Makaron Ryżowy z Warzywami, a wszystko skropione dobrą oliwą. Ależ to wspaniałe, dobre i lekkie danie! Niezwykle proste i szybkie do zrobienia!😍
Kiedy nie mam za dużo czasu na pichcenie, a chce zjeść coś dobrego i odżywczego, robię często Makaron Ryżowy z Warzywami. W zależności od sezonu, robię go z warzywami świeżymi lub mrożonymi.
Wszystkie składniki w tym daniu są wyśmienite i zdrowe, zapewnią sytość i energie na wiele godzin. A w dodatku wszystko robi się w jednym garnku!
Zapraszam na bardzo szybki, pyszny i zdrowy przepis na Makaron Ryżowy z Warzywami!
A tu zostawiam przepis na “małe co nie co”: Orkiszowe Ciasteczka Czekoladowe, Jak Zrobić Maślane Ciasteczka Orkiszowe, Zdrowa Szarlotka Sypana
A jakie są Twoje ulubione dodatki do makaronu? Czy również zdrowe? 🙂
Wszystkiego zdrowego❤
Makaron Ryżowy z Warzywami
Przepis w skrócie
Warzywa gotuję na parze w durszlaku nad wodą, wsypując groszek zielony trochę później. W połowie gotowania warzyw, dodaję do osolonej wody makaron i gotuję 5minut. Odcedzam makaron na półmisek, wykładam na niego warzywa, polewam oliwą, sosem sojowym i posypuję orzechami. Czasami ścieram kawałek dobrego twardego sera.
Wskazówki
- część wody z makaronu odlewam do kubka. W przypadku kiedy danie muszę podgrzać, podlewam go na patelni właśnie taką wodą i nie używam tłuszczu!
- zielony groszek wsypuję w połowie czasu gotowania pozostałych warzyw, jest drobny, więc i mniej czasu potrzebuje na to by się ugotować
- wodę pod warzywami, solę dopiero gdy się zagotuje. Wsypana wcześniej sól, bardzo spowalnia zagotowanie się wody
- danie powinno starczyć dla dwóch trzech osób
MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI – SKŁADNIKI
- pól paczki makaronu nitki z brązowego ryżu (cała paczka ma 170 gram)
- małą miseczkę brokułów (miseczka o pojemności 350 gram)
- małą miseczkę kalafiora
- pół miseczki zielonego groszku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego (i/lub sól kłodawska do smaku)
- świeżo mielony pieprz
- 6-9 wyłuskanych orzechów włoskich
- malutka garstka startego dobrego jakościowo twardego sera (opcjonalnie)
oraz: płaska łyżka soli do wody na makaron
MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI – PRZYGOTOWANIE
- do garnka wlewam wodę i wstawiam na gaz (wody nie więcej niż do połowy garnka). Nakładam durszlak do gotowania warzyw na parze i wsypuję do niego brokuła i kalafiora. Przykrywam pokrywką
- kiedy woda się zagotuje, wsypuję płaską łyżkę soli
- kiedy warzywa są na wpół miękkie, wrzucam do wody makaron i gotuje 5 minut
- w tym samym czasie dorzucam do warzyw zielony groszek
- makaron odcedzam i wykładam na półmisek, przykrywam warzywami, skrapiam oliwą i sosem sojowym i wszystko dokładnie mieszam
- posypuję świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie startym na tarce serem.
SMACZNEGO! 🙂