Makaron Ryżowy z Warzywami

1 kwietnia 2019
 
 

Makaron Ryżowy z Warzywami, a wszystko skropione dobrą oliwą. Ależ to wspaniałe, dobre i lekkie danie! Niezwykle proste i szybkie do zrobienia!😍

Kiedy nie mam za dużo czasu na pichcenie, a chce zjeść coś dobrego i odżywczego, robię często Makaron Ryżowy z Warzywami. W zależności od sezonu, robię go z warzywami świeżymi lub mrożonymi.

Wszystkie składniki w tym daniu są wyśmienite i zdrowe, zapewnią sytość i energie na wiele godzin. A w dodatku wszystko robi się w jednym garnku!
Zapraszam na bardzo szybki, pyszny i zdrowy przepis na Makaron Ryżowy z Warzywami!

A tu zostawiam przepis na “małe co nie co”: Orkiszowe Ciasteczka CzekoladoweJak Zrobić Maślane Ciasteczka OrkiszoweZdrowa Szarlotka Sypana

A jakie są Twoje ulubione dodatki do makaronu? Czy również zdrowe? 🙂

Wszystkiego zdrowego❤

Makaron Ryżowy z Warzywami
Przepis w skrócie

Warzywa gotuję na parze w durszlaku nad wodą, wsypując groszek zielony trochę później. W połowie gotowania warzyw, dodaję do osolonej wody makaron i gotuję 5minut. Odcedzam makaron na półmisek, wykładam na niego warzywa, polewam oliwą, sosem sojowym i posypuję orzechami. Czasami ścieram kawałek dobrego twardego sera.

Wskazówki

  • część wody z makaronu odlewam do kubka. W przypadku kiedy danie muszę podgrzać, podlewam go na patelni właśnie taką wodą i nie używam tłuszczu!
  • zielony groszek wsypuję w połowie czasu gotowania pozostałych warzyw, jest drobny, więc i mniej czasu potrzebuje na to by się ugotować
  • wodę pod warzywami, solę dopiero gdy się zagotuje. Wsypana wcześniej sól, bardzo spowalnia zagotowanie się wody
  • danie powinno starczyć dla dwóch trzech osób

 

MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI – SKŁADNIKI

  • pól paczki makaronu nitki z brązowego ryżu (cała paczka ma 170 gram)
  • małą miseczkę brokułów (miseczka o pojemności 350 gram)
  • małą miseczkę kalafiora
  • pół miseczki zielonego groszku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego (i/lub sól kłodawska do smaku)
  • świeżo mielony pieprz
  • 6-9 wyłuskanych orzechów włoskich
  • malutka garstka startego dobrego jakościowo twardego sera (opcjonalnie)

oraz: płaska łyżka soli do wody na makaron

MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI – PRZYGOTOWANIE

  • do garnka wlewam wodę i wstawiam na gaz (wody nie więcej niż do połowy garnka). Nakładam durszlak do gotowania warzyw na parze i wsypuję do niego brokuła i kalafiora. Przykrywam pokrywką
  • kiedy woda się zagotuje, wsypuję płaską łyżkę soli
  • kiedy warzywa są na wpół miękkie, wrzucam do wody makaron i gotuje 5 minut
  • w tym samym czasie dorzucam do warzyw zielony groszek
  • makaron odcedzam i wykładam na półmisek, przykrywam warzywami, skrapiam oliwą i sosem sojowym i wszystko dokładnie mieszam
  • posypuję świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie startym na tarce serem.

 

SMACZNEGO! 🙂

 

 
 

Dodaj komentarz