Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe

 
 

Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe (podpłomyki)

Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe są niesamowicie pyszne i kruche. Wspaniale pasują do wszelkich humusów, past, kremów, smarowideł i co tam jeszcze. Łamagi wykonane ze zdrowej orkiszowej mąki, są przepyszną przekąską w stylu krakersów😊

Przepis na nie powstał zupełnie spontanicznie. Brak tego dnia jakiegokolwiek pieczywa (a zarazem kilka różnych smarowideł w lodówce) skłonił mnie do stworzenia tego szybkiego i zdrowego przepisu. Wydaję się, że nazwa na nie, czyli ŁAMAGI, powstała równie spontanicznie. Ze względu na fakt, że z łatwością upieczone chlebki można przełamać na mniejsze kęsy, toteż nazwa sama cisnęła się na usta. A że ja jestem Aga, to już wogóle😁 W rezultacie, mając pyszny humus ( przepis tutaj: humus z ciecierzycy, humus z marchewki, humus z dyni) możesz chlebkami cudownie nabierać te wszytkie pyszności.

Łamagi, można też z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy. Trzeba je tylko zapakować do pudełeczka w towarzystwie słoiczka wypełnionego jakimś zdrowym smarowidłem. I voila! Jedzenie do pracy gotowe! Pyszne i zarazem zdrowe!👌😉

Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe (podpłomyki)

Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe (podpłomyki)

 

Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe

Przepis w skrócie

Do przesianej mąki z przyprawami dodaję smalec gęsi, wodę i zagniatam w kulę. Urywam kawałek, wałkuje na cienki placek i smażę na suchej patelni z obu stron. Z porcji wychodzi 9 placków o średnicy ok. 18cm.

Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe (podpłomyki)

 

ŁAMAGI CZYLI PŁASKIE CHLEBKI ORKISZOWE – SKŁADNIKI

 

ŁAMAGI CZYLI PŁASKIE CHLEBKI ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE

  • do przesianej mąki dodaję wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam
  • dodaję smalec gęsi i wodę
  • wszystkie składniki zagniatam razem i wyrabiam przez bardzo krótką chwilę na jednolite, nie klejące się do dłoni ciasto (podsypuje mąką jeżeli jest taka potrzeba)
  • z zagniecionego ciasta urywam kawałek i wałkuję cieniutko na desce, na okrągły placek (średnica zależna od patelni) Nie przejmuje się nie równymi kształtami
  • kładę na bardzo rozgrzana suchą patelnię i smażę do zrumienienia z obu stron
  • u mnie z tej porcji wychodzi ok. 9 chlebków o średnicy ok. 18cm

Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe (podpłomyki)

SMACZNEGO!😊

 
 

2 Komentarze

    • Dziękuję za komentarz!🥰Cieszę się, że smakują. Robię je bardzo często, bo stanowią bardzo smaczną i zdrową przekąskę😍

Dodaj komentarz