Bezglutenowa Szarlotka z Chrupiącą Kruszonką

11 grudnia 2023
 
 

Bezglutenowa Szarlotka z Chrupiącą Kruszonką

Bezglutenowa Szarlotka z Chrupiącą Kruszonką, to ciacho dla tych, co z glutenem im nie po drodze. Oczywiście to ciasto mogą jeść również “glutenowcy”, bo jest tak pyszne, że śni się po nocach! 😍

Jeżeli chodzi o szarlotki, to muszę przyznać, że lubię! I to bardzo! Taka z dużą ilością jabłek, jest tą jedyną i wymarzoną! Spód i wierzch chrupiący a w środku delikatne soczyste wnętrze😍

O Tak! Właśnie taka szarlotka jest tą jedyną. I żadna tam po królewsku, nie zajmie jej miejsca. A przynajmniej nie dla mnie!😋

To że przepyszna, chrupiąca i zdrowa – to jedno! Ale to, że robi się ją błyskawicznie, bez żadnego zagniatania, to dopiero sztos!

No dobrze! Ale szkoda czasu! Nie ma co tu dalej opisywać słowami tej cudownej szarlotki. Trzeba upiec i skosztować! Ot Co!

A tu zostawiam Ci przepisy na inne pyszne ciacha: Łatwy Torcik Czekoladowy FitNajlepsze Brownie OrkiszoweCiasto Orkiszowe z Masą Karmelową

Wszystkiego zdrowego dla Ciebie

Bezglutenowa Szarlotka z Chrupiącą Kruszonką

Bezglutenowa Szarlotka z Chrupiącą Kruszonką

Przepis w skrócie

Mąki mieszam z solą i cukrem. Następnie dodaję masło klarowane w małych kawałkach i olej kokosowy. Wszystko szybko mieszam palcami tylko do uzyskania tzw. kruszonki. Około 2/3 wysypuję na wysmarowaną i obsypaną kaszą i cukrem blachę, lekko przygniatam ręką. Wykładam na to jabłka z cynamonem i na wierzch wysypuję pozostałą część kruszonki. Piekę w 180 C z termoobiegiem przez ok. 50minut, do zrumienienia.

Bezglutenowa Szarlotka z Chrupiącą Kruszonką

Wskazówki:

  • masło wyciągam z lodówki w ostatniej chwili, bo musi być zimne
  • blaszka jakiej użyłam ma: 32 x 24 x 3 wysokości
  • zamiast kaszy manny, możesz użyć do obsypania blaszki orkiszowej mąki. Jednak spód wówczas będzie troszeczkę inny, mniej chrupiący ( ale równie smaczny)

BEZGLUTENOWA SZARLOTKA Z CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĄ – SKŁADNIKI NA CIASTO:

oraz: masło klarowane lub smalec gęsi do wysmarowania blaszki, kasza manna orkiszowa do posypania blaszki, łyżka cukru do posypania blaszki

opcjonalnie: łyżeczka rozmarynu roztarta w moździerzu ze szczyptą cukru trzcinowego na puder i wymieszana z mąkami

BEZGLUTENOWA SZARLOTKA Z CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĄ – PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nastawiam na 180 C z termoobiegiem
  • wszystkie mąki oraz szczyptę soli dokładnie mieszam (i ewentualnie dodaję roztarty rozmaryn) oraz dodaję cukier i jeszcze raz ( świetnie miesza się np. rózgą do roztrzepywania jajek)
  • do mąk dodaję zimne masło klarowane (ja robię to łyżeczką prosto ze słoika, wówczas mam takie kawałki o jakie chodzi) oraz olej kokosowy i wszystko lekko mieszam wraz z mąką do uzyskania grubej kruszonki
  • ok 2/3 kruszonki wysypuję na posmarowana wcześniej blaszkę dobrze posmarowaną i obsypaną kaszą manną orkiszową. Na ciasto wykładam marmoladę z jabłek wymieszaną z cynamonem
  • pozostałe ciasto lekko rozdrabniam w palcach na mniejszą kruszonkę (nie jest to konieczne) i posypuję z góry jabłka
  • piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 min. aż ciasto będzie rumiane
  • studzę na kratce razem z blaszką

Bezglutenowa Szarlotka z Chrupiącą Kruszonką

Bezglutenowa Szarlotka z Chrupiącą Kruszonką

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz