No i nadszedł czas na jeden z moich ulubionych deserów, czyli Chrupiące Ciasto Owsiane z Owocami. No po prostu bajka. Genialnie proste i niezwykle smaczne!😍
To ciasto owsiane z owocami to doskonała propozycja dla osób, które pragną połączyć smakowitość deserów z korzyściami zdrowotnymi. W odróżnieniu od klasycznych wypieków, które często obfitują w białą mąkę i cukier, ciasto owsiane stawia na pełnowartościowe składniki. Płatki owsiane, będące jego bazą, dostarczają cennych błonników, witamin i minerałów, a dodatek owoców sprawia, że deser nabiera naturalnej słodyczy i świeżości.
No ja wręcz ubóstwiam takie smakowite i zdrowe rozwiązania! Po za tym w moim zamrażalniku, zostały jeszcze mrożone owoce, które dobrze wiedziały, że powinny już ustąpić miejsca, tym, które to zaczynają się pojawiać się w tym sezonie, czyli borówce, jeżynie, malinie itp.
Czy ciasto owsiane ma korzyści zdrowotne?
Ależ oczywiście! Nie sposób tu nie wspomnieć o tych dobrych właściwościach, dlatego wymienię je w punktach:
- błonnik – płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej
- mikroelementy – owoce dostarczają witamin, takich jak witamina C, oraz minerałów, w tym potasu i magnezu
- niski indeks glikemiczny – dzięki zastosowaniu miodu (lub syropu klonowego) oraz płatków owsianych, ciasto ma niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne wypieki, co oznacza wolniejsze uwalnianie cukrów do krwi
- zdrowe tłuszcze – masło klarowane czy olej kokosowy, dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla zdrowia serca.
To, co należy wziąć pod uwagę, to to, że ciasto owsiane z owocami to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla klasycznych słodkości. Dzięki połączeniu płatków owsianych i świeżych owoców, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest idealne na śniadanie, deser czy przekąskę. Jeżeli jednak nadal się zastanawiasz, czy warto je upiec, podpowiem Ci, że jak podasz je z lodami z tego przepisu: to normalnie zapadniesz się w błogość
Spróbuj więc tego przepisu i przekonaj się, jak pysznie może smakować zdrowie!
A tu zamieszczę dla Ciebie kilka innych pychotek: Prawdziwe Lody Śmietankowe, Fit Sernik, Łatwy Torcik Czekoladowy Fit.
Wszystkiego Zdrowego❤
Chrupiące Ciasto Owsiane z Owocami
Przepis w skrócie:
Do płatków owsianych wsypuje sól i wszystkie przyprawy i mieszam. Dodaje pestki, masło klarowane (łyżeczką ze słoika) i wszystko mieszam sprawnie rękoma. Następnie dodaję miód i szybko rękami mieszam do powstania kruszonki. Do lekko rozmrożonych owoców, dodaję mąkę ziemniaczaną i po wymieszaniu ją z owocami dodaję miód i lekko rękami go rozprowadzam (mogą być kawałki miodu) następnie wsypuje odciśnięte z wody rodzynki oraz pokrojone na drobno daktyle. 2/3 kruszonki wysypuje do blaszki z papierem, a na nie wykładam owoce. Z góry posypuję pozostałą kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 175 stopni z termoobiegiem i piekę ok. 30 minut aż góra się fajnie zrumieni
Wskazówki
- jeżeli nie możesz spożywać glutenu, zaopatrz się w płatki owsiane bezglutenowe
- zamiast klarowanego masła możesz użyć oleju kokosowego, a zamiast miodu np. syropu klonowego
- ciasto owsiane możesz również zrobić ze świeżymi owocami, takimi jak: borówki, porzeczki, maliny, jeżyny…
- twarde rodzynki, zalewam gorącą wodą. Po kilku minutach odcedzam i odciskam lekko z wody
- blaszka w której piekłam ciasto owsiane ma: 26cm x 40 cm
CHRUPIĄCE CIASTO OWSIANE Z OWOCAMI– SKŁADNIKI
- 500 g płatków owsianych
- 2 szczypty soli
- pół łyżeczki imbiru, płaska łyżeczka kardamonu, pełna łyżeczka cynamonu
- 2 garści pestek słonecznika
- 120 g masła klarowanego
- 120 g + 80 g miodu
- ok. 650 g mrożonych owoców
- ok. 60 – 70 g mąki ziemniaczanej
- garść rodzynek
- garść suszonych daktyli
CHRUPIĄCE CIASTO OWSIANE Z OWOCAMI – PRZYGOTOWANIE
włączam piekarnik z termoobiegiem na 180`C
- owoce wyciągam z zamrażalnika, przynajmniej na 10 min. przed użyciem
- płatki owsiane mieszam z solą, przyprawami oraz pestkami słonecznika
- dokładam zimne masło klarowane, łyżeczką prosto ze słoika ( u mnie miska z płatkami stoi na wadze)
- wszystko razem mieszam rękoma, tak by trochę wmieszać kawałki masła w płatki
- następnie dodaję 120 g miodu i ponownie rękami rozprowadzam wszystko na gruba kruszonkę
- lekko rozmrożone owoce posypuje mąką ziemniaczaną i mieszam
- do owoców dodaję miód, a następnie po wymieszaniu go z owocami, dodaję przepłukane wodą i odciśnięte rodzynki, oraz pokrojone na drobno miękkie daktyle
- na blachę wyłożoną papierem, wysypuję 2/3 kruszonki z płatków owsianych a na nie wykładam owoce, następnie posypuje pozostałą częścią kruszonki i piekę z termoobiegiem w 175°C przez ok. 30 minut, aż do zrumienienia
- jeszcze ciepłe chrupiące ciasto często podaję z lodami