Ten cudowny sernik rzeczywiście jest delikatny i smakuje jak pianka. Jest genialny w swej prostocie, a o niebiańskim smaku to już nawet nie wspomnę!😍
Wszelakie serniki to była specjalność mojej Mamy. Była mistrzynią w swoim sernikowym fachu. Zresztą jak większość dań, które robiła genialnie!❤
Co prawda ten serniczek, nie jest z jej przepisu, ale smakiem przypomina mi właśnie ten sprzed wielu lat.
Delikatny w smaku, lekko wilgotny i rozpływający się w ustach. W dodatku kremowy i o konsystencji jakby, ptasiego mleczka!
No taki właśnie jest ten sernik 😍
No niebiańsko pyszny! I nie będę Cię oszukiwać. Uzależniający! 😏 Bo na jednym kawałku, nigdy się nie kończy!
Zresztą… zapytaj fanów ptasiego mleczka czy kończą tylko na jednym “pięterku” 🤔 Toż to niemożliwe do wykonania😜
No dobra! Jedyne co mogę powiedzieć na Twoje i swoje usprawiedliwienie odnośnie tego sernika, to to, że jest słodzony erytrolem, a jogurty są bez laktozy. A więc i grzech jest chyba taki mini mini. A może nawet nie ma w ogóle grzechu? 🤔😜
Tak czy inaczej oprócz tego sernikowego cuda, mam tu dla Ciebie jeszcze inne przepisy warte grzechu, więc zamieszczam je tutaj: Błyskawiczna Szarlotka ze Zdrowej Mąki, Migdały w Miodowym Karmelu, Łatwy Torcik Czekoladowy Fit
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
Sernik Delikatny Jak Pianka
Przepis w skrócie
Jogurty, jajka, sól i erytrol mieszam mikserem, następnie dodaję mąkę ziemniaczaną, masło, wanilię i wszystko miksuje do połączenia składników. Wsypuję namoczone rodzynki i mieszam wszystko łyżką. Wlewam do tortownicy wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 C z termoobiegiem i piekę 30 minut, a następnie zmniejszam temperaturę wg przepisu poniżej
Wskazówki:
- szklanka, którą się posługuje w przepisie, ma 240 ml.
- torownica jakiej użyłam ( u mnie prostokątna) ma: 26 cm x 26 cm
SERNIK DELIKATNY JAK PIANKA – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 jogurty bez laktozy po 400 g
- 6 jajek wiejskich i szczypta soli
- szklanka erytrolu
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła klarowanego rozpuszczonego (temp. pokojowa)
- łyżeczka ekstraktu wanilii
- pół kubka namoczonych rodzynek
SERNIK DELIKATNY JAK PIANKA – PRZYGOTOWANIE
- piekarnik włączam z termoobiegiem i nastawiam temperaturę 175 °C
- do miski wlewam jogurty dodaję szczyptę soli, wbijam jajka i lekko miksuję
- dodaję szklankę erytrolu oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko chwilę mieszam mikserem
- następnie dodaję rozpuszczane masło klarowane, wanilię i miksuję tylko do połączenia składników
- dodaje rodzynki i mieszam już łyżką
- tortownicę wykładam papierem i wlewam masę
- wstawiam do nagrzanego do 175 °C piekarnika i nastawiam czas na 15 minut
- następnie zmniejszam temperaturę do 150 °C i piekę 30 minut
- następnie zmniejszam temperaturę do 125 °C i piekę 30 minut
- piekarnik wyłączam i zostawiam w nim sernik na 15 minut
- następnie stopniowo uchylam drzwiczki piekarnika, aż sernik lekko przestygnie
SMACZNEGO!😊