No i nadszedł czas na Pesto z Natki Marchewki! Smaczne, zdrowe i szybkie do zrobienia! No czy można chcieć czegoś więcej?😍
Obecność zieleniny w moim jadłospisie to podstawa. Ciągle po kuchni plączą się jakieś zielone badyle, czekając na jakąś przeróbkę. A to na suszenie, a to na kostki do zupy, a to na pesto…
Bez żadnego zwątpienia, nic nie może się zmarnować! Toć to samo dobro! 🥰
Sosy, zupy czy makarony, przecież chętnie przyjmą w swe ramiona takie zielone, odżywcze łodyżki, czy też listki. W ich towarzystwie, każda potrawa nabierze wspaniałego smaku i zdrowia!
Czy można jeść natkę marchewki?🤔
Jeżeli nurtuje Cię takie pytanie, to od razu Ci odpowiem i uspokoję! Natka marchewki, zarówno jak i sama marchewka, jest jadalna! Mało tego! Jest bardzo odżywcza i w swoim składzie zawiera witaminy i minerały. Natka marchwi poprawia odporność, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi. A to jeszcze nie koniec! Taka natka skrywa w sobie o wiele więcej zdrowych tajemnic!🧐
Z pewnością biorąc to wszystko pod uwagę, nie ma co się dziwić, że widząc tak piękne pióropusze młodych i jędrnych marchewek, nie mogłam przejść obok nich obojętnie! No nie mogłam! Popełniłam więc z nich… pesto! O! Tak! Właśnie tak!
No jakież ono wyszło pyszne! O matko! No łyżkami ze słoika można je wyjadać. No serio! 🤗 Jednak mimo wszystko, najlepiej proponuję podać takie pesto z makaronem (ryżowym, orkiszowym, kukurydzianym…) lub też na takim cienkim chrupiącym chlebku (przepis zostawiam Ci tutaj: Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe )
W zasadzie takie pesto można zajadać do wszystkiego: do pieczonych mięs, do zapiekanych ziemniaczków, lub na jego bazie zrobić dressing do wszelkiego rodzaju sałat i sałatek. Tak naprawdę wszystko jest tylko kwestią wyobraźni. No a moja.. szaleje, jak ma takie smaczne dobroci pod nosem! Oj szaleje! 😁
Wszystkiego zdrowego❤
Pesto z Natki Marchewki
Przepis w skrócie
Umytą i pokrojoną na drobno natkę, sok z cytryny, oliwę, rozgnieciony czosnek, blenduję na gładką masę. Dodaję podprażone pestki słonecznika (lub orzechy), miód, sól i dalej blenduję aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wskazówki:
- w przypadku twardych łodyg natki, obrywam same listki
- pestki czy też orzechy, prażę na delikatny kolor mieszając je cały czas na patelni
- pesto podaje z makaronem, na podpłomykach, z omletami lub jako dodatek do innego dania
- podane ilości są orientacyjne, wszystko zależy od ilości natki z marchewek. Pesto należy w trakcie robienia próbować i odpowiednio do upodobań, doprawiać smakiem kwaśnym, słonym i słodkim
- pesto można zawekować w słoikach na zimę, sposób wekowania tutaj: Jak Zawekować Pesto Z Rukoli Na Zimę?
PESTO Z NATKI MARCHEWKI – SKŁADNIKI:
- natka z kilku marchewek
- sok z 1 cytryny, (lub ocet jabłkowy, ocet balsamiczny)
- kilka łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- garść podprażonych pestek dyni (lub pestek słonecznika, orzechów, migdałów)
- 3 łyżeczki miodu (dla Vegan np. syrop z mniszka))
- sól do smaku
PESTO Z NATKI MARCHEWKI– PRZYGOTOWANIE
- do dużego kielicha blendera, wkładam czystą i pokrojoną na drobno natkę marchewki
- dodaję sok z cytryny (lub ocet jabłkowy, balsamiczny ) oraz oliwę i lekko blenduję
- dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, pestki lub orzechy, miód i sól
- blenduję aż do uzyskania gładkiej masy
SMACZNEGO!😊
Tez uwielbiam takie pesto z różnych liści i sałat, jak rukola, nać marchewki, rzodkiewki , pietruszki, same dobro ale przyznam , ze z naci marchewki chyba się najbardziej zakochałam , to moje urobione pesto , czasem dodam jeszcze troszki bazylii i natki pietruszki , zdrowie na talerzu. Ale tez duzi uczę się od Ciebie bo czasem podziwiam Twoje łączenia smaków i próbuje , umiesz dobrze dobrać smaki. Dziekuje❤️😘
Dziękuję Ci pięknie za komentarz🥰 No i bardzo się cieszę, że trafiłam w Twój gust. Osobiście bardzo lubię wszystko dosmaczone i doprawione, dlatego też z ogromną przyjemnością dzielę się swoimi pomysłami z czytelnikami 🤗Cudownie, że uwielbiasz robić pesto tak jak ja! Widzę, że mam do czynienia z “zieloną” mistrzynią! Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤