Szakszuka Czyli Jajka w Pomidorowym Sosie

 
 

Szakszuka Czyli Jajka w Pomidorowym Sosie

Dziś mam dla Ciebie jajka w pomidorowym sosie, czyli tak zwana Szakszuka! To niezwykle pożywne, niebiańsko pyszne no i bardzo łatwe danie do przygotowania! Możesz je podać na śniadanie, obiad a nawet kolację!🥰

 

Nie wiem jak Ty, ale ja lubię pożywne śniadania. Na co dzień przygotowuję sobie smaczne i szybkie omlety, (przepis tutaj: Szybki i Pyszny Omlet z BorówkamiOmlet Bananowo TruskawkowyChrupiący Omlet z Białek – Szybki Przepis  ) oraz owsianki ( przepis tutaj: Owsianka Bio ). Jednak w łykendy, często u mnie gości na śniadanie, właśnie szakszuka rodem z krajów południowych. W Tunezji ta potrawa nazywana jest Ojja (“Odża”). Oczywiście niezaprzeczalnym mistrzem w jej przygotowywaniu jest mój mąż. To właśnie on najczęściej z rana pichci to jajeczne cudo. Ja zaś z rozkoszną miną i apetytem… je zajadam!😋😍

Szakszuke można robić na wiele sposobów. Przede wszystkim w sezonie, na świeżych pomidorach i świeżej papryce. Obowiązkowym wręcz dodatkiem w oryginalnym przepisie, jest hariissa, czyli mielone ostre papryczki zalane oliwą, wraz z odpowiednimi przyprawami. Na moim blogu zamieszczałam przepisy właśnie z taką pastą, na przykład tu: Jak Zrobić Najlepszy Humus z Ciecierzycy? . Jednak w przepisie poniżej, nie podaję tej pasty w składnikach, gdyż odpowiednia ilość pieprzu również zapewni nam pikantne przeżycia smakowe😁 Oczywiście jeżeli harissę posiadasz, jak najbardziej możesz ją dodać (zamiennie z pieprzem) Ja jednak, muszę się powstrzymać, gdyż jestem uzależniona od jej smaku i muszę być w tej chwili na małym harissowym odwyku, bo zaczęłam jej dodawać totalnie wszędzie!😜  Naturalnie nie ulega wątpliwości, że ta pasta jest bardzo zdrowa, ale powiedzenie : „wszystko można, tyle że z umiarem” w tym momencie, pasuje do mnie jak ulał!

Zapraszam Cię więc na przepis, bo mam nadzieję, że choć trochę Cię nim zaciekawiłam!😍

Wszystkiego Zdrowego dla Ciebie!❤

Szakszuka Czyli Jajka w Pomidorowym Sosie

Szakszuka Czyli Jajka w Pomidorowym Sosie

Przepis w skrócie:

Pokrojoną w kostkę cebulę lekko podsmażam na maśle, dodaję zgnieciony czosnek i od razu wlewam przecier pomidorowy. Wsypuję wszystkie przyprawy i duszę aż przecier odparuje i lekko zgęstnieje. Robię w sosie 4 wgłębienia i wbijam w nie jajka. Chwilę duszę, aż białko lekko stężeje. Przykrywam przykrywką i dusze jeszcze ok. 1 minuty, uważając by żółtko zachowało płynną strukturę, a białko ścięło się całkowicie.

Szakszuka Czyli Jajka w Pomidorowym Sosie

Wskazówki:

  • pokrojoną cebulę posypuję solą i gniotę ręką by lekko puściła sok, wówczas szybciej zmięknie na patelni
  • jeżeli używam harissy, dodaję jej ostrożnie, bo wszystko zależy od jej stopnia pikantności. Sprawdzam smak i ewentualnie dodaję jeszcze trochę. Jeżeli zaś dodaję pieprz, ucieram go w moździerzu wraz z pozostałymi przyprawami. Dodaję go tyle, by stopień pikantności odpowiadał mojemu gustowi
  • w przepisie używam własnego, domowego przecieru z pomidorów. W sezonie letnim zaś pomidorów miękkich, sparzonych i obranych ze skórki, oraz pokrojonych na małą kostkę
  • zamiast masła klarowanego, używam czasami smalcu gęsiego.

Szakszuka Czyli Jajka w Pomidorowym Sosie

SZAKSZUKA CZYLI JAJKA W POMIDOROWYM SOSIE – SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pełna łyżeczka masła klarowanego
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka zmielonego kuminu, 2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub np. ksylitolu), sól, pieprz
  • 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • dobrej jakości oliwa do skropienia z góry

opcjonalnie zieleninka do posypania: szczypiorek, pietruszka, rukola…

 

SZAKSZUKA CZYLI JAJKA W POMIDOROWYM SOSIE – PRZYGOTOWANIE

  • cebulę kroję w drobną kostkę, solę i rumienię lekko na maśle na patelni
  • czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cebuli
  • wlewam przecier pomidorowy i wsypuję wszystkie przyprawy (ucieram je wszystkie razem w moździerzu, jednak nie jest to konieczne)
  • duszę aż wszystko odparuję i lekko sos zgęstnieje
  • robię cztery wgłębienia i wbijam po jednym jajku
  • duszę aż białko się lekko zetnie, następnie przykrywam pokrywką i smażę jeszcze chwilę (uważam, żeby żółtko się nie ścięło, powinno zachować płynną strukturę)
  • podaję na ciepło, skropione oliwą (często posypuję szczypiorkiem lub pietruszką) do pysznego domowego pieczywa, (przepis tutaj: Szybkie Bułki Orkiszowe Bez WyrastaniaZdrowy Chleb OrkiszowyŁamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe) lub do ziemniaków czy kaszy jaglanej.

Szakszuka Czyli Jajka w Pomidorowym Sosie

Szakszuka Czyli Jajka w Pomidorowym Sosie

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz