Dziś mam dla Ciebie ciastka z 2 składników i to bez mąki i cukru! Są bardzo szybkie i niebywale proste do zrobienia😍
Jeżeli mam być szczera, to jadałam w życiu dużo lepsze ciastka niż te. Jednak zważywszy na fakt, że nie mają one w swoim składzie cukru ani mąki (ani też żadnych jajek, czy masła) to powiem szczerze… Są rewelacyjne!😁😍
Czy warto zrobić ciastka bez cukru i właściwie po co?
Jeżeli jesteś na diecie, lub też ograniczasz z jakiegokolwiek powodu cukier, (choroba, detoks lub po prostu świadome życie) to właśnie takie ciacha przyjdą Ci z pomocą w tych trudnych dniach. Robi się je naprawdę bardzo łatwo a składniki, znajdziesz zapewne „pod ręką”.
Podczas odstawiania cukru, większość osób miewa dużo różnych pokus. Część z nich zwyczajnie nie wytrzymuje takiego detoksu, gdyż czują się mocno uzależnieni od cukru. Często przerywają to, co tak na dobre nie zdążyło się nawet zacząć! A szkoda! Bo po odstawieniu cukru chociażby na dwa tygodnie, dzieją się fantastyczne cuda przynoszące ogromne korzyści dla zdrowia i urody.
Dla znawców tematu, oczywiście w żadnym stopniu nie jest to nic odkrywczego! Wszak cukier od dawien dawna uważany jest przez wielu naukowców za główny czynnik powodujący wiele chorób. I choć słodki smak tak bardzo przez wszystkich uwielbiany zapewne nie odejdzie prędko do lamusa, to zapewne możemy wśród szerokiej gamy zamienników wybrać te, które będą dla nas dużo bardziej bezpieczne.
Dlatego też ja, bardzo często w mojej kuchni wykorzystuje owoce. Zarówno te świeże, jak i suszone. To właśnie dzięki nim mogę cieszyć się słodkim smakiem za którym jak większość z nas, wręcz przepadam😁🥰
Jeżeli interesują Cię również inne smakołyki bez cukru, to zamieszczam dla Ciebie kilka moich przepisów tutaj: Brownie z 3 Składników, Cynamonowe Ciasteczka Fit, Migdały w Miodowym Karmelu, Zdrowe Cukierki Chałwowe, Cukierki Czekoladowe z 3 Składników, Zdrowe i Pyszne Cukierki.
Wszystkiego zdrowego❤
Ciastka z 2 Składników Bez Mąki
Przepis w skrócie
Do zmielonych pestek słonecznika dodaję przyprawy oraz zblendowane banany. Dorzucam pestki słonecznika i wszystko mieszam. Blachę przykrywam papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewam do 180° C z termoobiegiem. Masę wykładam porcjami do okrągłej foremki (obręczy o średnicy 9 cm.) wygładzając powierzchnię łyżką. Dzięki temu ciastka będą tej samej wielkości, a masa nie rozleje się po papierze. Piekę przez ok. 12-15 min.
Wskazówki:
- masa na ciastka jest dosyć luźna, więc obręcz (inaczej wykrawacz lub foremka do ciasta) jest tu potrzebna by ciastka nie wyszły bezkształtne, choć przyznam, że robiłam i takie
- masę można trochę jeszcze zagęścić dodając więcej słonecznika. Jednak należy pamiętać, że będą one wtedy troszeczkę mniej słodkie. Można wówczas dosłodzić je lekko miodem
- ciastka studzę razem z papierem, gdyż na początku są miękkie. Dopiero po całkowitym ostudzeniu robią się lekko chrupiące
- ciastka są bardzo syte i zawierają wiele zdrowych i odżywczych składników
- do zmiksowanych bananów można dodać kilka kropel cytryny by nie ściemniały
CIASTKA Z 2 SKŁADNIKÓW BEZ MĄKI – SKŁADNIKI:
- 250 g pestek słonecznika (100 g zmielonych i 150 g całych)
- 4 banany (ok 450 g)
oraz: po szczypcie soli, kardamonu i cynamonu
CIASTKA Z 2 SKŁADNIKÓW BEZ MĄKI – PRZYGOTOWANIE
- część pestek lekko mielę w blenderze (lub w młynku do kawy)
- do pestek dodaję sól, kardamon i cynamon i wszystko mieszam
- banany blenduję w melakserze (lub rozgniatam widelcem)
- do zmiksowanych bananów dodaję zmielone pestki słonecznika oraz całe ziarenka
- blachę przykrywam papierem i dobrze rozmieszaną masę wykładam porcjami do okrągłej foremki (obręczy o średnicy 9cm) wyrównując od góry łyżką. Dzięki temu wszystkie ciastka będą równe i równo się upieką. Po za tym masa na ciastka nie rozleje się po papierze i ciastka nie stracą swojego kształtu
- piekę w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 12-15 minut
- wykładam razem z papierem na kratkę i studzę aż nabiorą lekkiej chrupkości
SMACZNEGO!😊
Piekne , czy ciastka pieczemy w rantach bo tylu nie mam czy tylko formujemy ciasteczka i jeszcze pytanie , jeśli nie mam termoobiegu to góra dol w jakiej temperaturze i ile stopni?
Dziękuję za komentarz🥰 Rant potrzebny jest tylko jeden. Dzięki niemu formujemy kolejno ciasteczka. Jeżeli nie masz termoobiegu, ustaw piekarnik na 170 C stopni i piecz ok. 15 minut (aż będą lekko złociste). Podczas pieczenia można do nich zajrzeć i zdecydować. Koniecznie trzeba wystudzić, bo zaraz po upieczeniu są miękkie! Pozdrawiam serdecznie i życzę Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤