Kremowe lody z miętą, to lody o których nie łatwo zapomnieć. A że składają się z dwóch głównych składników, są również bardzo proste i niezwykle szybkie do zrobienia!🥰
Nie ma co ukrywać, że wszyscy lubimy lody. No dobra, spora większość z nas! Według najnowszych badań, ok. 96% Amerykanów je lody. A w Polsce? Podejrzewam, że wyniki są bardzo zbliżone.
Jednak biorąc pod uwagę skład większości lodów, (pisałam już o tym przy okazji przepisu na: Szybkie Domowe Lody Ciasteczkowe, lub tutaj: Domowe Lody Straciatella ) mam ogromną nadzieję, że część ludzi “obudzi” się ze snu i zda sobie sprawę jak szkodliwa dla zdrowia jest ta lodowa przyjemność🙄
Czy syrop fruktozowo-glukozowy jest szkodliwy?
Na liście (dosyć długiej zresztą) szkodliwych składników dodawanych do lodów, znajduje się między innymi syrop fruktozowy-glukozowy.
To właśnie on, uznawany jest nie tylko za jedną z przyczyn otyłości, ale również za cukrzycę typu 2, choroby sercowo-naczyniowe, wystąpienie insulinooporności, ryzyka niealkoholowego stłuszczenia wątroby, ryzyka zakrzepów, nadciśnienia tętniczego i wiele, wiele innych chorób.
Biorąc pod uwagę tak ogromne zagrożenie dla zdrowia, już dawno zrezygnowałam ze wszystkich produktów, które zawierają tego typu szkodliwe dodatki. Między innymi również z lodów!
Od wielu też lat, lody po prostu przygotowuję sama, w swoim domowym zaciszu. Poświęcam na nie dosłownie kilka minut🤗
Oczywiście lody, muszą trafić do zamrażalnika na kilka godzin, ale tego czasu nie liczę. Oczekiwanie na domowe lody, jest tylko słodką przyjemnością😁
Naturalnie lody które proponuję, są dużo zdrowszą propozycją niż te kupowane. Mimo to należy pamiętać, że zawierają w sobie cukier i laktozę, dlatego też nie należy zbytnio przesadzać z ilością (zresztą jak ze wszystkim😎)
Gdyby się jednak okazało, że szukasz lodów, które nie zawierają w sobie żadnego cukru, czy też wspomnianej laktozy, (chociażby ze względu na Twoją nietolerancję), przepis dla Ciebie zostawiam tutaj: Szybkie Lody Bananowe
Wszystkiego zdrowego❤
Kremowe Lody z Miętą
Przepis w skrócie:
Do ubitej śmietany ze szczyptą soli wlewam mleko skondensowane i lekko mieszam mikserem. Listki ucieram w moździerzu z cukrem dodaję do masy i wszystko dokładnie mieszam łopatką. Wlewam do pudełka i wstawiam do zamrażalnika na noc, lub na co najmniej 7 godzin.
Wskazówki:
- śmietana do ubijania musi być zimna
- śmietanę 36% kupuję dobrej jakości, bez sztucznych dodatków (bez karagenu itp.)
- suche listki mięty kroję drobniutko (zwijam wcześniej razem w rulon) a dopiero potem ucieram w moździerzu wraz z ksylitolem lub cukrem trzcinowym
- jeżeli decyduje się na dodanie gorzkiej czekolady, kroję ją ostrym nożem na bardzo drobne kawałki, lub ścieram na tarce
- podana w przepisie porcja mieści się w dwóch pudełkach o pojemności 900ml każdy
KREMOWE LODY Z MIĘTĄ- SKŁADNIKI
- 600 ml śmietanki 36% i szczypta soli
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- kilka listków mięty i 3 szczypty ksylitolu lub cukru trzcinowego
opcjonalnie: 30 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
KREMOWE LODY Z MIĘTĄ – PRZYGOTOWANIE
- dobrze schłodzoną śmietanę ze szczyptą soli ubijam mikserem, aż będzie gęstsza ( uwaga żeby śmietany nie przebić, bo zacznie robić się masło)
- do ubitej śmietany dolewam strumieniem mleko skondensowane i na wolnych obrotach delikatnie mieszam
- w moździerzu ucieram listki mięty z cukrem, dodaję do lodowej masy i lekko mieszam
- na koniec dosypuję ewentualnie pokrojoną na drobno czekoladę
- lody przelewam do pudełek z przykrywkami i wstawiam do zamrażalnika na całą noc lub przynajmniej na 7 godzin
SMACZNEGO!😊