Sałatka z Fasolą i Migdałami

26 stycznia 2024
 
 

Sałatka z Fasolą i Migdałami

Sałatka z Fasolą i Migdałami, to sałatka niebywale pożywna, smakowita i bardzo zdrowa! Jest łatwa w przygotowaniu i naprawdę smaczna!😍


Od kiedy odkryłam, że sałatki mogą być bardzo pożywne, odżywcze i takie smaczne, to robię przeróżne ich wersje! Oczywiście zawsze wcześniej robię przegląd lodówki i patrzę kto tam pierwszy w kolejności do „odpowiedzi”. Nic przecież nie może się zmarnować!😁
Kawałek świeżego ogórka, napoczęta papryka, fasola która została z obiadu… Wszystko to w odpowiedniej oprawie i okrasie będzie smakować wyśmienicie!

Dlatego nie martw się jeżeli nie masz któregoś produktu z listy i nie trzymaj się kurczowo przepisu. Puść wodze swojej kulinarnej fantazji i nie bój się zamieniać produktów na inne!

Na przykład jeżeli nie masz fasoli – możesz dodać soczewicę, zamiast migdałów – orzechy lub pestki, zamiast szpinaku – inną zieleninę, a zamiast cebuli – pora!

Wszystko zależy od Twoich preferencji no i oczywiście lodówkowych zapasów czy też resztek.

Tak więc zajrzyj do swojej lodówki i prędziutko rób ze mną tą zdrową i pyszną sałatkę! 😋🥰

A tu zostawię Ci przepis na mały deserek walentynkowy, bo to już nie długo😍: Lekki Deser Dla Zakochanych

Wszystkiego Zdrowego❤

Sałatka z Fasolą i Migdałami

Sałatka z Fasolą i Migdałami

Przepis w skrócie

Jajka, ser feta, ogórek, paprykę kroję w kostkę, a cebulę w piórka i wszystko mieszam z fasolą. Dodaję zieleninę oraz pokrojone migdały i namoczone rodzynki. Dosypuje sezam oraz płatki drożdżowe. Następnie ścieram na tarce cheddar i wciskam czosnek. Wszystko polewam oliwą, octem jabłkowym, sosem sojowym i przyprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję odrobinę syropu z mniszka, miodu lub syropu klonowego

Sałatka z Fasolą i Migdałami

 

SAŁATKA Z FASOLĄ I MIGDAŁAMI – SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • ser feta 200 g
  • kawałek świeżego ogórka
  • kawałek papryki czerwonej
  • cebula czerwona
  • 3 garści liści szpinaku
  • 1 garść liści rukoli
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • garść migdałów
  • garść rodzynek namoczonych
  • łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • kawałek startego sera cheddar
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa
  • ocet jabłkowy
  • sos sojowy
  • sól i pierz
  • odrobina syropu z mniszka (daktylowego lub miodu)

 

SAŁATKA Z FASOLĄ I MIGDAŁAMI– PRZYGOTOWANIE

  • jajka, ser feta, ogórka i paprykę kroję w kostkę (ser w małą kostkę) Mieszam w dużej misce razem z fasolą
  • dodaję porwane liście szpinaku, porwaną rukolę (jeżeli są długie liście) oraz pokrojoną na drobno kapustę pekińską
  • rodzynki zalewam w kubku gorąca wodą, a migdały kroje na malutkie kawałki
  • odciśnięte rodzynki i migdały dorzucam do pozostałych produktów
  • do sałatki dosypuję sezam i płatki drożdżowe oraz ścieram na tarce ser cheddar
  • dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko razem mieszam
  • na koniec polewam wszystko oliwą, octem jabłkowym, sosem sojowym, oraz odrobiną syropu z mniszka. Wszystko dokładnie mieszam i na koniec doprawiam solą i pieprzem.

Sałatka z Fasolą i Migdałami

Sałatka z Fasolą i Migdałami

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz