
Rumiane Kotlety z Soczewicy to mój sposób na lekki i pożywny posiłek. To połączenie lekkości domowego smaku😍
Jestem teraz na diecie oczyszczającej organizm i mając ograniczony wybór produktów, szukam potraw, które jednocześnie są delikatne, sycące i pełne wartości odżywczych. Rumiane kotlety z soczewicy idealnie wpisują się w taki sposób odżywiania. Dodaję je do swojego menu, gdy potrzebuję połączenia lekkości i domowego smaku. Świetnie sprawdzają się także wtedy, kiedy chcę zastąpić mięso czymś pożywnym i roślinnym. Mogę podać je z makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami, a także zabrać ze sobą do pracy – smakują doskonale również na zimno.
Dlaczego te kotlety są tak wartościowe?
Soczewica dostarcza mi solidnej porcji białka roślinnego oraz błonnika, który wspiera proces oczyszczania organizmu. Marchew i ziemniaki dodają potrawie naturalnej słodyczy i skrobi, a cebula wspiera odporność. Siemię lniane wprowadzam, by wzbogacić kotlety w zdrowe kwasy omega-3 oraz poprawić ich konsystencję. Płatki drożdżowe dodają nie tylko smaku, ale i witamin z grupy B. Dzięki tym składnikom potrawa jest pełnowartościowa, sycąca i bardzo odżywcza.
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie!❤️
Wskazówki
- po wymieszaniu masy zawsze robię tzw. próbę kotletową, po prostu smażę jednego kotlecika i sprawdzam czy jest dobrze przyprawiony i czy się po usmażeniu nie rozpada ( jeżeli tak, dodaję więcej mąki)
- jeżeli chodzi o wodę, należy sprawdzać czy nie należy odrobinę dolać do soczewicy. Soczewica różnie może się gotować i potrzebować więcej lub mniej wody
- jeżeli chodzi o szklankę, używam tej samej do odmierzania soczewicy i wody
- masę na kotlety najlepiej nabierać łyżką i wrzucać do miseczki z mąką gryczaną i dopiero potem formować kotlety
- bardzo lubię te kotlety podawać w cebulowym sosie z gruszką
- z porcji podanej w przepisie otrzymuję około 32 sztuk kotletów
A tu podam Ci kilka moich innych pysznych przepisów: Orkiszowe Ciasteczka Czekoladowe, Jak Zrobić Maślane Ciasteczka Orkiszowe, Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową. 👌

RUMIANE KOTLETY Z SOCZEWICY – SKŁADNIKI
- 2 szklanki surowej soczewicy zielonej
- 1 duża marchew
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- ok. 3 szklanek wody
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki siemienia lnianego (25 g)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 pełne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 6 pełnych łyżek mąki gryczanej
oraz: 2 nieduże cebule zeszklone na maśle klarowanym z łyżeczką kurkumy i czerwonej słodkiej papryki,
oraz przyprawy: łyżeczka soli, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka tymianku, łyżeczka kolendry, łyżeczka kuminu, płaska łyżeczka sumaku, łyżeczka rozmarynu, kolorowy pieprz (wg uznania) wszystko utrzeć w moździerzu, masło klarowane do smażenia kotletów
RUMIANE KOTLETY Z SOCZEWICY – PRZYGOTOWANIE
- do szerokiego rondla wsypuję dwie szklanki soczewicy. Na wierzchu układam przekrojoną wzdłuż, a potem na połowę marchewkę, ziemniaka przekrojonego wzdłuż na pół oraz cebulę przeciętą na pół. Całość zalewam 3 szklankami wody, dodaję utarte w moździerzu przyprawy i przykrywam. Gdy wszystko jest miękkie, rozgniatam całość metalowym tłuczkiem do ziemniaków
- w międzyczasie siemię lniane zalewam gorącą wodą, tworząc papkę, i odstawiam na 10 minut. Dwie cebulki kroję i szklę na maśle klarowanym z kurkumą i czerwoną papryką
- do ugotowanej soczewicy dodaję przeciśnięty czosnek, sos sojowy, płatki drożdżowe i wszystko mieszam. Następnie dodaję mąkę, ponownie mieszam, dorzucam zeszkloną cebulkę oraz papkę z siemienia i jeszcze raz dokładnie wszystko łączę. Doprawiam solą i pieprzem
- formuję kotleciki, obtaczam je w mące gryczanej i smażę na maśle klarowanym, aż stają się rumiane z obu stron.

