To Łatwe Ciasto Orkiszowe z Owocami i Kruszonką, to jedno z moich ulubionych ciast w sezonie zimowym, jak również letnim. Jest niezwykle proste do wykonania, a dzięki kruszonce, smakuje wyjątkowo!😍
Żadna zima mi nie straszna, jeżeli mam w zamrażalniku owoce! W każdym sezonie letnim dbam o to, by się tam właśnie w nim pojawiły. W jesienno – zimową porę, robię z ich udziałem mnóstwo fantastycznych dań! Chociażby Prosty Przepis Na Kisiel Owocowy, Lub Jak zrobić Szybki Domowy Budyń , albo smakowity Omlet Bananowo Truskawkowy.
To ciasto z porzeczkami na które dziś podaje przepis, dołącza do tych wszystkich smakowitości! W duecie z kawą, czy też z kubkiem dobrego gorącego kakao, ciasto z owocami, przeniesie Cię na chwilę do słonecznego lata. Już sam kolor i zapach porzeczek przywodzi na myśl letnie wspomnienia 🥰 Jednak uwierz! Samym zapachem nie da się zadowolić. Ciasto po upieczeniu pachnie tak nieziemsko, że nie sądzę by ktokolwiek odważył się nie spróbować choćby małego kęsa!😜
Oczywiście latem robię to ciasto ze świeżymi owocami, ale przyznam ze z odmrożonymi, smakuje nie mniej apetycznie! Do dzieła!😉
Wszystkiego zdrowego❤
Łatwe Ciasto Orkiszowe z Owocami i Kruszonką
Przepis w skrócie:
Mąki przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka i cukier ubijam na biały puch. Dodaję do nich masło i mieszam mikserem. Powoli dosypuję przesiane mąki i ucieram chwilę do uzyskania jednolitego ciasta. Owoce mieszam z łyżką mąki. Łyżkę owoców zostawiam na wierzch ciasta, a resztę delikatnie mieszam z pozostałą surową masą. Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem, posypuję pozostawionymi owocami oraz zrobioną kruszonką. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 C z termoobiegiem, przez ok. 75 – 90 minut (do suchego patyczka)
Łatwe Ciasto Orkiszowe z Owocami i Kruszonką
Wskazówki:
- zamiast cukru możesz dodać erytrol, jednak musisz go zmielić na puder. Jajka wcześniej lekko ukręcić i dopiero stopniowo dosypywać go podczas pracy z mikserem
- moja szklanka ma pojemność 230 ml
- ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 29 x10 x 8 cm (długość, szerokość, wysokość)
- jeżeli chodzi o cukier do kruszonki, mielę go na puder w młynku do kawy
- jeżeli chodzi o owoce, zamiast porzeczek mogą to być również borówki, maliny itp. Ważne by owoce wyjąć wcześniej by się lekko rozmroziły. Ewentualny sok odlać i dopiero owoce wymieszać z mąką. Zdarza się również, że bardzo się spieszę i owoców nie rozmrażam. Dodaję je bezpośrednio do ciasta.
- ciasto należy piec do tzw. „suchego patyczka”. Patyczek podczas pieczenia należy wbić w ciasto, wyjąć i sprawdzić czy patyczek jest suchy. Jeżeli są na nim ślady ciasta, należy przedłużyć czas pieczenia, uważając jednocześnie by nie przypalić spodu (można np. zmniejszyć trochę temperaturę)
ŁATWE CIASTO ORKISZOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ – SKŁADNIKI
- 1.5 szklanki mąki orkiszowej (200 g)
- pół szklanki mąki ziemniaczanej (90 g)
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 4 jajka wiejskie
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego, kokosowego (lub erytrolu zmielonego na puder)
- 1 szklankę rozpuszczonego masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
oraz: 2 szklanki porzeczek (lub innych drobnych owoców) ok. 350 g, 1 pełna łyżkę mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
Kruszonka:
- 150 g mąki orkiszowej i szczypta soli
- 75 g cukru pudru trzcinowego
- 75 g masła klarowanego
ŁATWE CIASTO ORKISZOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ – PRZYGOTOWANIE
- włączam piekarnik z termoobiegiem na 180`C
- mąki przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia i solą, mieszam (najlepiej taką rózgą) i odstawiam na bok
- z jajek i cukru robię kogel mogel aż do uzyskania białego puchu (z erytrolem, patrz wskazówki)
- do jajek dolewam masło i dalej mieszam mikserem
- mąkę dosypuję porcjami i miksuję tylko do uzyskania jednolitej masy
- lekko odmrożone owoce wsypuje do miski wraz z łyżką mąki ziemniaczanej i podrzucam lekko do góry miską by owoce się dokładnie obtoczyły. Jedną pełną łyżkę owoców odkładam na bok a resztę wsypuję do surowego ciasta
- mąkę, sól, cukier i masło, rękami szybko mieszam tylko do uzyskania okruchów
- surowe ciasto wlewam do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posypuję łyżką owoców a na wierzch rozrzucam kruszonkę
- wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 C i piekę z termoobiegiem przez ok. 75-90 minut
- ciasto wykładam wraz z blaszką na kratkę, do lekkiego przestudzenia
- posypuje ewentualnie lekko cukrem pudrem trzcinowym lub kokosowym
SMACZNEGO!😊
Witam. Czy może być mąka orkiszowa pełnoziarnista?
Dzień dobry Adrianno!🥰 Oczywiście, że może być mąka pełnoziarnista. Taka mąka ma lekko orzechowy smak i pasuje jak najbardziej do tego typu wypieków. Jedyne co, to zwiększyłabym proszek do pieczenia i dodała dodatkowe pół łyżeczki😊
Pozdrawiam i życzę Wszystkiego Zdrowego❤