Te Szybkie Domowe Lody Ciasteczkowe to poezja smaku! Mają bardzo prosty naturalny skład i są bardzo łatwe do zrobienia. Mleko, śmietana, no i kilka domowych ciasteczek. Są gęste, kremowe i rozpływają się w ustach😍
Są tak pyszne, że ja o tych kupowanych to nawet nie myślę. W związku z tym, że jadłam w swoim życiu (jak zresztą większość z nas) przeróżne lody (te na patyku, te na gałki jak i zarówno te w pudełkach) to coś Ci powiem… Bezsprzecznie żadne nie są tak dobre jak te domowe! Żadne!
No dobra. Może te, które jadłam jako małe dziecko. Tak! Te były dobre. Sprzedawane były w małej lodziarni. Wtedy nie było jeszcze tego „cudownego” syropu fruktozowo – glukozowego i innych przedziwnych chemicznych dodatków.
Zresztą…zerknij na skład przykładowych lodów sprzedawanych np. w pudełkach. I to bardzo znanych firm! Zdziwisz się jak długa jest lista dziwnych składników.
Oj dłuuuga! W czasie czytania, zdążyło by się zrobić swoje własne Domowe Lody. Wystarczy tylko kupić dobrą śmietanę i mleko skondensowane.
Więc jak? Przekonałam Cię?😉
Szybkie Domowe Lody Ciasteczkowe
Przepis w skrócie:
Do ubitej śmietany wlewam mleko skondensowane ugotowane wcześniej na karmel. Mieszam mikserem. Dosypuję 2 szczypty soli, ciasteczka, startą czekoladę i wszystko dokładnie mieszam łopatką. Wlewam do pudełka i wstawiam do zamrażalnika na noc, lub na co najmniej 7 godzin.
Wskazówki:
- śmietana do ubijania musi być zimna, więc wyciągam ją prosto z lodówki tuż przed ubijaniem
- śmietanę 36% lub 30% kupuję dobrej jakości, bez sztucznych dodatków (bez karagenu itp.)
- ciasteczka kruszę w ręku na małe kawałeczki, lub w torebce strunowej lekko tłukąc wałkiem
- puszkę mleka skondensowanego gotuję tak, by była cały czas zanurzona. Nie otworzona i ugotowana, może stać w lodówce
- gorzką czekoladę kroje ostrym nożem na bardzo drobne kawałki, lub ścieram na tarce
- jeżeli nie masz gotowych domowych ciasteczek możesz upiec je z tego przepisu lub z tego lub też zrobić lody bez ciasteczek przepis tutaj
- swoje szybkie domowe lody ciasteczkowe polałam odrobiną syropu ryżowego, co oczywiście nie jest konieczne.
SZYBKIE DOMOWE LODY CIASTECZKOWE – SKŁADNIKI
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 600 ml śmietany 36% lub 30%
- kilka pokruszonych ciasteczek domowej roboty (u mnie pierniczki)
- 2 szczypty soli
opcjonalnie: 30 gr gorzkiej czekolady (min. 70%)
SZYBKIE DOMOWE LODY CIASTECZKOWE – PRZYGOTOWANIE
- puszkę mleka gotuję na małym ogniu zanurzoną całkowicie w wodzie ok. 3 godziny. Studzę. Po otwarciu puszki, mleko będzie miało kolor karmelu
- dobrze schłodzoną śmietanę ubijam mikserem, aż będzie gęstsza ( uwaga żeby śmietany nie przebić, bo zacznie robić się masło)
- do ubitej śmietany dolewam strumieniem mleko skondensowane, 2 szczypty soli i na wolnych obrotach delikatnie mieszam
- dodaję pokruszone ciasteczka oraz starta czekoladę i mieszam delikatnie łopatką
- przelewam Domowe Lody Ciasteczkowe do pudełek z przykrywkami i wstawiam do zamrażalnika na całą noc lub przynajmniej na 7 godzin
SMACZNEGO!😊
Dziękuję Marzenko za komentarz🤗 Bardzo polecam zrobienie domowych lodów! Zdziwisz się jak są proste w wykonaniu i jak pyszne. Gwarantuje, że o tych z pudełka, będziesz chciała jak najszybciej zapomnieć😁😘 Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
A można użyć po prostu kajmaku?
Ależ oczywiście Jolu!🥰 Lody będą wtedy takie karmelowe – równie pyszne! Kajmak jest troszeczkę gęstszy, więc trzeba odrobinę dłużej mieszać go ze śmietaną, (masa powinna być jednolita)
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤