Jajko i śledzik, to rewelacyjna przekąska, którą można zrobić od święta, ale również na co dzień! Jest bardzo smaczna, z charakterem i szybka do zrobienia!😍
Przyznam, że lubię kiedy smaki w potrawie pięknie się uzupełniają. A w tej stworzonej przeze mnie przekąsce, niewątpliwie tak jest! Smaki słone i lekko kwaśne, mieszają się ze słodkimi tworząc końcowy efekt Wow!🤩
To niebywałe, że z tak prostych produktów można stworzyć coś tak pysznego w smaku! Oczywiście to, co istotne, to chrupiąca kruszonka z pierniczków, bo to właśnie ona dodaje tego twista przekąsce! By mieć pierniczki “pod ręką” mrożę je i sięgam po nie wtedy, kiedy są potrzebne. Robię je z tego przepisu już od bardzo dawna: Pierniki Orkiszowe Robione Od Lat. Są pyszne i przyznam, że nie znam osoby która by się nimi nie zachwycała! Co do śledzika, zrobiony był z tego przepisu: Najlepszy Przepis na Śledzie w Oleju .Wszystko razem, plus oczywiście wiejskie jajka i domowy majonez,( w przekąsce jest też dobrej jakości buraczek kupiony od zaprzyjaźnionej P. Kasi) daje właśnie w smaku taki efekt Wow!
No przyznam! Ja jestem (i już będę na wieki😁) ogromną fanką tej przekąski! Zresztą… próbowała ją u nas na kolacji moja Królowa Mama, której nie tak łatwo smakowo dogodzić😏 Po spróbowaniu jajka ze śledzikiem stwierdziła: – „ Ależ pyszne!”😁
Mam nadzieję, że po zrobieniu i skosztowaniu tej przekąski, również wpadniesz w zachwyt!🥰
Wszystkiego Zdrowego❤
REWELACYJNA PRZEKĄSKA JAJKO I ŚLEDZIK – SKŁADNIKI
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 płat śledzia w oleju
- majonez (najlepiej domowy)
- 4 plasterki gotowanego buraka
- kruszonka z pierników (2 małe pierniczki)
- sól i pieprz do smaku
REWELACYJNA PRZEKĄSKA JAJKO I ŚLEDZIK – PRZYGOTOWANIE
- z ugotowanych jajek obcinam nożem cieniutko piętkę z jednej i drugiej strony i przekrawam jajko wzdłuż na dwie połówki (bez piętki będą stabilniej przylegać do talerza)
- jajka solę i doprawiam pieprzem, smaruję majonezem i kładę po plasterku buraka
- na buraka kładę cienką warstwę majonezu i układam śledzia pokrojonego w cienkie paski wraz z odrobiną cebulki i przykrywam warstewką majonezu
- pierniczki wkładam do torebki plastikowej i wałkując po niej wałkiem do ciasta rozkruszam
- posypuję z góry warstwą kruszonki ( ilość dopasowuję według gustu)
SMACZNEGO!😊