Zrobić Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki?, Jak Zawekować Pesto Z Rukoli Na Zimę?
Wszystkiego zdrowego❤

Mizeria do Słoików

MIZERIA DO SŁOIKÓW – SKŁADNIKI

  • 4 kg ogórków
  • 2 łyżki soli (ok. 40 g)
  • 2 pełne łyżki cukru trzcinowego
  • 8 łyżek octu winnego
  • 2 Pęczki koperku

 

MIZERIA DO SŁOIKÓW – PRZYGOTOWANIE

  • umyte i obrane ogórki kroję na cieniutkie plasterki. Można za pomocą tarki, melaksera, lub po prostu pokroić nożem
  • plasterki wrzucam do miski, dosypuję sól i cukier i dokładnie mieszam
  • następnie dolewam ocet i drobniutko pokrojony czysty koperek
  • wszystko jeszcze raz dokładnie mieszam i odstawiam na ok. godzinę
  • przekładam do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcam zakrętką i pasteryzuję w garnku z wodą ok. 15 minut od zagotowania
  • z porcji podanej w przepisie wychodzi ok. 10 słoiczków „dżemowych”
  • przechowuje w chłodnej spiżarni

Mizeria do Słoików

Mizeria do Słoików

 
 

Dodaj komentarz