Karmelizowane Figi z Serem Feta, to istna smakowa petarda! No uczta nie z tej ziemi, o której tak łatwo się nie zapomina😍
Pamiętam jak moja babcia, używała określenia „ figa z makiem z pasternakiem”. Wtedy jeszcze byłam dzieckiem i o ile wiedziałam jak wygląda mak, o tyle figa kojarzyła mi się wyłącznie ze specyficznym ułożeniem palców dłoni. No a pasternak? Był jedną wielką niewiadomą! 🤔😉
W tamtych czasach, będąc jeszcze małym dzieckiem, nie wiedziałam, że figi to owoce (a o tym pasternaku to już nie wspomnę!😎) Więc kiedy pierwszy raz zetknęłam się z owocami figi, zaprzyjaźniłam się z nimi niemalże od razu! W sumie słowo znane od dawna, więc dlaczego by nie? 😏 Jakież było moje zdziwienie, że figi w parze z różnymi serami, smakują wyjątkowo! Oczywiście do tego wszystkiego brakowało mi jeszcze fajnego chrupnięcia… I tak oto znalazł się w tym zestawie również.. Pan Orzech! I choć wydawałoby się, że to jest trio niemal idealne, to na myśl mi przyszła jeszcze, słodko kwaśna okrasa. No Echom i Achom nie było końca! No serio! Z każdym kęsem można było odpływać w krainę cudownej kulinarnej rozkoszy! 😍😍😍
Czy figi są zdrowe?
Smakowa rozkosz, to jedno, zaś zdrowotne walory tych jakże zgrabnych owoców, to drugie!
Ponoć figi, należą do najstarszych owoców świata i uprawiane były jeszcze przed naszą erą. W starożytnej Grecji i Rzymie, cenione były zaś na równi ze złotem! Po za tym drzewo figowca jako jedyne, daje owoce dwa razy do roku! Czy to nie cudownie?😍 Zawierają w sobie nie tylko dużo błonnika, który usprawnia wspaniale pracę jelit, ale za sprawą cudownych witamin opóźniają również starzenie się naszego organizmu. Ale to nie konie! Owoce figi, obniżają również poziom stresu i wzmacniają kości! I uwierz! Ta lista zdrowotnych korzyści jest naprawdę, naprawdę długa!
Reasumując te wszystkie walory smakowo – zdrowotne, tym bardziej zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu! Bo w końcu jeżeli go nie przygotujesz, to będziesz miała… “figę z makiem…” 🙄😁😁
Jeżeli masz ochotę przygotować coś równie pysznego i chrupiącego, zamieszczam ci tą pychotkę: Migdały w Miodowym Karmelu
Wszystkiego zdrowego!❤
Karmelizowane Figi z Serem Feta
Przepis w skrócie
Na suchej patelni prażę orzechy i odkładam do miseczki. Na patelni rozpuszczam miód i masło. Z fig obrywam ogonki, przekrawam na pół w poprzek i układam na patelni. Chwilę karmelizuję z obu stron i wykładam na talerz. Do powstałego sosu wciskam sok z cytryny (gdyby było sosu za mało, dokładam troszkę miodu i masła) Na figi układam pokrojone orzechy, posypuję pokruszoną fetą i polewam z góry sosem
KARMELIZOWANE FIGI Z SEREM FETA – SKŁADNIKI
- garść orzechów laskowych (lub innych)
- pełna łyżeczka miodu
- łyżeczka masła klarowanego
- 3 owoce figi
- ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
- gruby plaster sera Feta (lub sera bez laktozy, oraz szczypta grubej soli)
KARMELIZOWANE FIGI Z SEREM FETA – PRZYGOTOWANIE
- orzechy prażę chwilkę na patelni. Poruszam patelnią tak, by się zbytnio nie przypiekły i przesypuje do miseczki
- na patelni rozpuszczam miód i masło
- z fig obcinam ogonki, kroję w poprzek na pół i miąższem kładę na patelni (6 połówek)
- figi karmelizuję chwileczkę z obu stron, pilnując by sos się nie przypalił
- figi odkładam na talerz a do powstałego sosu wciskam trochę soku z cytryny. Jeżeli sosu jest za mało (zdarza się, że figi go „wypijają”) dokładam trochę miodu i masła. Zawsze próbuję czy smak jest zbilansowany. W zależności od smaku, dodaję jednego ze składników więcej lub mniej
- na karmelizowanych figach układam pokrojone orzechy, posypuję z góry pokruszonym serem Feta i polewam od razu sosem z patelni
SMACZNEGO!😊