Humus z Marchewki jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Jest bardzo zdrowym, a zarazem smacznym smarowidłem do pieczywa i dodatkiem do innych dań. Świetnie się sprawdza jako dip do świeżych warzyw😍
Niezwykle smaczny, słodkawo pikantny Hummus z Marchewki, uratuje nie jednego głodomora w potrzebie. Zabiegany i zalatany człowiek, doceni go czekającego na posterunku w lodówce! Wystarczy nim posmarować dobre chrupkie lub świeże pieczywo i głód zdrowo zażegnany. Oczywiście na wierzch takiej kanapki można położyć świeżą chrupiącą paprykę lub inne świeże warzywko, kawałek pieczonego kurczaka czy też przyprószyć pestkami dyni lub słonecznika. Wszystko zależy od Twojej zdrowej wyobraźni!
Ja przetestowałam już chyba wszystkie wersje, bo muszę się przyznać, że uwielbiam Hummus z Marchewki!
Czuje się po nim syta a zarazem lekka, cudownie zaspokaja głód a przy tym ma sporo właściwości leczniczych i odżywczych. Ot chociażby znajdujący się w marchewce beta karoten, który nie tylko wzmaga naszą opaleniznę, ale zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
No i coś istotnego dla nas dziewczyn – opóźnia pojawianie się zmarszczek 🙂 No i jak tu się nie zakochać w tym marchewkowym humusie?
Więc do dzieła, zrób choć raz i spróbuj! Może i Ty zakochasz się w potrawie, która się zowie Hummus z Marchewki? Gdyby Cię również zainteresowały inne przepisy na humus, to zamieszczam je tutaj: Najlepszy Humus z Dyni z Cytryną, Jak Zrobić Najlepszy Humus z Ciecierzycy?
Wszystkiego zdrowego❤
Humus z Marchewki
Przepis w skrócie
Ugotowane i zblendowane marchewki dodać do rozgrzanego na patelni oleju kokosowego z przyprawami, dosypać wiórki i dusić przez 3 minuty. Lekko przestudzić i dodać siemię lniane. Dokładnie wymieszać. Hummus z Marchewki przechowywać w lodówce polany oliwą.
Wskazówki
- dobrze wyszorowane marchewki w skórce wrzucam na gotującą się wodę
- imbir obieram skrobiąc go lekko łyżeczką, wówczas skórka jest naprawdę bardzo cieniutka
- siemię lniane i wiórki kokosowe mielę w młynku do kawy
- zrobiony już humus polewam oliwą z harissy, o której pisałam już przy poście poświęconym humusowi z ciecierzycy. Jeżeli takiego nie posiadasz, polej po prostu dobrą oliwą, lub np. olejem sezamowym – jednak uważaj! Olej sezamowy jest bardzo intensywny, wystarczy kilka kropelek. Świetnie tu się też sprawdzi olej z orzechów włoskich!
HUMUS Z MARCHEWKI – SKŁADNIKI
- 500 g marchewki
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych
- 2 pełne łyżeczki oleju kokosowego lub klarowanego masła
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka curry
- pół łyżeczki pasty harissa lub szczypta chili
- sól do smaku (ja używam kłodawskiej, bo jest znakomita i bez dodatków chemicznych)
- oliwa z harissy do polania na wierzch, lub: olej lniany, olej sezamowy,
- kilka włoskich orzechów do posypania (mogą być przyprażone)
HUMUS Z MARCHEWKI – PRZYGOTOWANIE
- umyte marchewki w skórce gotuje we wrzącej wodzie do miękkości
- obieram i lekko ciepłe blenduję na puree
- rozpuszczam jedna łyżeczkę oleju kokosowego na patelni i roztarte w moździerzu wszystkie przyprawy (łącznie z solą i startym bez skórki na tarce imbirem) chwilę prażę na patelni mieszając (dosłownie pół minuty)
- dorzucam puree z marchwi i bardzo dokładnie mieszam z przyprawami
- wsypuje zmielone wiórki i dalej duszę ok. 3 minut
- doprawiam ewentualnie solą do smaku i dodaję drugą łyżeczkę oleju kokosowego
- kiedy Hummus z Marchewki przestygnie, dodaję zmielone siemię lniane
- przekładam do szklanego naczynia polewam oliwą i posypuję orzechami włoskimi.
SMACZNEGO! 🙂