Jeżeli dbasz o swoje zdrowie i odporność, ten przepis na zakwas z buraków powinien Cię mocno zainteresować! Jest łatwy w przygotowaniu, a jego zdrowotne właściwości są wręcz nieocenione😍
Nie od dziś wiadomo, że buraki są bardzo zdrowe. Wielokrotnie potwierdzają to osoby w sędziwym wieku, które nie wyobrażają sobie swojego menu bez tych cudownych warzyw.
Twierdzą wręcz, że między innymi, to za ich sprawą cieszą się większym zdrowiem i większą witalnością🤗
Więc co takiego istotnego ma w sobie burak, że daje taką krzepę?
Buraki były uprawiane już w Starożytności i to nie tylko w celach spożywczych, ale również i zdrowotnych. I nic dziwnego, bo są skarbnicą cennych dla zdrowia odżywczych wartości. Zawierają w sobie witaminę C, witaminę A i E, a także witaminy z grupy B. Są również wspaniałym źródłem składników mineralnych takich jak: Magnez, Potas, Fosfor, Miedź czy Cynk.
Pan Burak jest także posiadaczem błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych jak i również antyoksydantów! Dzięki obecności antocyjanów i flawonoidów, buraki posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Czy to nie wspaniale?
Czy zakwas z buraków i kiszone buraki są zdrowe?
Wiadomo też nie od dziś, że bardzo zdrowe są wszelkiego rodzaju kiszonki. Poprawiają znakomicie trawienie, oraz pomagają w przywróceniu prawidłowej mikroflory jelitowej. Najpopularniejsze z nich to oczywiście kiszone ogórki i kiszona kapusta. Jednak w ostatnim czasie coraz więcej mówi się o korzystnych właściwościach zakwasu buraczanego. I dobrze! Bo nie dość że zdrowy, to w dodatku bardzo prosty do wykonania. A i sam główny bohater, z którego to zakwas powstaje, łatwy do nabycia, gdyż przecież Polska „burakiem stoi”!
Po za tym, to bardzo wspaniałe, że za jednym zamachem mamy kiszone buraki, (które wspaniale komponują się w wszelkiego rodzaju surówkach), oraz ten cudowny i jakże zdrowy eliksir buraczany! Przecież to ogrom zdrowych składników!
Swoją drogą, to nie raz słyszałam jak ktoś kogoś nazwał „Burakiem”! Pewnie dlatego, że był dla tej osoby, aż taki wartościowy i cenny!😎😜😁
Zapraszam Cię więc na ten zdrowy i cenny przepis!😍
A jeżeli naszłaby cię ochotka na pyszny barszcz z użyciem tegoż zakwasu buraczanego, to zostawiam Ci przepis tutaj: Sprawdzony Przepis na Barszcz Czerwony
Wszystkiego zdrowego❤
Zakwas z Buraków
Przepis w skrócie
Na dno słoika ( u mnie pojemność 4 l) wrzucam obrane ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Odpowiednią ilość obranych i pokrojonych w plastry buraków ( u mnie 1.8 kg) zalewam w wielkim słoju taką ilością letniej osolonej wody, by przykryła buraki, (woda powinna sięgać ponad buraki ok. 10 cm). Przykrywam gazą i przymocowuję ją do słoika gumką, lub sznureczkiem. Odstawiam w miejsce gdzie nie pada bezpośrednio światło. Po 2-3 dniach zbieram powstałą pianę z wierzchu wyparzoną łyżką. Po ok. 6-7 dniach zakwas powinien być gotowy. Przelewam do wyparzonych butelek i trzymam w lodówce.
Wskazówki:
- do wyrobu zakwasu używam wyłącznie buraków ze sprawdzonego źródła, mam wtedy pewność, że zakwas mi nie spleśnieje
- zakwas powinien być gotowy po ok. 7 dniach. Jednak wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu. Po 5 dniach należy go spróbować. Zakwas powinien być wyrazisty w smaku i mieć intensywny, głęboki kolor
- z pozostałych po zakwasie buraków, robię surówkę, a nadmiar ścieram na tarce jarzynowej i zamrażam.
PROSTY PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW – SKŁADNIKI:
- 1,8 kg buraków Bio
- ok. 2 litrów przegotowanej letniej wody
- 2 łyżki soli kłodawskiej
- główka czosnku
- łyżeczka ziaren pieprzu
- łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
oraz: duży słój 4 litrowy, gaza, gumka recepturka, lub sznureczek
PROSTY PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW – PRZYGOTOWANIE
- wodę gotuję, następnie solę i zostawiam do wystygnięcia
- buraki dokładnie myję, i obieram ze skórki. Następnie kroje w grube plastry
- do czystego, wyparzonego i suchego słoika wrzucam obrany czosnek, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe
- następnie układam warstwami plastry buraka i zalewam wszystko osolona wodą, tak by sięgała ponad buraki ok 10 cm
- przykrywam od góry słoik gazą i przewiązuję sznureczkiem
- po 2-3 dniach, zbieram łyżką powstałą na powierzchni zakwasu pianę, (łyżka sparzona gorącą wodą)
- zakwas powinien być gotowy za ok. 7 dni i mieć intensywny kolor oraz przyjemny słodkawo – kwaśny smak
- po skończonej fermentacji, zakwas należy odcedzić od buraków i przelać do wyparzonych szklanych butelek
- butelki z zakwasem przechowuję w chłodnym miejscu ( np. w lodówce)
SMACZNEGO!😊