Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe są niesamowicie pyszne i kruche. Wspaniale pasują do wszelkich humusów, past, kremów, smarowideł i co tam jeszcze. Łamagi wykonane ze zdrowej orkiszowej mąki, są przepyszną przekąską w stylu krakersów😊
Przepis na nie powstał zupełnie spontanicznie. Brak tego dnia jakiegokolwiek pieczywa (a zarazem kilka różnych smarowideł w lodówce) skłonił mnie do stworzenia tego szybkiego i zdrowego przepisu. Wydaję się, że nazwa na nie, czyli ŁAMAGI, powstała równie spontanicznie. Ze względu na fakt, że z łatwością upieczone chlebki można przełamać na mniejsze kęsy, toteż nazwa sama cisnęła się na usta. A że ja jestem Aga, to już wogóle😁 W rezultacie, mając pyszny humus ( przepis tutaj: humus z ciecierzycy, humus z marchewki, humus z dyni) możesz chlebkami cudownie nabierać te wszytkie pyszności.
Łamagi, można też z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy. Trzeba je tylko zapakować do pudełeczka w towarzystwie słoiczka wypełnionego jakimś zdrowym smarowidłem. I voila! Jedzenie do pracy gotowe! Pyszne i zarazem zdrowe!👌😉
Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe
Przepis w skrócie
Do przesianej mąki z przyprawami dodaję smalec gęsi, wodę i zagniatam w kulę. Urywam kawałek, wałkuje na cienki placek i smażę na suchej patelni z obu stron. Z porcji wychodzi 9 placków o średnicy ok. 18cm.
ŁAMAGI CZYLI PŁASKIE CHLEBKI ORKISZOWE – SKŁADNIKI
- 250 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka cukru trzcinowego
- łyżeczka kminku w ziarenkach
- 50 gr. smalcu gęsiego
- ok. pół szklanki zimnej wody (ok.90ml.)
ŁAMAGI CZYLI PŁASKIE CHLEBKI ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE
- do przesianej mąki dodaję wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam
- dodaję smalec gęsi i wodę
- wszystkie składniki zagniatam razem i wyrabiam przez bardzo krótką chwilę na jednolite, nie klejące się do dłoni ciasto (podsypuje mąką jeżeli jest taka potrzeba)
- z zagniecionego ciasta urywam kawałek i wałkuję cieniutko na desce, na okrągły placek (średnica zależna od patelni) Nie przejmuje się nie równymi kształtami
- kładę na bardzo rozgrzana suchą patelnię i smażę do zrumienienia z obu stron
- u mnie z tej porcji wychodzi ok. 9 chlebków o średnicy ok. 18cm
SMACZNEGO!😊
Witam, chlebki są wspaniałe! Idealne do dipów,czy sałatki. Polecam
Dziękuję za komentarz!🥰Cieszę się, że smakują. Robię je bardzo często, bo stanowią bardzo smaczną i zdrową przekąskę😍