Najlepszy Przepis na Domową Granolę

27 lutego 2023
 
 

Najlepszy Przepis na Domową Granolę

Interesuje Cię najlepszy przepis na domową granolę? To zapraszam na to niebywale chrupiące, odżywcze i zdrowe cudo! Pokochasz je tak jak ja! To pewne!

 

To zadziwiające, że w tak prosty sposób można zrobić tak wspaniałą i pyszną granolę. Nie dość że smakuję jak chrupiące ciasteczka z bakaliami, to w dodatku przyrządzenie jej zajmuje niewiele czasu. Nie bez znaczenia jest również fakt, że kiedy przychodzi Ci ochota na coś słodkiego i chrupiącego, Twoja granola czeka wiernie w słoiku, by służyć swą odżywczą mocą!🤗

Co to jest w ogóle granola i czy granola jest zdrowa?

Granola to nic innego jak płatki (przeważnie owsiane) wymieszane z wszelkiego rodzaju orzechami, pestkami czy suszonymi owocami, oraz tłuszczem i jakimś słodziwem. Następnie w odpowiedniej temperaturze jest wypiekana, aż do uzyskania chrupiącej konsystencji. Najczęściej podawana jest z jogurtem lub z mlekiem, ale można do niej dodać również świeże owoce lub posypać nią chociażby budyń, (przepis tutaj: Jak zrobić Szybki Domowy Budyń ) czy inny deser, ( przepis tutaj: Szybki Kremowy Deser )Nie wspomnę już o zajadaniu jej prosto ze słoika ( i nie napiszę skąd to wiem, bo to informacje poufne😜)

Oczywiście dobra granola, równa się dobrej jakości produkty. Tylko wtedy mamy pewność, że będzie odżywcza i zdrowa. Dlatego do jej produkcji, warto zakupić towar najlepszej jakości. Warto też dodać zdrowy tłuszcz. Takim nie wątpliwie jest masło klarowane, lub też olej kokosowy. Nie bez znaczenia jest też rodzaj słodziwa. I tu najlepiej się sprawdzi miód, syrop ryżowy czy też klonowy. Można też spróbować dodać erytrol, jednak trzeba pamiętać o tym, że ów jegomość się nie karmelizuje. To oznacza, że z chrupkości to raczej będą „nici”😉 Więc Twój wybór!😁

Podsumowując szybciutko temat… Im lepszej jakości produkty dodasz, tym zdrowszą i odżywczą granolę uzyskasz!

Więc jeżeli jeszcze zastanawiasz się czy warto zrobić swoją domową granolkę, to podpowiem Ci…. Yes! 😍😍😍

Tymczasem ja pędzę do swojego słoika sprawdzić jakość swojej granoli!😎

Wszystkiego zdrowego

Najlepszy Przepis na Domową Granolę

Najlepszy Przepis na Domową Granolę

Przepis w skrócie

Płatki owsiane mieszam z przyprawami oraz makiem i siemieniem. Następnie dodaję masło klarowane i łyżką lub dłońmi mieszam lekko z płatkami. Dosypuję pestki i orzechy i wlewam sok z pomarańczy wymieszany wraz z miodem. Wszystko mieszam i wysypuję na blachę wyłożona papierem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 C na ok. 30 – 40 minut, mieszając granolę w międzyczasie ze 2-3 razy. Do Upieczonej granoli dodaję rodzynki i pokrojone w paski morele. Studzę i przekładam do zamykanego słoika

Najlepszy Przepis na Domową Granolę

NAJLEPSZY PRZEPIS NA DOMOWĄ GRANOLĘ – SKŁADNIKI

oraz: 2 łyżki rodzynek, 8 sztuk suszonych moreli nie siarkowanych

 

NAJLEPSZY PRZEPIS NA DOMOWĄ GRANOLĘ – PRZYGOTOWANIE

  • do płatków owsianych dodaję przyprawy, mak i siemię lniane. Mieszam wszystko np. rózgą
  • dodaję masło klarowane (ja je wybieram prosto ze słoiczka łyżeczką. Dzięki temu mam już małe kawałki) i łyżka rozprowadzam razem z płatkami (robię tak jakby kruszonkę. Można to również robić dłońmi)
  • następnie wsypuję pestki słonecznika i dyni, oraz pokrojone migdały i orzechy włoskie
  • wlewam wyciśnięty sok z 1 pomarańczy wymieszany z miodem. Wszystko jeszcze raz mieszam
  • blachę wykładam papierem do pieczenia i wysypuję równomiernie granolę
  • wstawiam do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 C, na ok 30-40 minut. Trzykrotnie podczas pieczenia mieszam płatki by się równomiernie uprażyły
  • po upieczeniu dodaję rodzynki i pokrojone w cienkie paski morele
  • dokładnie wystudzone przekładam do dużego słoika (ok 1.5 litrowego)

Najlepszy Przepis na Domową Granolę

Najlepszy Przepis na Domową Granolę

SMACZNEGO!😊

 
 

2 komentarze

Dodaj komentarz