Najlepsze Brownie Orkiszowe

30 grudnia 2021
 
 

Najlepsze Brownie Orkiszowe

Jeżeli chcesz upiec najlepsze brownie orkiszowe, to zapraszam Cię serdecznie na ten przepis. Jest mocno czekoladowe, a jedzenie go, jest wręcz hipnotyzujące🥰

Jest tak pyszne, że z każdym zjedzonym kawałkiem brauni, coraz bardziej przepadasz w bezkres przyjemnych doznań! Po za tym, przygotowanie go, to pestka! Więc jeżeli spodziewasz się gości, chcesz coś upiec na święta, lub po prostu coś słodkiego do kaFki, ten prosty i szybki przepis jest właśnie dla Ciebie. A ponadto, jeżeli należysz do klubu “czekoladożerców” to… zakochasz się w tym czekoladowym cudzie od pierwszego spojrzenia!😍

Zapraszam Cie również na moje inne przepisy na pyszne ciasta, np. ciasto orkiszowe z masą karmelową, lub rewelacyjne ciasto marchewkowe z glazurą🥰

Wszystkiego zdrowego❤

Najlepsze Brownie Orkiszowe

Najlepsze Brownie Orkiszowe

Najlepsze Brownie Orkiszowe

Przepis w skrócie

Do rozpuszczonego masła dodaję połamaną czekoladę i sól. Jajka rozbijam rózgą wraz z cukrem i dodaję do nich masło z czekoladą. Wszystko mieszam i wsypuję przesianą mąkę. Dobrze przemieszaną masę wylewam na blaszkę z papierem i piekę ok. 35 minut w 175°C z termoobiegiem

Najlepsze Brownie Orkiszowe

Najlepsze Brownie Orkiszowe

Wskazówki:

  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • ciasto piekę w blaszce o wymiarach: 30 cm x 22 cm (mierząc po wewnętrznej stronie)
  • ciasto można piec trochę krócej, jeżeli chcemy by w środku było bardziej mięciutkie (ok. 25 minut) Moje pieczone było ok 35 min.

Najlepsze Brownie Orkiszowe

NAJLEPSZE BROWNIE ORKISZOWE – SKŁADNIKI

oraz opcjonalnie: 50 g czekolady gorzkiej pokrojonej na kawałki do dodania do surowego ciasta, lub też rozpuszczonej czekolady do polania upieczonego już brownie

 

NAJLEPSZE BROWNIE ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE

  • masło rozpuszczam w garnku na gazie i dodaję połamaną czekoladę, sól i odstawiam na blat
  • jajka wraz z cukrem mieszam rózgą (lub mikserem)
  • masło z czekoladą dokładnie mieszam i dodaję do jajek
  • do masy dosypuję przesianą mąkę i wszystko dokładnie mieszam szpatułką (opcjonalnie dodaje czekoladę pokrojoną w kawałki)
  • ciasto wylewam do blaszki przykrytej papierem i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C (u mnie z termoobiegiem) ok. 35 minut
  • wyciągam na kratkę razem z blaszką do wystudzenia (opcjonalnie polewam rozpuszczoną czekoladą)

 

Najlepsze Brownie Orkiszowe

Najlepsze Brownie Orkiszowe

 

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz