Jeżeli masz bardzo dojrzałe banany, zrób Zdrowe Orkiszowe Ciasto Bananowe. Bo choć nie zawiera cukru, jest słodkie za sprawą bananów i miodu! Dlatego też jest dużo zdrowsze, niż jego odpowiedniki🥰
Ciasto bananowe rewelacyjnie sprawdzi się na śniadanie, jak i zarówno do pysznej kaFki. No i to, co Cię zapewne zadziwi, to prostota jego wykonania😍 Po za tym, to ciasto jest z cyklu “Wykorzystaj! Nie wyrzucaj!” I chodzi mi tu o banany! Banany w lekko ciemnym garniturku😎
Bardzo często się zdarza, że mam dojrzałe banany. Ba! Nazwałabym je nawet: przejrzałymi bananami, które z racji mało apetycznego wyglądu nadają się bardziej na przetworzenie, niż do bezpośredniego jedzenia. Często się właśnie zdarza, że takie banany lądują w koszu na śmieci. Nic gorszego im się przytrafić nie może! Bo właśnie te dojrzałe banany, mają w sobie dużo więcej słodyczy i mogą posłużyć jako zdrowe słodziwo chociażby w wypiekach. A o to przecież nam chodzi, by zamiast cukru, wykorzystać ich słodkie wnętrze😁 Dlatego kolejny raz, kłania nam się temat: Zero Waste, czyli: zero odpadów, zero marnowania! Oczywiście na zdjęciu obok ciasta, znajdują się banany o całkiem przyzwoitym wyglądzie, bo te w bardziej zniszczonych kubraczkach, trafiły właśnie do ciasta😁
Jeżeli chodzi o zakup bananów, to do bezpośredniego jedzenia, lubię kupować akurat te lekko niedojrzałe. To właśnie te mniej słodsze smakują mi najbardziej. Dopiero później, kiedy „złapią” kilka, (lub całkiem sporo🤨) ciemnych plamek, lądują w omletach, koktajlach, lub też jak tu, wypełniają swoim słodkim smakiem, zdrowe ciasto bananowe🥰
Zapraszam Cię więc na ten przepis!
I Niech Zdrowie Będzie z Tobą❤
Zdrowe Orkiszowe Ciasto Bananowe
Przepis w skrócie
Miód i masło miksuje na jednolity krem. Dodaję rozgniecione banany i mleko (wodę). Dalej miksując dosypuje przesianą mąkę z sodą i solą i mieszam krótko do połączenia składników. Piekę w blaszce z papierem w 170° C z termoobiegiem przez ok 1,5 godziny.
Wskazówki:
- masło i jajka wyciągam z lodówki wcześniej, by miały temperaturę pokojową
- do ciasta zawsze używam przesianej mąki
- moja szklanka ma 230 ml.
- rozmiar blaszki której użyłam do ciasta: 30cm. x 13cm.
- można na wierzchu surowego ciasta, (przed włożeniem do piekarnika) położyć połówki banana (ja tak zrobiłam, co widać na zdjęciu)
- jeżeli chcesz zrobić swoje własne masło klarowane czy tez skórkę pomarańczową kandyzowaną, przepis tutaj i tutaj.
ZDROWE ORKISZOWE CIASTO BANANOWE – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 150 g miodu (najlepiej w płynnej postaci)
- 120 g masła klarowanego
- 4 jajka
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 2/3 szklanki mleka roślinnego (lub w ostateczności wody)
- 450 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka soli kłodawskiej
opcjonalnie: cukier puder trzcinowy do posypania z góry, lub skórka pomarańczowa kandyzowana w syropie do posmarowania gotowego ciasta i orzechy włoskie do posypania.
ZDROWE ORKISZOWE CIASTO BANANOWE – PRZYGOTOWANIE
- piekarnik nastawiam na temperaturę 170° C z termoobiegiem
- miód i masło miksuję mikserem na jednolitą masę
- dodaję jajka i chwilę mieszając dalej mikserem dodaje rozgniecione banany i mleko lub wodę
- kiedy masę mam już dobrze wymieszaną, przesiewam mąkę z sodą i solą i dodaję do masy
- rozprowadzam krótko mąkę mikserem, by powstało jednolite ciasto
- wylewam do blaszki przykrytej papierem (układam ewentualnie połówki bananów na wierzchu)
- piekę w nagrzanym piekarniku 60 min. w 170 C, a potem w 160 C przez ok. 30 minut. (do suchego patyczka)
- wyjmuję na kratkę razem z blaszką do przestudzenia
- opcjonalnie posypuję pudrem trzcinowym, lub smaruję skórką pomarańczową kandyzowaną i posypuję orzechami włoskimi.
SMACZNEGO!😊