Zastanawiasz się czy szparagi są zdrowe i czy warto je włączyć do swojego jadłospisu? Nawet nie wiesz ile dobrodziejstw się w nich kryje! Przeczytaj artykuł, a zdziwisz się jakie to cudeńka!🥰
Przyznam, że kiedyś spotkałam się z takim stwierdzeniem, że szparagi to takie zielone badyle co to w ogóle smaku nie mają! I choć szanuję taką opinię, no bo w końcu nie każdy musi kochać szparagi, to jednak zadałabym jedno podstawowe pytanie… A mianowicie: jak były przygotowane? Bo jeżeli ktoś rzucił od niechcenia je na wodę, potem wyciągnął, chlasnął na talerz i chciał się rozkoszować smakiem, to cóż… Mógł rzeczywiście ocenić je dosyć srogo i mocno się zawieść. Szczególnie, jeżeli było to jego pierwsze spotkanie z tymi zielonymi jegomościami.
Nie chciałabym tu oczywiście pisać, że szparagi mają taki swój specyficzny smak, bo jako miłośniczka uważam, że są niesamowite i wręcz w smaku doskonałe. Jednak zdaje sobie sprawę z tego, ze pierwsza z nimi randka może nie pokazać ich w całym blasku na jaki zasługują!
Jak podać szparagi by były smaczne?
Szparagi można ugotować w wodzie lub na parze, można je usmażyć lub zgrillować, ale to co istotne, to dobra okrasa. Mam tu na myśli dobrej jakości tłuszcz, czyli na przykład, klarowane masło czy też dobra oliwa.
Kolejnym niezaprzeczalnie ważnym dodatkiem, jest coś chrupiącego, czyli dobry orzech, np. włoski, czy też pestka, np. dyni. Można by rzec, że to w zasadzie w zupełności by wystarczyło, jednak by dzieło jeszcze bardziej “podkręcić” w smaku, można je lekko oprószyć startym serem cheddar, lub też parmezanem. Obowiązkowo zaś z góry posolić grubą solą, oraz świeżym pieprzem wykręconym prosto z młynka😍
No i woila! Dzieło gotowe! 😎😁
Oczywiście szparagowi maniacy zachwycają się również szparagami saute, do których w zasadzie nie dodają nic więcej. Ale jeżeli Tobie daleko do takiego maniaka, i chcesz dopiero zacząć swoją szparagową historię, okraś je należycie i zachwycaj się z radością ich wspaniałym smakiem!
Kto nie powinien jeść szparagów?
Pamiętać trzeba jednak, że nie każdy może jeść szparagi. Ze względu na wysoką ilość puryn, osoby chorujące na dnę moczanową, powinny szparagów unikać. Również osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) powinny zachować ostrożność w ich spożywaniu, gdyż mogą powodować wzdęcia, a nawet biegunki.
No dobrze, ale czy szparagi są w ogóle zdrowe?
Jeżeli chodzi o szparagi, na szczęście wraz ze smakiem idzie całe dobro witamin i minerałów! Tak więc zarówno maniacy jak i Ci początkujący, mogą być pewni, że dostarczą samych dobroci jedząc te zielone cudeńka!
Szparagi są jak najbardziej zdrowe i zjedzone dostarczą nam witaminę C, E, beta-karoten, jak również witaminy z grupy B.
Oprócz tego są bogate w składniki mineralne takie jak: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź czy fosfor.
To, co również dosyć istotne, to to, że są niskokaloryczne! Tak więc dla osób które próbują zgubić zbędne kilogramy, będą wręcz idealnym produktem!
W związku z tym, że posiadają niski indeks glikemiczny, mogą znaleźć się również w diecie cukrzyków. Osoby chorujące na insulinooporność również nie muszą ich unikać. Dzięki tak niskiemu indeksowi glikemicznemu, nie powodują u nich gwałtownego wzrostu glukozy po ich spożyciu.
Szparagi przyczyniają się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając tym samym wystąpienie miażdżycy. Działają również antyoksydacyjnie i przeciwwolnorodnikowo.
No po prostu i smacznie i odżywczo! Tyle dobrodziejstw naraz! Czy to nie jest w nich wspaniałe?!😍
Gdyby Cię interesowały jakieś przepisy ze szparagiem w roli głównej, lub też inne informacje o jegomościu, to zapraszam tutaj: Makaron Ryżowy ze Szparagami, Szparagi z Grilla, Grillowane Szparagi z Patelni, Jak Wybrać Najlepsze Szparagi
Wszystkiego zdrowego❤