Dziś mam dla Ciebie Zdrowe Ciasto Kokosowe. Jest wilgotne w środku i słodziutkie, choć w samym cieście nie ma grama cukru!😍
Lubisz kokosowe klimaty? Ja też! 😄A szczególnie kiedy takie kokosowe ciacho nie ma w sobie wielu ton cukru, no i w łatwy i szybki sposób można je przygotować!
A to ciasto, wyjątkowo szybko się robi! Rachu ciachu i zrobione!🤗
Oczywiście jeżeli lubisz słodsze desery, możesz dodać do środka trochę stewii lub erytrolu. Możesz również, posypać z góry wiórkami z białej lub gorzkiej czekolady, lub też polać całość rozpuszczoną czekoladą. Dowolność wszelaka według gustu i upodobań! 😍
No mówię Ci! Cudny kokosowy klimacik, jak się patrzy!🥰 Szybko, pysznie i zdrowo!
A tu zostawię Ci kilka innych równie wspaniałych przepisów: Pierniki Orkiszowe Robione Od Lat, Najlepsze Brownie Orkiszowe, Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową
Wszystkiego zdrowego!❤
Zdrowe Ciasto Kokosowe
Przepis w skrócie
Wiórki kokosowe mieszam z masłem. Banany blenduję i mieszam mikserem razem z jogurtem, wanilią i jajkami. Dodaję wiórki, rodzynki i wszystko dokładnie mieszam. Masę wylewam do blaszki, a na wierzchu układam plasterki gruszki. Piekę w 180 C przez 40 min. Po ostygnięciu posypuję wiórkami czekolady.
Wskazówki:
- blaszka w której piekłam ciasto ma: 32cm x 24 cm
- do ciasta wykorzystałam bardzo dojrzałe banany z zamrażalnika. Po odmrożeniu je zblendowałam
- ciasto piekę aż będzie rumiane. W zależności od piekarnika będzie to ok. 40 – 50 min.
ZDROWE CIASTO KOKOSOWE – SKŁADNIKI:
- 100 g wiórek kokosowych
- 4 łyżki masła masła klarowanego rozpuszczonego (letniego)
- 2 banany (ok. 360 g bez skórki)
- 2 jogurty bez laktozy (800 g)
- 4 jajka wiejskie i szczyptą soli
- łyżeczka ekstraktu wanilii
- porządna garść przepłukanych rodzynek
- 1-2 gruszki pokrojone w małe plasterki
opcjonalnie: wiórki gorzkiej i/lub białej czekolady do posypania z góry, lub polania
ZDROWE CIASTO KOKOSOWE – PRZYGOTOWANIE
- wiórki kokosowe zalewam masłem
- banany blenduję i dorzucam do jogurtów
- następnie dodaję szczyptę soli, jajka, wanilię i mieszam chwilkę mikserem
- dosypuję rodzynki i mieszam wszystko łyżką
- wylewam do blaszki wyłożonej papierem
- na wierzchu układam plasterki gruszki
- wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę ok 40 minut
SMACZNEGO! 😊