Ryba w panierce z sezamu, posmakuje tym, co lubią chrupiące panierki, ale chcą zjeść coś zdrowego! A ta panierka, bez wątpienia jest zdrowa!🥰
Dziś mam dla Ciebie coś wyjątkowego. Bo ta polędwica z dorsza w chrupiącej panierce, to coś niebywale pysznego! Chrupiące kawałki ryby wraz z ziarenkami sezamu, to wyborne i zdrowe danie! A skropione lekko cytryną, nie da długo o sobie zapomnieć😍
Muszę przyznać, że lubię takie rozwiązania, co to i smakują i są zdrowe, a jeszcze I robi się je szybko. W końcu czas nie jest z gumy i musi go starczyć na wszystkie inne sprawki, niż samo gotowanie. Dlatego uwielbiam tworzyć właśnie takie przepisy!🤗
Zapraszam więc z ogromną przyjemnością na te chrupiące rybne kawałeczki!
A tu zamieszczam dla Ciebie małe co nieco na deser: Trufle Czekoladowo Pomarańczowe, Błyskawiczna Szarlotka ze Zdrowej Mąki, Migdały w Miodowym Karmelu
Wszystkiego Zdrowego❤
Ryba w Panierce z Sezamu
Przepis w skrócie
Umytą i osuszoną rybę kroję na kawałki i doprawiam sola i pieprzem. Rybkę obtaczam w jaku oraz w sezamie i smażę na rozgrzanym maśle. Podaję na liściu sałaty skropioną cytryną.
RYBA W PANIERCE Z SEZAMU – SKŁADNIKI
- polędwica z dorsza ok. 450 g
- 2 pełne łyżki sezamu
- jajko wiejskie
- sól i pieprz do przyprawienia ryby
- masło klarowane do usmażenia ryby
- cytryna do skropienia już usmażonej rybki
opcjonalnie: kilka pieczarek
RYBA W PANIERCE Z SEZAMU – PRZYGOTOWANIE
- rybkę dokładnie myję pod bieżącą wodą i przekładam na kuchenny ręcznik do osuszenia, a następnie kroję na mniejsze kawałki ( u mnie 8 kawałków) oraz doprawiam solą i pieprzem
- jajko z odrobiną wody roztrzepuję widelcem, a sezam wsypuję do miseczki i mieszam go ze szczypta soli
- każdy kawałek ryby obtaczam w jajku oraz w sezamie
- na patelni rozpuszczam masło klarowane i smażę rybę z obu stron na rumiano
- opcjonalnie kroję pieczarki w grube plastry i smażę chwilkę do zrumienienia z obu stron
- gotową rybę podaję na liściu sałaty, na wierzchu układam pieczarki i wszystko lekko skrapiam cytryną
SMACZNEGO! 😊