Jeżeli nie masz czasu a chcesz zrobić pyszne ciasto, polecam ten szybki sernik z kruszonką. Jest tak smaczny, że nawet Ci którzy nie są fanami serników, oblizują się ze smakiem🥰
Przyznam, że czas jest dla mnie czymś bardzo cennym. I wiem też, że nie jestem w tym temacie odosobniona. Większość z nas, ma sporo rzeczy do zrobienia, a czasu na to bardzo mało.
Jak więc pogodzić to wszystko? I co zrobić by starczyło go na różne działania? A szczególnie na te domowe i zdrowe gotowanie?
Zadawałam sobie takie pytania od bardzo dawna. A, że jak większość z nas, lubię smaczne jedzenie, zaczęłam po prostu sama tworzyć przepisy, które nie wymagają ani wielu godzin stania w kuchni, ani też ogromnych kulinarnych zdolności.
Pamiętam ten dzień, kiedy otworzyłam lodówkę, a z niej spoglądał na mnie smutnym wzrokiem twaróg… Kiedy spojrzałam na jego datę przydatności, zrozumiałam skąd ten smutek😬
– Uratuję Cię! – pomyślałam😏 A, że łasuch ze mnie przeokropny, od razu zaświtała myśl, że będzie to coś słodkiego. Czasu wtedy nie miałam zbyt dużo. A i koleżanka na kaFkę się zapowiedziała. Tak więc długo się nie zastanawiając, zabrałam się do roboty i padło na sernik. I to nie byle jaki! Ale taki, o który nie muszę się martwic, że jak ktoś klaśnie w ręce, to jego wierzch zamieni się w potężny krater 😛O co to, to nie! Ten! przykryty złoto – orzechową kruszonką, dumnie pręży swoją klatę i nie boi się niczego!
Tak więc i Ty się nie zastanawiaj, bo szkoda czasu! Tylko upiecz swój szybki sernik!
Wszystkiego Zdrowego❤
Szybki Sernik z Kruszonką
Przepis w skrócie
Piekarnik nastawiam na 180° C z termoobiegiem. Mąkę, przyprawy, masło ze smalcem, cukier, wodę i skórkę, łączę szybko w okruchy. 2/3 okruszków wysypuję na blaszkę z papierem i przygniatam ręką. Piekę 10 minut. W tym czasie mieszam twaróg z cukrem (widełkami miksera) oraz ubijam jajka z cukrem na biały puch. Łączę twaróg z jajkami i wylewam na podpieczony spód. Kroję drobniej orzechy i wraz z pozostałą kruszonką wysypuję na wierzch twarogu. Piekę ok. 40 min. Zostawiam w uchylonym piekarniku na 15 minut. Wyjmuję na kratkę razem z blaszką.
Wskazówki:
- do ciasta zawsze używam przesianej mąki
- ciasto piekę w blaszce o wymiarach: 21cm x 19cm (mierząc po wewnętrznej stronie)
- nie rezygnuję ze smalcu gęsiego. Nadaje sernikowi wspaniałej kruchości
- do mąki dodaję zawsze roztarty rozmaryn (łyżeczka z odrobiną cukru i rozcieram w moździerzu) Rozmaryn dodaje niesamowitego smaku kruszonce😍
- inne pyszne ciasto na Święta i nie tylko, przepis tutaj
SZYBKI SERNIK Z KRUSZONKĄ – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- po szczypcie: imbiru, kardamonu i soli kłodawskiej
- 100g masła klarowanego i 30 g smalcu gęsiego
- 100 g cukru trzcinowego
- łyżka zimnej wody
- 1 pełna łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis tutaj)
- 10 orzechów brazylijskich
- 230 g sera białego bez laktozy (lub jeżeli możesz, z laktozą) plus pełna łyżka cukru trzcinowego
- 3 wiejskie jajka, plus 2 pełne łyżki cukru trzcinowego
SZYBKI SERNIK Z KRUSZONKĄ – PRZYGOTOWANIE
- piekarnik nastawiam na 180C z termoobiegiem
- mąkę i przyprawy razem mieszam. Dodaję masło, smalec, cukier, wodę i skórkę pomarańczową i szybko łączę w okruchy
- 2/3 kruszonki wysypuję na blaszkę przykrytą papierem i przygniatam ręką
- wstawiam do nagrzanego piekarnika na 10 minut
- w tym czasie łączę twaróg z cukrem za pomocą miksera z widełkami, a następnie ubijam jajka z cukrem na biały puch
- łączę twaróg z ubitymi jajkami
- następnie kroje drobniej orzechy i łącze je z pozostałą kruszonką
- na upieczony spód ciasta wylewam masę serową i posypuję kruszonką z orzechami
- wstawiam ponownie do piekarnika na ok. 40 minut
- po upieczeniu wyłączam piekarnik i zostawiam sernik na 15 minut z mocno uchylonymi drzwiczkami
- stawiam na kratkę razem z blaszką do wystudzenia
Smacznego!😊
Dzień dobry 🙂 ,
Czym można zastąpić gęsi smalec? Dodać po prostu więcej masła?
Dzień dobry Aniu 🙂 Ależ oczywiście, że możesz zastąpić smalec gęsi masłem, jeżeli go nie posiadasz w tym momencie, lub też jesteś wegetarianką🥰 Jeżeli jednak z innych powodów, (np. obawiasz się tego smaku) to bardzo proszę spróbuj chociaż raz🤗 Smalec dodaje niesamowitej kruchości ciastu! Na początek możesz dodać np. połowę podanej w przepisie porcji smalcu gęsiego, a resztę masła 🥰
Życzę udanego wypieku i Wszystkiego Zdrowego dla Ciebie❤