Orkiszowe Ciasteczka Czekoladowe, to jedne z tych ciastek, które smakują jak czekoladowy cud! I choć wyglądają przeciętnie, to smakują wręcz odwrotnie!😍
Kiedy kilka lat temu, pierwszy raz zrobiłam te ciastka, zdziwiłam się jak wspaniale smakują! Po przełamaniu ciasteczka, z jego wnętrza wydobywa się czekoladowa lawa😍
Przyznam, że dla czekoladożerców, jest to widok iście przyjemny. Nie wspomnę już o zapachu jaki unosi się w kuchni podczas pieczenia 😋 To dopiero pobudza wyobraźnię i kubki smakowe!
Zresztą… Nie ma co tu tak opisywać tych ciasteczek! Trzeba je samemu zrobić i już! Po za tym, upieczone ciasteczka, można zabrać wszędzie ze sobą: do pracy, do szkoły i gdzie tylko Twoja dusza zapragnie! Z kubkiem kawy czy bez, smakują wybornie!
Gdyby Cię interesowały również inne moje przepisy na ciacha, to zapraszam tutaj: Proste i Zdrowe Ciastka Kokosowe , Jedną Ręką – Szybkie Kruche Ciastka , Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1 , Pyszne Ciastka Orkiszowe Bez Jajek , Przepis Na Zdrowe Ciastka Słonecznikowe , Jak Zrobić Maślane i Kruche Ciasteczka Orkiszowe? , Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste
Wszystkiego zdrowego❤
Orkiszowe Ciasteczka Czekoladowe
Przepis w skrócie
Do przesianej mąki wsypuje sól, sodę i kakao, wszystko dokładnie mieszam. Ubijam masło z cukrem , dodaje jajko i ubijam jeszcze przez kilka minut. Powoli dosypuję mąkę i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Dorzucam połamaną na małe kawałki czekoladę i wszystko razem mieszam. Robię kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układam na 2 blachach przykrytych papierem. Każdą kulkę leciutko rozpłaszczam ręką od góry. Piekę w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w 170 °C, przez ok 12 minut.
Wskazówki:
- masło klarowane powinno mieć pokojową temperaturę (wyjmuję je ok. 30 minut wcześniej, wtedy łatwiej je ukręcić z cukrem)
- gdyby masa ciasteczkowa była zbyt gęsta (to zależy od wielkości jajka) można dolać odrobinę mleka roślinnego
- czekolada „lubi” sól, więc nigdy jej nie pomijam w przepisach. To właśnie sól wydobywa jeszcze bardziej czekoladowy smak
- żeby szybko połamać czekoladę, uderzam nią kilka razy o blat/deskę, razem z opakowaniem. Dopiero kiedy jest wystarczająco pokruszona, otwieram opakowanie i wsypuje prosto do surowej masy
- ciasteczka po upieczeniu z zewnątrz zastygną w środku będą miękkie i ciągnące
- zamiast sody można dodać proszek do pieczenia
- mąkę z przyprawami mieszam rózgą, bo rózga wspaniale nadaje się do tej roli i dobrze rozprowadza sól, sodę czy inne przyprawy
- z porcji podanej w przepisie wychodzi dwie blaszki ciasteczek orkiszowych
ORKISZOWE CIASTECZKA CZEKOLADOWE – SKŁADNIKI:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka sody
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 100 g masła klarowanego
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 duże jajko
- 3 czekolady gorzkie dobrej jakości
ORKISZOWE CIASTECZKA CZEKOLADOWE – PRZYGOTOWANIE
- do przesianej mąki wsypuję sól, sodę i kakao, wszystko dokładnie mieszam
- masło ucieram z cukrem a następnie dodaje jajko. Ubijam kilka minut (5 min)
- do masła dosypuje partiami mąkę i mieszam dalej mikserem do uzyskania jednolitej masy
- do masy wsypuje połamaną na drobne kawałki czekoladę i wszystko razem mieszam
- masę nabieram łyżeczką, tworząc kule wielkości dużego orzecha włoskiego
- układam na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia
- każdą kulkę spłaszczam leciutko od góry
- piekę w temperaturze 170°C z termoobiegiem przez ok. 12 minut
- studzę na kratce
SMACZNEGO!😊