Najlepsze Słodkie Muffinki Bez Cukru

24 lutego 2021
 
 

Najlepsze Słodkie Muffinki Bez Cukru

Czy da się upiec Najlepsze Słodkie Muffinki Bez Cukru? Ależ oczywiście! Będą nie tylko słodkie i mięciutkie w środku, ale ze zdrowej mąki orkiszowej, no i gotowe do zabrania wszędzie tam, gdzie tylko zechcesz🥰

 

Do koleżanki na kaFkę? Proszę bardzo! Do pracy? Nie ma problemu! Dla dziecka do szkoły? Jak najbardziej!

Te pyszne i z bardzo zdrowym składem muffinki za sprawą bananów i daktyli zyskały nieziemsko słodziutki smak. A jak wszyscy wiemy, cukier biały jest be! Mąka pszenna też! Masło, jeżeli nie jest klarowane, nie nadaje się ani do smażenia, ani do pieczenia, bo wytwarzają się wówczas niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans. O mleku krowim to już nawet nie wspomnę, bo pisałam już tutaj.

Mleko wiejskie może nam posłużyć co najwyżej do zrobienia skwaszonych naturalnych produktów, takich jak chociażby jogurt. Bo siłą rzeczy, będzie dużo lepszy (a i tańszy) niż ten kupiony w markecie z mleka przemysłowego. Jednak i ten powinien być spożywany w niewielkich ilościach i tylko wtedy, kiedy nie masz alergii. Oczywiście niezaprzeczalnie dużo lepsze będą te wyroby z mleka owczego czy koziego.

Tak więc wracając do składu muffinek…to wspaniały i zdrowy skład! A do tego muffinki bananowe robi się bardzo szybko!

Przyznam, że przepis zrodził się z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, ale nie pozbawionego dobrych składników odżywczych. Internet aż pęka w szwach od przepisów z mąką pszenną w roli głównej. Ta modyfikowana pszenica z ciężko przyswajalnym dla nas glutenem, może wyrządzać w organizmie wiele szkód. Począwszy od bólów głowy, bólów brzucha i wielu innych kłopotów ze zdrowiem, a skończywszy na zapaleniu stawów ze wszystkimi alergiami włącznie.

Najlepsze Słodkie Muffinki Bez Cukru

Dlaczego zwyczajna pszenica jest tak szkodliwa i czym różni się od pszenicy orkisz?

 

Przez ostatnie dziesiątki lat ziarno pszenicy było wielokrotnie poddane modyfikacjom genetycznym i obecnie nie ma już ono nic wspólnego z jego pierwowzorem. Przyczyna takiego stanu, była banalnie prosta. Dla zwiększenia plonów oraz by na niej więcej zarobić. Jest jeszcze jeden ważny czynnik. By była odporna na wszelkie choroby. W czasie zbioru ziarna pszenicy tracą łupinę. Z tego też powodu wszelkie zanieczyszczenia jak i zarówno pestycydy z łatwością skażają każde ziarno.

Zupełnie inaczej jest w przypadku pszenicy orkisz. Ziarno orkiszu otoczone jest mocną łupiną, która chroni je przed wszelkimi chemikaliami, a także zanieczyszczeniami z atmosfery. Hodowany jest on i zbierany z nienaruszona okrywą, co z kolei zapewnia dobrą jakość odżywczą.

Jak widać różnica jest niezaprzeczalna!

Ja już wiele lat temu „zakochałam” się w orkiszu, bo daje mi to, co ma w sobie najlepszego❤

Dlatego z ogromną przyjemnością zapraszam Cię na mój przepis🥰

Może i Ty się zakochasz w orkiszu?

Najlepsze Słodkie Muffinki Bez Cukru

Najlepsze Słodkie Muffinki Bez Cukru

Przepis w skrócie:

Do zblendowanych i skropionych lekko cytryną bananów, dodaję jako, mleko, masło, miód i blenduję na jednolitą masę. Bananową masę przekładam do przesianej mąki z przyprawami i mieszam dokładnie łyżką. Dokładam rodzynki oraz namoczone i pokrojone drobno daktyle. Przelewam do papierowych papilotek (do ¾ wysokości). Opcjonalnie do każdej dodaję mały kawałek czekolady i łyżeczkę musu. Posypuję każdą muffinę kruszonką i piekę w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 25 minut. Przybieram świeżymi owocami.

Najlepsze Słodkie Muffinki Bez Cukru

Najlepsze Słodkie Muffinki Bez Cukru

Wskazówki

  • z podanego poniżej przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek
  • do wykonania muffinek użyłam bananów bardzo dojrzałych. Nigdy nie wyrzucam bananów! Te które są przejrzałe, mrożę. Wykorzystuje je później w różnych swoich przepisach
  • jeżeli chcę by muffinki były słodsze, upieczone polewam syropem daktylowym lub rozpuszczonym miodem
  • jeżeli nie dodaję miodu do ciasta podanego w przepisie, zwiększam ilość daktyli

Słodkie Muffinki Bez Cukru

NAJLEPSZE SŁODKIE MUFFINKI BEZ CUKRU – SKŁADNIKI

oraz składniki na kruszonkę: 50gr. mąki orkiszowej, 30 gr. masła klarowanego, łyżka miodu, szczypta soli. Wszystko ze sobą łączę i zagniatam w okruszki.

opcjonalnie: kawałeczki gorzkiej czekolady, mus owocowy, owoce do przybrania już upieczonych muffinek, syrop daktylowy do polania.

 

NAJLEPSZE SŁODKIE MUFFINKI BEZ CUKRU – PRZYGOTOWANIE

  • włączam piekarnik z termoobiegiem na 180°C
  • mąkę przesiewam wraz z proszkiem, sodą i wszystkimi przyprawami – mieszam dokładnie
  • banany blenduję i skrapiam lekko sokiem z cytryny
  • dodaję jajko, mleko, masło oraz 2 łyżki miodu i wszystko blenduje na jednolitą masę
  • przekładam masę bananową do mąki i wszystko razem dokładnie mieszam
  • wsypuje rodzynki i pokrojone daktyle
  • formę na muffinki/babeczki wykładam papilotkami i wlewam do każdej masę, zostawiając od góry trochę miejsca (ok. 3/4 wysokości papilotki)
  • OPCJONALNIE wlewam do każdej łyżeczkę musu lub luźnego dżemu i mieszam patyczkiem szaszłykowym, oraz wciskam do środka mały kawałek czekolady
  • posypuję każdą muffinkę kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180°C z termoobiegiem
  • po upieczeniu i lekkim wystudzeniu przybieram owocami i polewam syropem daktylowym

 Słodkie Muffinki Bez Cukru

Słodkie Muffinki Bez Cukru

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz