Jeżeli interesuje Cię przepis na Najlepsze Powidła Śliwkowe, to zapraszam! Powidła przygotowane są w tradycyjny sposób, czyli bez cukru, a mimo to, słodziutkie!😍
Nie ma to jak własne dżemy i powidła. Żadne kupione w markecie nie zastąpią tych przygotowanych w zaciszu domowym! I choć wydawać by się mogło, że ogrom czasu trzeba poświęcić by je przygotować, to nic błędnego!🤗
Owszem, śliwki trzeba umyć i wyciągnąć pestkę, ale na tym, to cała robota się właściwie kończy. Naturalnie przyda się tu również wspaniały Pan Garnek z grubym dnem, bądź Panna Brytfanka co to ze śliwkami chętnie będzie współpracować. Jednak jeżeli chcemy robić takie domowe smakołyki, no to przecież kuchenne gary, michy czy też łyżki, muszą być! No bez tego ani rusz!😍
I tak oto mając komplet, czyli śliwki węgierki, Pana Gara i drewnianą łyżkę, można zdziałać śliwkowe cuda, co to potem w zimowy wieczór, chętnie przywołają na myśl letnie wspomnienia.
I uwierz! Jak otworzysz ten mały, pachnący śliweczkami słoiczek, to poczujesz co znaczy błoga chwila relaksu w jesienny lub zimowy poranek, czy też wieczór. O! tak! 🥰
Polecam Ci również moje inne smakowite przepisy: Orkiszowe Ciasteczka Czekoladowe, Jedną Ręką – Szybkie Kruche Ciastka
Wszystkiego zdrowego❤
Wskazówki:
- do wekowania wybieram malutkie niziutkie słoiczki (moje są o pojemności 170gr.)
- z porcji podanej w przepisie, wychodzi ok. 6 słoiczków z gęstymi powidłami
NAJLEPSZE POWIDŁA ŚLIWKOWE – SKŁADNIKI
- 5 kg śliwek węgierek (prawdziwych i słodkich)
oraz: garnek z grubym dnem lub brytfanka, 6 małych słoiczków
NAJLEPSZE POWIDŁA ŚLIWKOWE – PRZYGOTOWANIE
- małe słoiczki dokładnie myję i sparzam w zlewie gorącą wodą. To samo robię z zakrętkami
- odstawiam by wyschły lub wycieram wszystko do sucha
- śliwki dokładnie myję i przekrawam na pół by wyjąć pestkę
- pozbawione pestek wrzucam do garnka, przykrywam pokrywka i wstawiam na mały gaz
- gotuje codziennie przez kilka dni po 2-3 godziny, aż śliwki się rozpadną
- na koniec, jeżeli chcę mieć bardziej jednolite powidła, miksuje chwilkę blenderem
- powidła przekładam do czystych i suchych słoiczków ( od góry zostawiam przestrzeń ok. 1cm.)
- zakręcam słoiczki i wkładam do garnka wyłożonego ściereczką
- zalewam letnią wodą do ¾ wysokości słoiczka i wstawiam na gaz
- gotuję na małym ogniu ok. 30 minut, od zagotowania się wody w garnku
- po minionym czasie wyciągam gorące z wody (w rękawicach kuchennych) i kładę na deskę przykrywając dodatkowo kocem
- kiedy wszystkie ostygną, wynoszę w chłodne miejsce, np. do piwnicy
SMACZNEGO!😊