Bezglutenowa Szarlotka z Chrupiącą Kruszonką, to ciacho dla tych, co z glutenem im nie po drodze. Oczywiście to ciasto mogą jeść również “glutenowcy”, bo jest tak pyszne, że śni się po nocach! 😍
Jeżeli chodzi o szarlotki, to muszę przyznać, że lubię! I to bardzo! Taka z dużą ilością jabłek, jest tą jedyną i wymarzoną! Spód i wierzch chrupiący a w środku delikatne soczyste wnętrze😍
O Tak! Właśnie taka szarlotka jest tą jedyną. I żadna tam po królewsku, nie zajmie jej miejsca. A przynajmniej nie dla mnie!😋
To że przepyszna, chrupiąca i zdrowa – to jedno! Ale to, że robi się ją błyskawicznie, bez żadnego zagniatania, to dopiero sztos!
No dobrze! Ale szkoda czasu! Nie ma co tu dalej opisywać słowami tej cudownej szarlotki. Trzeba upiec i skosztować! Ot Co!
A tu zostawiam Ci przepisy na inne pyszne ciacha: Łatwy Torcik Czekoladowy Fit, Najlepsze Brownie Orkiszowe, Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
Bezglutenowa Szarlotka z Chrupiącą Kruszonką
Przepis w skrócie
Mąki mieszam z solą i cukrem. Następnie dodaję masło klarowane w małych kawałkach i olej kokosowy. Wszystko szybko mieszam palcami tylko do uzyskania tzw. kruszonki. Około 2/3 wysypuję na wysmarowaną i obsypaną kaszą i cukrem blachę, lekko przygniatam ręką. Wykładam na to jabłka z cynamonem i na wierzch wysypuję pozostałą część kruszonki. Piekę w 180 C z termoobiegiem przez ok. 50minut, do zrumienienia.
Wskazówki:
- masło wyciągam z lodówki w ostatniej chwili, bo musi być zimne
- blaszka jakiej użyłam ma: 32 x 24 x 3 wysokości
- zamiast kaszy manny, możesz użyć do obsypania blaszki orkiszowej mąki. Jednak spód wówczas będzie troszeczkę inny, mniej chrupiący ( ale równie smaczny)
BEZGLUTENOWA SZARLOTKA Z CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĄ – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g mąki gryczanej i 50 g kokosowej
- 150 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 160 g cukru trzcinowego lub kokosowego
- 250 g masła klarowanego i łyżka oleju kokosowego
- 5 łyżek zimnej wody
- litrowy słoik z marmoladą z jabłek bez cukru, plus łyżeczka cynamonu
oraz: masło klarowane lub smalec gęsi do wysmarowania blaszki, kasza manna orkiszowa do posypania blaszki, łyżka cukru do posypania blaszki
opcjonalnie: łyżeczka rozmarynu roztarta w moździerzu ze szczyptą cukru trzcinowego na puder i wymieszana z mąkami
BEZGLUTENOWA SZARLOTKA Z CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĄ – PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastawiam na 180 C z termoobiegiem
- wszystkie mąki oraz szczyptę soli dokładnie mieszam (i ewentualnie dodaję roztarty rozmaryn) oraz dodaję cukier i jeszcze raz ( świetnie miesza się np. rózgą do roztrzepywania jajek)
- do mąk dodaję zimne masło klarowane (ja robię to łyżeczką prosto ze słoika, wówczas mam takie kawałki o jakie chodzi) oraz olej kokosowy i wszystko lekko mieszam wraz z mąką do uzyskania grubej kruszonki
- ok 2/3 kruszonki wysypuję na posmarowana wcześniej blaszkę dobrze posmarowaną i obsypaną kaszą manną orkiszową. Na ciasto wykładam marmoladę z jabłek wymieszaną z cynamonem
- pozostałe ciasto lekko rozdrabniam w palcach na mniejszą kruszonkę (nie jest to konieczne) i posypuję z góry jabłka
- piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 min. aż ciasto będzie rumiane
- studzę na kratce razem z blaszką
SMACZNEGO!😊
You are actually a excellent webmaster. The site loading velocity
is amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick.
Moreover, the contents are masterpiece. you’ve done a wonderful job on this matter!
Thank you very much for appreciating my website!🥰 All the best for you ❤