Zakwas z Buraków

12 stycznia 2024
 
 

Zakwas z Buraków

Jeżeli dbasz o swoje zdrowie i odporność, ten przepis na zakwas z buraków powinien Cię mocno zainteresować! Jest łatwy w przygotowaniu, a jego zdrowotne właściwości są wręcz nieocenione😍

 

Nie od dziś wiadomo, że buraki są bardzo zdrowe. Wielokrotnie potwierdzają to osoby w sędziwym wieku, które nie wyobrażają sobie swojego menu bez tych cudownych warzyw.

Twierdzą wręcz, że między innymi, to za ich sprawą cieszą się większym zdrowiem i większą witalnością🤗

 

Więc co takiego istotnego ma w sobie burak, że daje taką krzepę?

 

Buraki były uprawiane już w Starożytności i to nie tylko w celach spożywczych, ale również i zdrowotnych. I nic dziwnego, bo są skarbnicą cennych dla zdrowia odżywczych wartości. Zawierają w sobie witaminę C, witaminę A i E, a także witaminy z grupy B. Są również wspaniałym źródłem składników mineralnych takich jak: Magnez, Potas, Fosfor, Miedź czy Cynk.

Pan Burak jest także posiadaczem błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych jak i również antyoksydantów! Dzięki obecności antocyjanów i flawonoidów, buraki posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Czy to nie wspaniale?

 

Czy zakwas z buraków i kiszone buraki są zdrowe?

 

Wiadomo też nie od dziś, że bardzo zdrowe są wszelkiego rodzaju kiszonki. Poprawiają znakomicie trawienie, oraz pomagają w przywróceniu prawidłowej mikroflory jelitowej. Najpopularniejsze z nich to oczywiście kiszone ogórki i kiszona kapusta. Jednak w ostatnim czasie coraz więcej mówi się o korzystnych właściwościach zakwasu buraczanego. I dobrze! Bo nie dość że zdrowy, to w dodatku bardzo prosty do wykonania. A i sam główny bohater, z którego to zakwas powstaje, łatwy do nabycia, gdyż przecież Polska „burakiem stoi”!

Po za tym, to bardzo wspaniałe, że za jednym zamachem mamy kiszone buraki, (które wspaniale komponują się w wszelkiego rodzaju surówkach), oraz ten cudowny i jakże zdrowy eliksir buraczany! Przecież to ogrom zdrowych składników!

Swoją drogą, to nie raz słyszałam jak ktoś kogoś nazwał „Burakiem”! Pewnie dlatego, że był dla tej osoby, aż taki wartościowy i cenny!😎😜😁

 

Zapraszam Cię więc na ten zdrowy i cenny przepis!😍

A jeżeli naszłaby cię ochotka na pyszny barszcz z użyciem tegoż zakwasu buraczanego, to zostawiam Ci przepis tutaj: Sprawdzony Przepis na Barszcz Czerwony

Wszystkiego zdrowego❤

Zakwas z Buraków

Zakwas z Buraków

Przepis w skrócie

Na dno słoika ( u mnie pojemność 4 l) wrzucam obrane ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Odpowiednią ilość obranych i pokrojonych w plastry buraków ( u mnie 1.8 kg) zalewam w wielkim słoju taką ilością letniej osolonej wody, by przykryła buraki, (woda powinna sięgać ponad buraki ok. 10 cm). Przykrywam gazą i przymocowuję ją do słoika gumką, lub sznureczkiem. Odstawiam w miejsce gdzie nie pada bezpośrednio światło. Po 2-3 dniach zbieram powstałą pianę z wierzchu wyparzoną łyżką. Po ok. 6-7 dniach zakwas powinien być gotowy. Przelewam do wyparzonych butelek i trzymam w lodówce.

 

Wskazówki:

  • do wyrobu zakwasu używam wyłącznie buraków ze sprawdzonego źródła, mam wtedy pewność, że zakwas mi nie spleśnieje
  • zakwas powinien być gotowy po ok. 7 dniach. Jednak wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu. Po 5 dniach należy go spróbować. Zakwas powinien być wyrazisty w smaku i mieć intensywny, głęboki kolor
  • z pozostałych po zakwasie buraków, robię surówkę, a nadmiar ścieram na tarce jarzynowej i zamrażam.

Zakwas z Buraków

PROSTY PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW – SKŁADNIKI:

oraz: duży słój 4 litrowy, gaza, gumka recepturka, lub sznureczek

 

PROSTY PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW – PRZYGOTOWANIE

  • wodę gotuję, następnie solę i zostawiam do wystygnięcia
  • buraki dokładnie myję, i obieram ze skórki. Następnie kroje w grube plastry
  • do czystego, wyparzonego i suchego słoika wrzucam obrany czosnek, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe
  • następnie układam warstwami plastry buraka i zalewam wszystko osolona wodą, tak by sięgała ponad buraki ok 10 cm
  • przykrywam od góry słoik gazą i przewiązuję sznureczkiem
  • po 2-3 dniach, zbieram łyżką powstałą na powierzchni zakwasu pianę, (łyżka sparzona gorącą wodą)
  • zakwas powinien być gotowy za ok. 7 dni i mieć intensywny kolor oraz przyjemny słodkawo – kwaśny smak
  • po skończonej fermentacji, zakwas należy odcedzić od buraków i przelać do wyparzonych szklanych butelek
  • butelki z zakwasem przechowuję w chłodnym miejscu ( np. w lodówce)

Zakwas z Buraków

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz