Zdrowe Orkiszowe Ciasto Bananowe

12 stycznia 2022
 
 

Zdrowe Orkiszowe Ciasto Bananowe

Jeżeli masz bardzo dojrzałe banany, zrób Zdrowe Orkiszowe Ciasto Bananowe. Bo choć nie zawiera cukru, jest słodkie za sprawą bananów i miodu! Dlatego też jest dużo zdrowsze, niż jego odpowiedniki🥰

Ciasto bananowe rewelacyjnie sprawdzi się na śniadanie, jak i zarówno do pysznej kaFki. No i to, co Cię zapewne zadziwi, to prostota jego wykonania😍 Po za tym, to ciasto jest z cyklu “Wykorzystaj! Nie wyrzucaj!” I chodzi mi tu o banany! Banany w lekko ciemnym garniturku😎

Bardzo często się zdarza, że mam dojrzałe banany. Ba! Nazwałabym je nawet: przejrzałymi bananami, które z racji mało apetycznego wyglądu nadają się bardziej na przetworzenie, niż do bezpośredniego jedzenia. Często się właśnie zdarza, że takie banany lądują w koszu na śmieci. Nic gorszego im się przytrafić nie może! Bo właśnie te dojrzałe banany, mają w sobie dużo więcej słodyczy i mogą posłużyć jako zdrowe słodziwo chociażby w wypiekach. A o to przecież nam chodzi, by zamiast cukru, wykorzystać ich słodkie wnętrze😁 Dlatego kolejny raz, kłania nam się temat: Zero Waste, czyli: zero odpadów, zero marnowania! Oczywiście na zdjęciu obok ciasta, znajdują się banany o całkiem przyzwoitym wyglądzie, bo te w bardziej zniszczonych kubraczkach, trafiły właśnie do ciasta😁

Jeżeli chodzi o zakup bananów, to do bezpośredniego jedzenia, lubię kupować akurat te lekko niedojrzałe. To właśnie te mniej słodsze smakują mi najbardziej. Dopiero później, kiedy „złapią” kilka, (lub całkiem sporo🤨) ciemnych plamek, lądują w omletach, koktajlach, lub też jak tu, wypełniają swoim słodkim smakiem, zdrowe ciasto bananowe🥰

Zapraszam Cię więc na ten przepis!

I Niech Zdrowie Będzie z Tobą❤

Zdrowe Orkiszowe Ciasto Bananowe

Zdrowe Orkiszowe Ciasto Bananowe

Przepis w skrócie

Miód i masło miksuje na jednolity krem. Dodaję rozgniecione banany i mleko (wodę). Dalej miksując dosypuje przesianą mąkę z sodą i solą i mieszam krótko do połączenia składników. Piekę w blaszce z papierem w 170° C z termoobiegiem przez ok 1,5 godziny.

Zdrowe Orkiszowe Ciasto Bananowe

Wskazówki:

  • masło i jajka wyciągam z lodówki wcześniej, by miały temperaturę pokojową
  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • moja szklanka ma 230 ml.
  • rozmiar blaszki której użyłam do ciasta: 30cm. x 13cm.
  • można na wierzchu surowego ciasta, (przed włożeniem do piekarnika) położyć połówki banana (ja tak zrobiłam, co widać na zdjęciu)
  • jeżeli chcesz zrobić swoje własne masło klarowane czy tez skórkę pomarańczową kandyzowaną, przepis tutaj i tutaj.

Zdrowe Orkiszowe Ciasto Bananowe

ZDROWE ORKISZOWE CIASTO BANANOWE – SKŁADNIKI NA CIASTO:

opcjonalnie: cukier puder trzcinowy do posypania z góry, lub skórka pomarańczowa kandyzowana w syropie do posmarowania gotowego ciasta i orzechy włoskie do posypania.

 

ZDROWE ORKISZOWE CIASTO BANANOWE – PRZYGOTOWANIE

  • piekarnik nastawiam na temperaturę 170° C z termoobiegiem
  • miód i masło miksuję mikserem na jednolitą masę
  • dodaję jajka i chwilę mieszając dalej mikserem dodaje rozgniecione banany i mleko lub wodę
  • kiedy masę mam już dobrze wymieszaną, przesiewam mąkę z sodą i solą i dodaję do masy
  • rozprowadzam krótko mąkę mikserem, by powstało jednolite ciasto
  • wylewam do blaszki przykrytej papierem (układam ewentualnie połówki bananów na wierzchu)
  • piekę w nagrzanym piekarniku 60 min. w 170 C, a potem w 160 C przez ok. 30 minut. (do suchego patyczka)
  • wyjmuję na kratkę razem z blaszką do przestudzenia
  • opcjonalnie posypuję pudrem trzcinowym, lub smaruję skórką pomarańczową kandyzowaną i posypuję orzechami włoskimi.

Zdrowe Orkiszowe Ciasto Bananowe

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz