Torcik czekoladowy fit, to łatwy deser, z którym poradzi sobie każdy. A to, co jest w nim najbardziej zachwycające to to, że smakuje jak najlepszy tort świata, a nie zawiera w sobie nawet mąki, masła czy cukru!😍
Muszę przyznać, że pieczenie klasycznych tortów, jak i zarówno ich zajadanie, to nie jest „moja bajka”. Po pierwsze są dla mnie zbyt słodkie, a po drugie… jakoś tak zbyt mdłe i zbyt ciężkie. W szczególności te z masą maślaną.
Nie chcę tu absolutnie zranić żadnych uczuć tortowych fanów i oczywiście wierzę w to, że mogą oni pałać prawdziwą miłością do tego typu słodkości 🥰 Jednak ja, zdecydowanie wolę innego typu ciasta. Owszem! Jeżeli chodzi o torty, są dla mnie pewne wyjątki! Jest to np. tort bezowy. O tak! Dla mnie to po prostu król tortów, (czy tam Królowa – chociażby Pavlova!) No i oczywiście torty robione przez moje siostry – niezaprzeczalne mistrzynie tego wypieku (robią je oczywiście ze zdrowej mąki orkiszowej) Ich torty są delikatne, puszyste, odpowiednio nasączone, z cudowną śmietanową masą. No i właśnie to te torty stanowią u mnie wyjątek spośród wszystkich innych! Co prawda zjadam mały kawałeczek, (choć nie powiem, żeby nie zdarzały się i dokładki😏😁 )
Czy można upiec smaczny tort bez mąki i cukru?
To co chcę Ci dziś zaprezentować, to właśnie tort który w swoim składzie nie zawiera żadnej mąki! Ba! Nawet masła i cukru! I zaręczam, że ten torcik jest pyszny!😍 Po za tym, właśnie do tego tortu możesz wykorzystać przejrzałe banany, które bardzo często niestety lądują w koszu. Ze względu na swój mało apetyczny wygląd, dla większości, nie bardzo się nadają do bezpośredniego zjedzenia. Jednak u mnie, lądują w różnych potrawach. Jeżeli czytasz moje posty, to na pewno wiesz, że staram się wykorzystać każdy produkt i nie wyrzucam jedzenia. To bardzo ekonomiczne podejście do tematu i odpowiedzialne podejście do świata. Dlatego też przejrzałych bananów nigdy nie wyrzucam i wykorzystuję przeważnie do deserowej przeróbki.
A tutaj zamieszczam dla Ciebie przepisy, w których możesz wykorzystać właśnie takie banany: Rewelacyjne Ciasto Marchewkowe z Glazurą, Zdrowe Orkiszowe Ciasto Bananowe, Szybkie Lody Bananowe, Brownie z 3 Składników, Przepis Na Słodką i Dietetyczną Babkę Bez Cukru, Jogurt Kozi z Grillowanym Bananem, Najlepsze Słodkie Muffinki Bez Cukru.
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
Łatwy Torcik Czekoladowy Fit
Przepis w skrócie
Zgniecione banany mieszam z tahiną, kakao, żółtkami, ubitą piana z białek, oraz wszystkimi przyprawami. Do masy dodaję pokrojone orzechy włoskie, rodzynki oraz pokrojoną czekoladę. Wszystko mieszam i wylewam do blaszki z papierem. Piekę w 180 C z termoobiegiem przez ok. 30 minut. Na ostudzone ciasto robię ewentualnie polewę z tahiny i miodu. Opcjonalnie posypuję wiórkami czekolady, posypuję pudrem miętowym i ozdabiam owocami jeżyny.
Wskazówki:
- do tortu czekoladowego używam dojrzałych bananów ze względu na słodycz jaką w sobie wówczas zawierają
- zamiast pasty sezamowej można użyć masła orzechowego
- żeby zrobić puder miętowy, ucieram suche listki mięty z cukrem trzcinowym (kokosowym, ksylitolem lub erytrolem) w moździerzu
- robiąc polewę na wierzch, staram się dolać tyle mleka, by łatwo było mi ją rozprowadzić na wierzchu torcika
- blaszka jakiej użyłam ma: 21×18,5 cm. (prostokąt) Możesz również użyć małej okrągłej tortownicy tortownicy
ŁATWY TORCIK CZEKOLADOWY FIT – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 6 dużych bananów
- 4 łyżki pasty sezamowej – tahini
- 3 pełne łyżka kakao
- 2 żółtka i 2 białka
- przyprawy: 2 szczypty soli, łyżeczka cynamonu, kardamonu i pół łyżeczki imbiru
- garść orzechów włoskich lub innych np. Orzechy Pecan 500g
- garść rodzynek
- 40-50 g czekolady gorzkiej
Na polewę:
- 3 łyżki pasty sezamowej
- 1 łyżka miodu
- odrobina mleka roślinnego do rozrzedzenia polewy
ewentualnie na górę do przybrania: wiórki czekolady, puder miętowy (patrz wskazówki) jeżyny
ŁATWY TORCIK CZEKOLADOWY FIT – PRZYGOTOWANIE
- banany blenduję i dodaję pastę sezamową, kakao, 2 żółtka i przyprawy Wszystko mieszam w blenderze na jednolite ciasto
- białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i dodaję do bananowej masy. Delikatnie mieszam szpatułką
- dodaje pokrojone orzechy, rodzynki i pokrojoną czekoladę. Wszystko jeszcze raz delikatnie mieszam i przekładam do blaszki pokrytej papierem do pieczenia ( lub do małej tortownicy )
- piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 C z termoobiegiem przez ok. 30 min.
- studzę na kratce w blaszce, następnie wyciągam z papierem i studzę do całkowitego ostygnięcia.
SMACZNEGO!😊
Piekny torcik , a jakiej wielkości tortownicy mogę użyć i jak długo piec ?
Dziękuję bardzo Olu😘 W przepisie (wskazówki) podałam rozmiar blaszki w której robiłam torcik: 21x 18.5 cm, oraz w przepisie (przygotowaniu) podałam temperaturę i czas pieczenia, czyli 180C z termoobiegiem, ok. 30 minut. Życzę udanych wypieków! Wszystkiego zdrowego!❤
A jak piec w przypadku braku funkcji termoobiegu?
Dzień Dobry Klaudio 🥰 w przypadku braku termoobiegu, piecz z funkcją “góra-dół” w nagrzanym piekarniku do 175 C, przez ok 35 – 40 minut. Pozdrawiam i Wszystkiego Zdrowego dla Ciebie❤
Ile kalorii ma całość ewentualnie na 100gr? Czym zastąpić tahini?
dzień dobry Jolu😊 Jeżeli chodzi o kalorie… Nie podaję ich przy swoich przepisach. Skupiam się raczej na zdrowym i dobrym jakościowo produkcie 🥰 Co do tahiny, możesz ją spokojnie zastąpić dobrym jakościowo masłem orzechowym🤗 Życzę Ci wszystkiego Zdrowego❤