Jeżeli chcesz upiec najlepsze brownie orkiszowe, to zapraszam Cię serdecznie na ten przepis. Jest mocno czekoladowe, a jedzenie go, jest wręcz hipnotyzujące🥰
Jest tak pyszne, że z każdym zjedzonym kawałkiem brauni, coraz bardziej przepadasz w bezkres przyjemnych doznań! Po za tym, przygotowanie go, to pestka! Więc jeżeli spodziewasz się gości, chcesz coś upiec na święta, lub po prostu coś słodkiego do kaFki, ten prosty i szybki przepis jest właśnie dla Ciebie. A ponadto, jeżeli należysz do klubu “czekoladożerców” to… zakochasz się w tym czekoladowym cudzie od pierwszego spojrzenia!😍
Zapraszam Cie również na moje inne przepisy na pyszne ciasta, np. ciasto orkiszowe z masą karmelową, lub rewelacyjne ciasto marchewkowe z glazurą🥰
Wszystkiego zdrowego❤
Najlepsze Brownie Orkiszowe
Przepis w skrócie
Do rozpuszczonego masła dodaję połamaną czekoladę i sól. Jajka rozbijam rózgą wraz z cukrem i dodaję do nich masło z czekoladą. Wszystko mieszam i wsypuję przesianą mąkę. Dobrze przemieszaną masę wylewam na blaszkę z papierem i piekę ok. 35 minut w 175°C z termoobiegiem
Wskazówki:
- do ciasta zawsze używam przesianej mąki
- ciasto piekę w blaszce o wymiarach: 30 cm x 22 cm (mierząc po wewnętrznej stronie)
- ciasto można piec trochę krócej, jeżeli chcemy by w środku było bardziej mięciutkie (ok. 25 minut) Moje pieczone było ok 35 min.
NAJLEPSZE BROWNIE ORKISZOWE – SKŁADNIKI
- 300 g masła klarowanego
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 szczypty soli kłodawskiej
- 5 jajek wiejskich
- 350 g cukru trzcinowego
- 180 g mąki orkiszowej jasnej
oraz opcjonalnie: 50 g czekolady gorzkiej pokrojonej na kawałki do dodania do surowego ciasta, lub też rozpuszczonej czekolady do polania upieczonego już brownie
NAJLEPSZE BROWNIE ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE
- masło rozpuszczam w garnku na gazie i dodaję połamaną czekoladę, sól i odstawiam na blat
- jajka wraz z cukrem mieszam rózgą (lub mikserem)
- masło z czekoladą dokładnie mieszam i dodaję do jajek
- do masy dosypuję przesianą mąkę i wszystko dokładnie mieszam szpatułką (opcjonalnie dodaje czekoladę pokrojoną w kawałki)
- ciasto wylewam do blaszki przykrytej papierem i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C (u mnie z termoobiegiem) ok. 35 minut
- wyciągam na kratkę razem z blaszką do wystudzenia (opcjonalnie polewam rozpuszczoną czekoladą)
SMACZNEGO!😊