Ten przepyszny krem z awokado czyli Guacamole, to jedno z moich ulubionych smarowideł! A że lekkie i zdrowe, to zajadam się nim często!😍
Nie ma to jak dobre smarowidło do dobrego pieczywa! A już tak łatwe i szybkie w przygotowaniu jak to Guacamole, to już w ogóle! Jeżeli zaopatrzysz się wcześniej w produkty, to i wizyta niespodziewanych gości nie będzie Ci straszna! Wystarczy dosłownie kilka minutek pracy z blenderem i masz swoje pyszne Guacamole! Do tego podajesz pieczywo na które przepis podałam w linkach poniżej i finito! 😁( Pieczywo można zrobić wcześniej i zamrozić 😉 )
Oczywiście jeżeli masz ochotę i czas, możesz również “rzucić oczkiem” na inne moje smarowidła, przepisy tutaj: Najlepszy Humus z Dyni z Cytryną, Humus z Marchewki, Jak Zrobić Najlepszy Humus z Ciecierzycy? Są one równie smakowite i zdrowe jak to, na które przepis zamieszczam poniżej!😍
Wszystkiego zdrowego!❤
Guacamole Czyli Krem z Awokado
Przepis w skrócie:
Wszystkie produkty wrzucam do kielicha blendera: obrane awokado, sok z limonki, pokrojoną papryczkę, cebulę, kolendrę, oraz sól do smaku i oliwę. Blenduję na jednolity krem. Podaję z łamagami, przepis tutaj: Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe, lub z innym pieczywem, przepis tutaj: Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania
Wskazówki:
- dojrzałe awokado powinno być lekko miękkie, a zdrewniała malutka szypułka u góry powinna z łatwością odpaść przy lekkim jej dotknięciu. Takie awokado wspaniale nadaje się na wszelkiego rodzaju pasty i kremy
- żeby w łatwy sposób pozbyć się pestek z chili, papryczkę najpierw turlam w dłoniach, następnie odcinam górę „czapeczki” i pukając o talerzyk, wytrząsam pestki. Pestki można wysuszyć i wsypać do słoiczka. Mogą służyć jako pikantna przyprawa do wielu potraw. Można je również wysiać i cieszyć się papryczkami w swoim ogrodzie lub na balkonie
- limonkę przed użyciem najlepiej poturlać po twardej powierzchni, wówczas łatwiej i więcej będzie można z niej wycisnąć soku
- jeżeli chodzi o kolendrę, nie wszyscy tolerują jej smak, jednak w tym Guacamole, smakuje wyśmienicie!
GUACAMOLE CZYLI KREM Z AWOKADO – SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 pęczek kolendry
- sól do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
GUACAMOLE CZYLI KREM Z AWOKADO – PRZYGOTOWANIE
- umyte awokado, kroję na pół, usuwam pestkę i łyżeczką wyciągam miąższ prosto do kielicha blendera. Od razu wyciskam sok z limonki i polewam awokado
- z papryczki usuwam pestki i kroję papryczkę na cienkie plasterki. Kilka plasterków zostawiam do przybrania, a resztę dokładam do awokado
- cebulę kroję na kostkę i dorzucam do kielicha
- kolendrę lekko siekam (można zostawić odrobinkę do przybrania) i dorzucam do pozostałych składników
- solę do smaku i dolewam oliwę
- wszystko chwilę blenduję na jednolity krem
- Guacamole podaję przybrane plasterkami papryczki (i ewentualnie listkami kolendry) do domowego pieczywa.
SMACZNEGO!😊