Najlepsze Pieczone Frytki z Tanich Warzyw

10 lutego 2023
 
 

Najlepsze Pieczone Frytki z Tanich Warzyw

Dziś mam dla Ciebie prosty przepis na Najlepsze Pieczone Frytki z Tanich Warzyw! Nie dość, że pyszne, to w dodatku łatwe do zrobienia no i oczywiście zdrowe!😍

 

Zawsze kiedy mam ochotę na jakiś fast food, w mojej głowie od razu tworzy się przepis na zdrową, ale również i pyszną alternatywę. Nie zwykłam sobie odmawiać tego, co mi sprawia przyjemność. A szczególnie, jeżeli chodzi o zaspakajanie doznań smakowych. Tutaj kulinaria w moim przypadku wiodą prym!😁 Zresztą…nie znam za bardzo takich osób, które nie lubią jeść 🤨Owszem! Znam takie, co to nie jedzą zbyt dużych porcji, bo nie lubią czuć się „objedzeni”, ani też ciężko. Ale to wcale nie znaczy, że nie lubią się rozkoszować smakiem wszelakich pysznych dań!

 

Czy fast food jest zdrowy?

Kiedy słyszymy słowo „fas food”, to kojarzy nam się z czymś, co nie zawiera zbytnio wartości odżywczych. Czasami danie wręcz ocieka tłuszczem, w dodatku najgorszej jakości. To sprawia, że taki rodzaj jedzenia, niestety nie znajduje się na liście najbardziej zdrowych dań. Mimo to, ludzie całymi tabunami zajadają się takimi potrawami na mieście. Dlaczego? Co tak naprawdę przyciąga ich do tak niezdrowego i śmieciowego jedzenia? Odpowiedź wydaje się prosta! Uzależniające ulepszacze i polepszacze smaku, które wręcz zniewalają nasze kubki smakowe! To właśnie przez nie ochota na fast food przychodzi z ogromną siłą i nie sposób jej się oprzeć! Jednak „im dalej w las, tym więcej drzew” jak brzmi stare powiedzenie. Więc pokusa, staje się coraz bardziej silna z każdą zjedzoną porcją takiego jedzenia. A zaspokajając swoje pragnienie, człowiek odczuwa pewnego rodzaju przyjemność. W związku z czym, taki posiłek, kojarzy mu się po prostu ze smacznym spełnieniem!

 

“Czy wszystko co dobre, musi być niezdrowe?”

Przyznam, że w swoim życiu, często słyszałam takie stwierdzenia: „ że wszystko co dobre i smaczne, musi być nie zdrowe ”. Owszem, wiele lat temu, (podobnie zresztą jak ta większość) myślałam właśnie w ten sposób. I mówiąc całkiem szczerze, ubolewałam nad faktem, że muszę wybierać: że albo zjem smacznie albo zdrowo! Jednak moje postrzeganie smaku, na przełomie tych wszystkich minionych lat, diametralnie się zmieniło! Zrozumiałam, że smak należy „budować” z dostępnych przypraw i zdrowych ziół (oczywiście producenci idą na skróty i smak uzyskują wspomnianymi już wcześniej chemicznymi polepszaczami) Dlatego też, wszelkich dobrych sosów ( np. sojowy, czy rybny)  ziółek i przypraw, jest zawsze u mnie dostatek! Dzięki temu, robię smakowite dania (te fast foodowe również)

Dziś też wiem, że można jeść i smacznie i zdrowo! Wiem też, że nie ma takiej potrzeby by całkowicie rezygnować z fast food-owych zachcianek. Jednak trzeba podejść do tego tematu zdroworozsądkowo! Bo choć trudno oczekiwać, że dostaniemy na mieście świeżutkie frytki smażone na świeżutkim tłuszczu, to z drugiej strony, zjedzona jedna porcja frytek „od wielkiego dzwonu” nie zmiecie przecież nikogo z powierzchni ziemi 😉 Choć dla delikatnych żołądków, może być to nie lada wyzwanie!

Tak więc podchodząc do tematu z pełną świadomością, szybko zdasz sobie sprawę, że nie warto szafować własnym zdrowiem! A dokonując mądrych wyborów, możesz jeść i smacznie i zdrowo!

Właśnie taki smaczny, zdrowy i domowy fast food, proponuję Ci dzisiaj! Częstuj się proszę! A cała przyjemność po mojej stronie!

Proponuje również wypróbować mój przepis na zdrową Pizzę Słonecznikową 🥰

Wszystkiego zdrowego!❤

Najlepsze Pieczone Frytki z Tanich Warzyw

Najlepsze Pieczone Frytki z Tanich Warzyw

Przepis w skrócie:

Wszystkie warzywa obieram, umyj i kroję na paski (frytki) podobnej grubości. Mieszaj z masłem i przyprawami. Rozkładam równomierną warstwą na blaszce pokrytej papierem i piekę w nagrzanym piekarniku do 180 C (termoobieg) ok. 20 minut, następnie z grillem od góry jeszcze ok. 10 min.

Najlepsze Pieczone Frytki z Tanich Warzyw

NAJLEPSZE PIECZONE FRYTKI Z TANICH WARZYW – SKŁADNIKI

 

NAJLEPSZE PIECZONE FRYTKI Z TANICH WARZYW – PRZYGOTOWANIE

  • wszystkie warzywa obieram i dokładnie myję
  • selera kroję najpierw na plastry, a dopiero na frytkowe paski
  • obrane marchewki i pietruszki kroję na 3 lub 4 części ( w zależności od długości) a następnie każdą z nich na plastry i dopiero kroję na słupki (takie jak na frytki) Zależy mi na tym, żeby warzywa pokrojone były na podobnej grubości słupki, by upiekły się w tym samym czasie
  • wszystkie pokrojone warzywa wrzucam do miski i mieszam z masłem klarowanym (lub smalcem gęsim) oraz ze wszystkimi przyprawami.
  • piekę w nagrzanym piekarniku do 180°C (termoobieg) na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 20 minut, następnie ustawiam grill z góry i piekę jeszcze ok.10 min.

Najlepsze Pieczone Frytki z Tanich Warzyw

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz