Pierś z Indyka z Rukolą

8 lutego 2024
 
 

Pierś z Indyka z Rukolą

Dziś mam dla Ciebie przepis na Pierś z Indyka z Rukolą. Jest rewelacyjnie prosty i bardzo smaczny!😍

 

Ostatnio bardzo często robię pożywne sałatki. Zaglądam do lodówki, patrzę co tam się dzieje, kto potrzebuje szybkiej reanimacji… i działam!

Nie inaczej było teraz!

Po pierwszą pomoc z lodówkowych czeluści, zgłosiła się Pani Kapusta Pekińska. Wyglądała jakoś… nie wyraźnie, więc nie mogłam jej przecież tak zostawić. Szybko umyłam biedaczkę i otrząsnęłam z niepotrzebnych kropli wody. Odzyskawszy dawną formę, natychmiast prężnie wypięła pierś, oznajmiając tym samym, że jest gotowa do wspólnego działania!😁

Następnie razem z Panią Kapustą zwerbowałyśmy jeszcze Pana Selera Naciowego, a także mocno purpurową na licach (nie wiem… może ze złości, że leżała trochę zapomniana przez dłuższy czas😏 ) Panią Cebulę!

I tak o to zaczęło tworzyć się to sałatkowe dzieło! 😍

Oczywiście Panna Rukola również przyłączyła się do naszej paczki, a Pan Słonecznik to nawet się zarumienił, jak dowiedział się w jakim miłym gronie przyjdzie mu spędzić swój drogocenny czas.

No Ochów i Achów nie było końca, jakie to doborowe towarzystwo stworzyło to proste, ale jakże smakowite danie!

Zapraszam Cię więc na ten przepis, byś również Ochał i Achał!😁

A tu zostawię Ci coś na deserek: Orkiszowe Ciasteczka CzekoladoweLekki Deser Dla ZakochanychCiasto Orkiszowe z Masą Karmelową.

Wszystkiego Zdrowego❤

Pierś z Indyka z Rukolą

Pierś z Indyka z Rukolą

Przepis w skrócie

Mięso indyka kroję w niedużą kostkę i podsmażam lub grilluję. Cebulę kroje w piórka, a łodygi selera w cienkie plasterki i razem z mięsem wrzucam do miski. Dodaję pokrojoną na drobno kapustę pekińską oraz rukolę i lekko zrumienione na patelni pestki. Wsypuję płatki drożdżowe i dodaję przeciśnięty czosnek. Doprawiam oliwą, octem, sosem sojowym, oraz solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszam.

Pierś z Indyka z Rukolą

PIERŚ Z INDYKA Z RUKOLĄ – SKŁADNIKI:

  • 2 grubsze plastry piersi z indyka
  • cebula czerwona
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • kilka garści liści rukoli
  • łyżka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa
  • ocet jabłkowy
  • sos sojowy
  • sól i pierz

opcjonalnie: odrobina miodu

 

PIERŚ Z INDYKA Z RUKOLĄ– PRZYGOTOWANIE

  • wymoczone w wodzie z solą (przynajmniej 30 min) plastry z indyka wycieram ręcznikiem papierowym i kroję w niedużą kostkę. Następnie grilluję, lub podsmażam na odrobinie masła klarowanego
  • gotowe mięso przekładam do miski, a na rozgrzanej patelni rumienię ziarno słonecznika
  • cebulę kroje w piórka a łodygi selera w cienkie plasterki i dorzucam do mięsa
  • kapustę pekińską kroje na drobno i wrzucam do pozostałych składników. Dokładam również czystą i suchą rukolę
  • do miski wsypuje płatki drożdżowe, wciskam ząbki czosnku, dolewam oliwę, oraz ocet i sos sojowy, doprawiam solą i pieprzem
  • wszystko delikatnie mieszam za pomocą dwóch łyżek i posypuje z góry pestkami słonecznika

Pierś z Indyka z Rukolą

 

Pierś z Indyka z Rukolą

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz