Migdały w miodowym karmelu, to niebywale pyszna, chrupiąca i zdrowa przekąska. A że robi się ją błyskawicznie, to polecam z całego serducha!😍
Jest czasami taka chwila, że chciałoby się chrupnąć coś słodkiego. Sklepowe półki niestety nie bardzo mają się czym pochwalić, a nawet jeżeli, to towar jest drogi, złej jakości, a i skład pozostawia wiele do życzenia. Przyznam, że od dawna nie kupuje już żadnych przekąsek. Właśnie z powodów wyżej wymienionych. Zresztą… jeżeli mogę zrobić te chrupiące słodkie migdały w kilka minut… Czyż nie lepiej zjeść smacznie, zdrowo a i taniej?
Ja moje decyzje podejmuje świadomie. Po prostu wiem jakie konsekwencje zdrowotne ponosi organizm objadający się szkodliwymi przekąskami. Wolę zrobić coś sama. I choć uwielbiam gotować i spędzać czas w kuchni, to tworzę raczej proste i szybkie przepisy. Wiem, że czas jest cenny i trzeba go zgrabnie podzielić na jeszcze kilka innych ważnych życiowych tematów.
Migdały w karmelu, na które przepis zamieszczam poniżej, możesz zabrać wszędzie. Ja ostatnio zabrałam je na seans filmowy do kina. Zapakowałam każdą porcję w torebeczkę papierową. Wraz z mężem i bratem zajadaliśmy zamiast niezdrowego popcornu (mam na myśli ten kupowany w kinie, bo oczywiście domowy jak najbardziej jest ok.) Ileż było przyjemności na raz! Wow!
Oczywiście migdały polecają się również do pracy, a także na imprezę. Obok deski serów, będą się godziwie prezentowały. Naturalnie słodycz migdałów można regulować dodając mniej, lub więcej miodu. Ja lubię jak nie są zbyt słodkie i kiedy wyczuwalna jest również lekko słona nutka. O tak! Wtedy to ja jestem happy!
Jeżeli interesują Cię również moje inne przepisy na zdrowe przekąski, to przepisy zamieszam tutaj: Jogurt Kozi z Grillowanym Bananem, Domowy Jogurt z Chia, Zdrowe Orkiszowe Ciasto Bananowe, Przepis Na Zdrowe Ciastka Słonecznikowe
Wszystkiego zdrowego❤
Wskazówki:
- kiedy prażę migdały, nie odchodzę od patelni nawet na minutkę. Potrafią w mgnieniu oka się przypalić
- oprócz cynamonu dodaję czasami również odrobinę kardamonu i imbiru
- zawsze dodaję porządną szczyptę soli i kilka szczypt cukru od razu jak zdejmę migdały z patelni. Dzięki temu smak karmelu na migdałach jest jeszcze bardziej wyrazisty
MIGDAŁY W MIODOWYM KARMELU – SKŁADNIKI
- 100 g migdałów
- łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1 pełna łyżka miodu
- szczypta soli
oraz ewentualnie: cukier trzcinowy lub kokosowy do posypania migdałów
MIGDAŁY W MIODOWYM KARMELU – PRZYGOTOWANIE
- migdały lekko prażę na suchej patelni, (ok. 4 minuty) potrząsając patelnią co jakiś czas
- dokładam łyżeczkę oleju kokosowego i cynamon, mieszam drewnianą łyżką by migdały obtoczyły się w cynamonie
- na koniec dodaję miód i potrząsam patelnią i dosłownie chwilę trzymam na gazie po czym wykładam wszystko na papier do pieczenia i od razu solę i oprószam kilkoma szczyptami cukru
- zostawiam do całkowitego zastygnięcia
SMACZNEGO!😊