Dziś przedstawiam Ci przepis na Szybkie Kruche Ciastka, które możesz zrobić jedną ręką. Przepis jest tak genialny i prosty, że poradzi sobie z nim każdy! Ciastka są słodkie, kruche i nie zawierają cukru. To idealny przepis właśnie dla Ciebie i właśnie na dziś!😍
Są tacy, co to twierdzą, że dzień bez ciastka do kawy, to dzień stracony! Oczywiście ja, aż takiej radykalnej postawy nie reprezentuję. I choć przyznam, że bardzo lubię ciasteczka, to kawę piję często po prostu samą. Lubię smak kawy. Ba! Nawet uwielbiam! Ten aromat i zapach.. Ech.. cieszenie się tą chwilą kawowej rozkoszy, to moja specjalność!😁
Naturalnie pysznym ciastkiem w duecie z kawą, nie pogardzę i chętnie przytulę taki zestaw do serca. Jednak jeżeli już, to zawsze wybieram takie ciacha, które zawierają same dobre składniki.
Wówczas mam pewność, że nie zajadam pustych kalorii, tylko, że w parze ze smakiem, idą również wartości odżywcze.
A te ciasteczka, na które dziś zamieszczam przepis, są właśnie pełne cudownych wartości! A do tego, są niebywale pyszne i kruche!😍
Zajadanie ich z kawą czy tez bez, jest iście wspaniałą podróżą do słodkiej krainy przyjemności. A ja, takie podróże kocham!
Czy da się zrobić ciastka tylko jedną ręką?
Oczywiście! Te ciastka można zrobić właśnie jedną ręką! I to wcale nie w przenośni. Tak się składa, że właśnie złamałam rękę. I to lewą, a ja jestem leworęczna!🤔
Dlatego pomyślałam, że fajnie by było, stworzyć cykl artykułów, w których to będę zamieszczać przepisy, tworzone właśnie jedną ręką. Przecież osób w podobnej sytuacji do mnie, może być wiele. Nie tylko ze złamaną ręką, ale również z innymi niesprawnościami, z powodu których mogą używać tylko jednej kończyny. I choć te ciasteczka ze zdjęć, były pieczone wcześniej, to zrobiłam je ponownie ( i ponownie…😋 ) by sprawdzić, czy sobie poradzę, mając jedną rękę w gipsie. I wiesz co Ci napiszę? Dałam radę! Więc i Ty dasz! Do dzieła!🥰🤗
Zamieszczę tu też dla Ciebie inne przepisy na ciasteczka: Kruche Owsiane Ciasteczka, Proste i Zdrowe Ciastka Kokosowe, Pyszne Ciastka Orkiszowe Bez Jajek. Oczywiście od razu zaznaczę, że tych ciastek, nie próbowałam robić jedną ręką. Ale kto wie! Może Ty spróbujesz i podzielisz się tym w komentarzu🤗😁
Ps. dodam tylko, że choć szybkie kruche ciastka upieczone były wcześniej, to już zdjęcia tychże ciasteczek, robiłam jedną ręką. Łatwo nie było, ale bardzo chciałam się z Tobą podzielić tym przepisem! I się udało!
Wszystkiego Zdrowego dla Ciebie❤
Jedną Ręką – Szybkie Kruche Ciastka
Przepis w skrócie
Piekarnik nastawiam na 175 C na termoobieg. Papier do pieczenia mączę, gniotę i wkładam do blaszki. Papier skrapiam lekko syropem. Do kielicha melaksera wsypuję kolejno wszystkie składniki (mąkę najpierw mieszam z przyprawami) Lekko miksuje tylko do połączenia składników, chcę by bakalie nie były zbyt rozdrobnione. Wyrzucam wszystko na blaszkę i rozprowadzam dłonią lekko przygniatając. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę do zrumienienia, ok. 20 minut
Wskazówki:
- choć zawsze używam przesianej mąki, tym razem jej nie przesiewałam, by sobie nie utrudniać sprawy
- zanim przystępuję do zadań, mąkę z przyprawami mieszam rózgą
- kielich blendera stawiam na wadze, taruję ją i dopiero wtedy wsypuję kolejno produkty
- papier do pieczenia moczę, by łatwiej mi było go włożyć jedną ręka do blaszki
- papier skrapiam syropem, by ciastka były bardziej skarmelizowane i chrupiące
- ciastka kroję po przestygnięciu ostrym nożem. Krojone na ciepło, trochę się kruszą
JEDNĄ RĘKĄ – SZYBKIE KRUCHE CIASTKA – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- płaska łyżeczka sody (3 gr), płaska łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kardamonu
- 100 g płatków owsianych
- 100 g masła klarowanego
- 100 g mieszanki bakali ( orzechy, migdały, pestki, rodzynki)
- 100 g syropu ryżowego, daktylowego lub innego
JEDNĄ RĘKĄ – SZYBKIE KRUCHE CIASTKA – PRZYGOTOWANIE
- piekarnik nastawiam na 175 C, na termoobieg
- blaszkę wykładam zmoczonym i zgniecionym wcześniej papierem, oraz skrapiam go syropem
- kielich blendera stawiam na wagę i ją taruję
- wsypuję mąkę wymieszaną wcześniej ze wszystkimi przyprawami
- dodaję kolejno, płatki owsiane, masło, bakalie i syrop ryżowy ( blender cały czas na wadze)
- po odmierzeniu wszystkich produktów, blender zestawiam z wagi i bardzo krótko blenduję (tylko do połączenia składników, by bakalie zostały nie rozdrobnione)
- wyrzucam wszystko na przygotowaną blaszkę z papierem i ręką wszystko przygniatam rozprowadzając po całej powierzchni
- wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę do zrumienienia (ok. 15-20 min.)
- ciastka wraz z papierem wykładam na kratkę do przestygnięcia i dopiero kroję
SMACZNEGO!😊