Dziś mam dla Ciebie jajka w pomidorowym sosie, czyli tak zwana Szakszuka! To niezwykle pożywne, niebiańsko pyszne no i bardzo łatwe danie do przygotowania! Możesz je podać na śniadanie, obiad a nawet kolację!🥰
Nie wiem jak Ty, ale ja lubię pożywne śniadania. Na co dzień przygotowuję sobie smaczne i szybkie omlety, (przepis tutaj: Szybki i Pyszny Omlet z Borówkami , Omlet Bananowo Truskawkowy, Chrupiący Omlet z Białek – Szybki Przepis ) oraz owsianki ( przepis tutaj: Owsianka Bio ). Jednak w łykendy, często u mnie gości na śniadanie, właśnie szakszuka rodem z krajów południowych. W Tunezji ta potrawa nazywana jest Ojja (“Odża”). Oczywiście niezaprzeczalnym mistrzem w jej przygotowywaniu jest mój mąż. To właśnie on najczęściej z rana pichci to jajeczne cudo. Ja zaś z rozkoszną miną i apetytem… je zajadam!😋😍
Szakszuke można robić na wiele sposobów. Przede wszystkim w sezonie, na świeżych pomidorach i świeżej papryce. Obowiązkowym wręcz dodatkiem w oryginalnym przepisie, jest hariissa, czyli mielone ostre papryczki zalane oliwą, wraz z odpowiednimi przyprawami. Na moim blogu zamieszczałam przepisy właśnie z taką pastą, na przykład tu: Jak Zrobić Najlepszy Humus z Ciecierzycy? . Jednak w przepisie poniżej, nie podaję tej pasty w składnikach, gdyż odpowiednia ilość pieprzu również zapewni nam pikantne przeżycia smakowe😁 Oczywiście jeżeli harissę posiadasz, jak najbardziej możesz ją dodać (zamiennie z pieprzem) Ja jednak, muszę się powstrzymać, gdyż jestem uzależniona od jej smaku i muszę być w tej chwili na małym harissowym odwyku, bo zaczęłam jej dodawać totalnie wszędzie!😜 Naturalnie nie ulega wątpliwości, że ta pasta jest bardzo zdrowa, ale powiedzenie : „wszystko można, tyle że z umiarem” w tym momencie, pasuje do mnie jak ulał!
Zapraszam Cię więc na przepis, bo mam nadzieję, że choć trochę Cię nim zaciekawiłam!😍
Wszystkiego Zdrowego dla Ciebie!❤
Szakszuka Czyli Jajka w Pomidorowym Sosie
Przepis w skrócie:
Pokrojoną w kostkę cebulę lekko podsmażam na maśle, dodaję zgnieciony czosnek i od razu wlewam przecier pomidorowy. Wsypuję wszystkie przyprawy i duszę aż przecier odparuje i lekko zgęstnieje. Robię w sosie 4 wgłębienia i wbijam w nie jajka. Chwilę duszę, aż białko lekko stężeje. Przykrywam przykrywką i dusze jeszcze ok. 1 minuty, uważając by żółtko zachowało płynną strukturę, a białko ścięło się całkowicie.
Wskazówki:
- pokrojoną cebulę posypuję solą i gniotę ręką by lekko puściła sok, wówczas szybciej zmięknie na patelni
- jeżeli używam harissy, dodaję jej ostrożnie, bo wszystko zależy od jej stopnia pikantności. Sprawdzam smak i ewentualnie dodaję jeszcze trochę. Jeżeli zaś dodaję pieprz, ucieram go w moździerzu wraz z pozostałymi przyprawami. Dodaję go tyle, by stopień pikantności odpowiadał mojemu gustowi
- w przepisie używam własnego, domowego przecieru z pomidorów. W sezonie letnim zaś pomidorów miękkich, sparzonych i obranych ze skórki, oraz pokrojonych na małą kostkę
- zamiast masła klarowanego, używam czasami smalcu gęsiego.
SZAKSZUKA CZYLI JAJKA W POMIDOROWYM SOSIE – SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pełna łyżeczka masła klarowanego
- 1 litr przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka zmielonego kuminu, 2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub np. ksylitolu), sól, pieprz
- 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
- dobrej jakości oliwa do skropienia z góry
opcjonalnie zieleninka do posypania: szczypiorek, pietruszka, rukola…
SZAKSZUKA CZYLI JAJKA W POMIDOROWYM SOSIE – PRZYGOTOWANIE
- cebulę kroję w drobną kostkę, solę i rumienię lekko na maśle na patelni
- czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cebuli
- wlewam przecier pomidorowy i wsypuję wszystkie przyprawy (ucieram je wszystkie razem w moździerzu, jednak nie jest to konieczne)
- duszę aż wszystko odparuję i lekko sos zgęstnieje
- robię cztery wgłębienia i wbijam po jednym jajku
- duszę aż białko się lekko zetnie, następnie przykrywam pokrywką i smażę jeszcze chwilę (uważam, żeby żółtko się nie ścięło, powinno zachować płynną strukturę)
- podaję na ciepło, skropione oliwą (często posypuję szczypiorkiem lub pietruszką) do pysznego domowego pieczywa, (przepis tutaj: Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania , Zdrowy Chleb Orkiszowy , Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe) lub do ziemniaków czy kaszy jaglanej.
SMACZNEGO!😊